Κατατέθηκε το ν/σ που αλλάζει τα πάντα στη ΔΕΗ: Από προσλήψεις έως νυχτερινά τιμολόγια

File Photo: Εργοστάσιο της ΔΕΗ. ΑΠΕ -ΜΠΕ




Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και υπαναχωρήσεις από τις αρχικές εξαγγελίες ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, το νομοσχέδιο για «την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Ειδικότερα για τη ΔΕΗ, το νομοσχέδιο προβλέπει ευέλικτες προσλήψεις με κατάργηση της μονιμότητας. Επίσης άρση της μονιμότητας των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της ΔΕΗ καθώς θα έχουν πλέον τριετή συμβόλαια και θα επιλέγονται με προκήρυξη που θα απευθύνεται τόσο στους εργαζομένους όσο και σε στελέχη της αγοράς.

Με τις διατάξεις ανατρέπεται όλο το πλαίσιο των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με τους όρους και τα κριτήρια που ορίζει το Ανώτατο Συμβούλιο και με εκ των υστέρων έλεγχο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη διάταξη για κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης 75% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της εταιρείας η οποία πλέον θα είναι της τάξης του 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Παράλληλα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου επιχειρείται ο εξορθολογισμός του ύψους της τιμολόγησης των καταναλωτών στη νυχτερινή κατανάλωση για πάνω από 1600 kWh, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, ιδίως γι’ αυτά που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

Διαβάστε εδώ το σχέδιο νόμου

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, τη μετακίνηση προσωπικού της εταιρείας ανάμεσα σε θυγατρικές αλλά και στο Δημόσιο.

Προβλέπει παράταση της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ρυθμίζονται θέματα εταιρικού μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ υπάρχουν και διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου, τη στήριξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ηλεκτροκίνηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: