Καταστροφές και κλειστά σχολεία σε Θάσο, Χαλκιδική: Αναλυτική πρόγνωση καιρού [video, photo, χάρτες]

Μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές στα Λιμεναρια Θάσου. Photo via Facebook, @weathernewss, @kavalanews




Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιοχές της Καβάλας και της Θάσου, που επλήγησαν χθες από την έντονη βροχόπτωση.

Η Περιφέρεια έκανε δεκτό το αίτημα των δύο δήμων, Καβάλας και Θάσου, να κηρυχθούν συγκεκριμένες περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες. Στη Θάσο, έξι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια του νησιού, ενώ στην Καβάλα δύο περιοχές στη δημοτική ενότητα Φιλίππων

Βελτιωμένη είναι σήμερα η κατάσταση στις αγροτικές περιοχές των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, που χθες αντιμετώπισαν πολλά πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή.

Η βροχή συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, αλλά και μέχρι αυτή τη στιγμή (12 το μεσημέρι), ωστόσο η ένταση της δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να προκαλέσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Λόγω της κλίσης του εδάφους, ο μεγαλύτερος όγκος του νερού, αφού υποχώρησε από τις τοπικές κοινότητες Πολύστηλου και Δάτου, στη δημοτική ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, συσσωρεύτηκε στον κάμπο των Τεναγών. Μικροπροβλήματα υπήρξαν ωστόσο σε γειτονιές μέσα στην πόλη της Καβάλας με πτώσεις δέντρων και παλιών τοιχίων, ενώ έγιναν κατολισθήσεις μικρής έκτασης στην περιμετρική οδό.

Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νότιο τμήμα της Θάσου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και νύχτας.
Από τα νερά της βροχής πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις στα Λιμενάρια και τον Ποτό.

Με απόφαση του Δημάρχου Θάσου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί.

Προσοχή στις μετακινήσεις

Ο Δήμος Θάσου καλεί τους κατοίκους της Θάσου να μην μετακινούνται στις περιοχές Αστρίς, Ποτός και Πευκάρι, λόγω της εκδήλωσης των έντονων βροχοπτώσεων και των προβλημάτων που εκδηλώνονται στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί της Θάσου κατέθεσε ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης.

Ξάνθη: Βούλιαξαν βάρκες στο λιμάνι των Αβδήρων – Φούσκωσε ο Κόσυνθος
Μικρά προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε την Πέμπτη την Ξάνθη, με τους ουρανούς να ανοίγουν και το σκηνικό του καιρού να αλλάζει επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών.

Στην παραλιακή ζώνη και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι των Αβδήρων βούλιαξαν βάρκες που πήραν νερά από την βροχόπτωση ενώ η στάθμη του Κόσυνθου, που διασχίζει την Ξάνθη, άρχισε να ανεβαίνει αισθητά.

Προβλήματα στη Ροδόπη

Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την Ροδόπη προκάλεσε αρκετά προβλήματα, ενώ ένα μαθητικό λεωφορείο κόλλησε στον δρόμο λόγω των συγκεντρωμένων νερών. Οι ιρλανδικές διαβάσεις φούσκωσαν με την κυκλοφορία των οχημάτων να πραγματοποιείτε με δυσκολία είτε να διακόπτεται.

Διακοπή κυκλοφορίας σε δύο επαρχιακούς δρόμους της Χαλκιδικής λόγω κακοκαιρίας

Σε τμήματα δύο επαρχιακών δρόμων του νομού Χαλκιδικής έχει διακοπεί η κυκλοφορία, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών: στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου- Ιερισσού, στο ύψος των Βραστάμων και στο 58ο χλμ της επαρχιακής οδού Μουδανιών -Σάρτης, στο ύψος του κάμπινγκ Λακάρα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, στις περιοχές σπεύδουν τέσσερα μηχανήματα της Περιφέρειας, προκειμένου να απομακρύνουν τα φερτά υλικά.

“Τα προβλήματα εντοπίζονται σε τρία σημεία. Τα δύο είναι στον δρόμο από Βράσταμα για Πλανά και Γομάτι, όπου παρατηρείται υπερχείλιση υδάτων από τον ποταμό Χαβριά” (ποταμός κατεβαίνει από τους ορεινούς όγκους και διασχίζει την κεντρική Χαλκιδική) σημείωσε ο κ.Στεργιάδης. “Στην επαρχιακή οδό Μουδανιών- Σάρτης, στο ύψος του κάμπινγκ Λακάρα, κατεβαίνουν στο οδόστρωμα νερά από το βουνό. Το κάμπινγκ είναι κλειστό, το μέλημά μας είναι ο καθαρισμός του δρόμου” σημείωσε ο κ. Στεργιάδης.

Τροχονόμοι εκτρέπουν την κυκλοφορία μέσω παρακαμπτήριων οδών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αυτή την ώρα συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις στις Σέρρες, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη.

Κλειστό το Γυμνάσιο- Λύκειο Ν. Μαρμαρά, καθώς νερά εισχώρησαν στο λεβητοστάσιο λόγω των έντονων βροχοπτώσεων
Τη διακοπή των μαθημάτων για σήμερα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο του Νέου Μαρμαρά στη Σιθωνία Χαλκιδικής αποφάσισε η Δημοτική Αρχή, καθώς το πρωί διαπιστώθηκε ότι πλημμύρισε το λεβητοστάσιο του κτιρίου στο οποίο συστεγάζονται, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, που συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα (11 το πρωί).

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Παιδείας Νέου Μαρμαρά, Κατερίνα Γιουβαρλάκη, “ από σπασμένο παράθυρο, που δεν προλάβαμε να αντικαταστήσουμε, μπήκε νερό στο λεβητοστάσιο. Για λόγους ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών αποφασίστηκε η δiακοπή των μαθημάτων”. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, “έχει γίνει άντληση των υδάτων και κάνουμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους”, προκειμένου το σχολείο να είναι απολύτως ασφαλές.

Πρόγνωση Παρασκευής

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά και στις Σποράδες, περιοχές όπου γρήγορα θα σταματήσουν, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στα ανατολικά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα, περιμένουμε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βόρεια ορεινά πάνω από τα 1600 μέτρα. Βαθμιαία στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και από τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, ενώ στη βορειοανατολική χώρα τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το βράδυ. Παράλληλα, σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας κατά τόπους το φαινόμενο των λασποβροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 13 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 16, στην Ήπειρο από 8 έως 18 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 7 έως 20, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 12 έως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 20 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 19, και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, με εξαίρεση τα βορειότερα πελάγη και κυρίως το Θρακικό όπου θα επικρατήσουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 5 με 6 μποφόρ και το βράδυ τοπικά7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες ανατολικοί με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες φαινόμενα που μέχρι το πρωί θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 15 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-11-2019 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στο Ιόνιο, το βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο. Λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΜΕΤΕΟ

1200 κεραυνοί και ισχυρές καταιγίδες με σημαντικά ύψη βροχής σε Αττική και Βοιωτία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: