Καταπέλτης ο Μενέντεζ: Ο Ερντογάν σπεύδει στη Ρωσία και προσκυνά το δακτυλίδι του Πούτιν

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στο βήμα της Γερουσίας έχοντας πίσω του τη φωτογραφία των προέδρων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Φωτογραφία Hellas Journal




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) ήταν καταπέλτης -για μία ακόμη φορά- χθες από το βήμα της Γερουσίας για τον Ταγίπ Ερντογάν και την προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

  • Με μία ομιλία του, που μεταδιδόταν «ζωντανά» ο γερουσιαστής ξεγύμνωσε τον πρόεδρο της Τουρκίας και έθεσε προ των ευθυνών του τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να καλύπτει τον Ερντογάν για όλες τις αντιαμερικανικές και φιλορωσικές ενέργειές του.

Ο κ. Τραμπ, μετά από παράκληση του Τούρκου Προέδρου, τον προσκάλεσε να έρθει στον Λευκό Οίκο. Και ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να συμβουλευθεί τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου το δέχθηκε για να αρχίσει αμέσως μετά να έχει δεύτερες σκέψεις με αποκορύφωμα την περασμένη Παρασκευή να δηλώσει ότι ο κ. Ερντογάν ήταν αυτός που ήθελε να έρθει στην Ουάσιγκτον. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο κ. Τραμπ τον προσκάλεσε. Μασκαραλίκια, με λίγα λόγια.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στις 13 Νοεμβρίου -αν δεν ακυρωθεί η επίσκεψη- ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πλανητάρχη στο Όβαλ Όφις του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα υποδεχθεί τον άνθρωπο που έβαψε τα χέρια του με αίμα. Το αν θα γίνει ή όχι η επίσκεψη δεν το γνωρίζουμε. Προς το παρόν παρακολουθούμε τους παλικαρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι θα μιλήσει πρώτα τηλεφωνικά με τον κ. Τραμπ και μετά θα αποφασίσει.

  • Το πρόβλημα είναι βασικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται τη ζημία που προκαλείται στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, αλλά και στον ίδιο. Προχθές οι Αμερικανοί Ευαγγελιστές που τον στηρίζουν κατά 99% στις εκλογές, του άσκησαν σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι άφησε αβοήθητους τους Χριστιανούς και τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι έχουν υποστεί εθνοκάθαρση στα χέρια του τουρκικού στρατού και των Σύριων τρομοκρατών, με τους οποίους συνεργάζεται η Άγκυρα.

Ο κ. Τραμπ έκανε και μία άλλη μεγάλη απρέπεια. Ακύρωσε μία μεγάλη εκδήλωση στο ξενοδοχείο του που διοργάνωναν οι χριστιανικές οργανώσεις για να συλλέξουν οικονομική και άλλη βοήθεια για τους Χριστιανούς και τους Κούρδους, που υποφέρουν στα χέρια των ορδών του νέου Αττίλα.

Έκκληση Μενέντεζ: Πρόεδρε Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση σου με τον δικτάτορα Ερντογάν (video)

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ τα είπε τόσο καλά, που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς τίποτα:

  • Αμφισβήτησε ότι η σημερινή Τουρκία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Απαίτησε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 που έχει την ικανότητα να καταστρέφει τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα, ακόμα και τα F-35.
  • Ζήτησε την άμεση ψήφιση και από την αμερικανική Γερουσία του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που ήδη υπερψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Απαίτησε την ψήφιση του Νόμου για την Εταιρική Σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) που θα βοηθήσει σημαντικότατα την Ελλάδα και την Κύπρο και τη συνεργασία με το Ισραήλ, και
  • Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Τραμπ του είπε πως πρέπει να ακυρώσει την επίσκεψη του Σουλτάνου στο Λευκό Οίκο.

Το σημείο στο οποίο ήταν εντυπωσιακός, ήταν όταν ο γερουσιαστής παρουσίασε με μελανά χρώματα τη σχέση του Ταγίπ Ερντογάν με τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Είναι ένα ζήτημα σοβαρότατο και συζητείται ευρύτατα στο Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο. Όλοι σκοντάφτουν στον κ. Τραμπ, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία για να αρνείται τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Είπε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ:

  • «Πόσες φορές πρέπει να δούμε ότι η Τουρκία προδίδει τις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ; Πόσες φορές πρέπει να δούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν να επισκέπτεται τη Μόσχα, το Σότσι ή οποιαδήποτε άλλη ρωσική πόλη για να φιλήσει το δαχτυλίδι του Πούτιν;»

Και πρόσθεσε:

  • «Οι ισχυρότεροι σύμμαχοί μας πρέπει να είναι εκείνοι στο ΝΑΤΟ, αυτοί που έχουν δεσμευτεί στη συνθήκη για αμοιβαία υπεράσπιση. Εκείνοι που μοιράζονται τις αξίες μας. Όσοι εργάζονται μαζί με μας για να αντιμετωπίσουμε την απειλή από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν, με κοινή αιτία. Δυστυχώς, η Τουρκία κάτω από τον Ερντογάν δεν ενσωματώνει κανένα από αυτά τα πράγματα».

Η φράση του ότι ο Ερντογάν πάει κάθε τρεις και λίγο για να προσκυνήσει το δακτυλίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν, έμεινε περισσότερο απ’ όλες τις άλλες στο μυαλό όσων παρακολουθούσαν «ζωντανά» την ομιλία του και όσων στη συνέχεια διάβασαν τις δηλώσεις του.

  • Πρόκειται για μία μεγάλη πραγματικότητα. Ο Ερντογάν είναι πλέον δέσμιος της Ρωσίας. Ο κ. Πούτιν τον έχει δεμένο από εκατό μεριές. Σε αυτή τη σχέση ο χαμένος δεν θα είναι ο νέος «Τσάρος». Είναι αμείλικτος και υποστηρίζει με απίστευτο πάθος τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας. Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Δύση ήταν ο στόχος του και τον έχει πετύχει. Μην ακούτε τις δηλώσεις μερικών ανόητων στην Ουάσιγκτον, που ακόμα ελπίζουν ότι θα επιστρέψει στο δυτικό μαντρί.

Ο Ερντογάν έχει ήδη φύγει. Αυτό ήταν το νόημα της χθεσινής ομιλίας του φιλέλληνα γερουσιαστή, που εξελίχθηκε σε ηγετική μορφή για τα δίκαια της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, και των Κούρδων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι κάνανε πράξη το “Δεν Ξεχνώ”: Εμείς δεν θυμόμαστε ούτε την κατοχή!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: