Ιταλία: Ισόβια ζήτησε η εισαγγελία για Καβαλίνι για την πολύνεκρη επίθεση στη Μπολόνια το 1980

File Photo: Μια βόμβα χωρίς προειδοποίηση που μπήκε στο σιδηροδρομικό σταθμό το 1980, σκότωσε 85 άτομα. Πολυετείς έρευνες των αρχών έφεραν τον επίλογο που γράφτηκε στα δικαστήρια. EPA/FLAVIO LO SCALZO




Σε ισόβια κάθειρξη ζήτησε η εισαγγελία να καταδικασθεί ο Τζιλμπέρτο Καβαλίνι ως αδιάψευστα συναυτουργός στη βομβιστική επίθεση των νεοφασιστών της NAR στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνιας στις 2 Αυγούστου 1980, μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της τρομοκρατίας στην Ιταλία, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 85 άνθρωποι κι είχαν τραυματισθεί πάνω από 200 άλλοι.

Καμία άλλη τιμωρία

Κατά την ενάγουσα αρχή στο δικαστήριο της Αλεσάντρια, ο Καβαλίνι φέρει την ίδια ευθύνη με τους ήδη καταδικασθέντες Βαλέριο Φιοραβάντι, Φραντσέσκα Μάμπρο και Λουΐτζι Τσαβαρντίνι, καθώς μαζί με αυτούς συνυπέγραφε το ένοπλο πολιτικό πρόγραμμα της NAR και «δεν μπορεί να υπάρξει άλλη τιμωρία για το έγκλημά του» από την ισόβια κάθειρξη.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τέσσερα στοιχεία είναι εκείνα που ιδιαιτέρως ενοχοποιούν τον Καβαλίνι. Το πρώτο είναι οι αποκαλύψεις του κύριου κατηγορούμενου για την βομβιστική επίθεση Μάσιμο Σπάρτι, «που ακόμη δεν έχουν διαψευσθεί» κατά την εισαγγελία, η δολοφονία στελέχους της επίσης νεοφασιστικής Terza Posizione για να μην προβεί σε αποκαλύψεις, το τηλεφώνημα του ίδιου του Τσαβαρντίνι στη φίλη του Τετσίλια Λορέτι να αναβάλει για τις 3 Αυγούστου, αντί για τις 2, το ταξίδι της στη Βενετία και τέλος το άλλοθι που είχαν κατασκευάσει ήταν πέρα για πέρα «ψευδές» και εντελώς παράλογο.

Οι πραγματικοί εντολείς;

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Καβαλίνι έρχεται να ξαναθυμήσει ένα επώδυνο επεισόδιο των «Μολυβένιων Χρόνων» του ’70, με τους συγγενείς των θυμάτων αφ’ ενός να δηλώνουν δικαιωμένοι από την πρόταση της εισαγγελίας και το ενδεχόμενο καταδίκης του, αλλά αφ΄ετέρου να ζητούν τη συνέχιση των ερευνών έτσι ώστε να έλθει στο φως ποιοι ήταν οι πραγματικοί «εντολείς» της πολύνεκρης αυτής επίθεσης.

Mε πληροφορίες από La Repubblica, Corriere della Sera, Il Fatto Quotidiano
via ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος

Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία: “Μπλόκο” σε τοποθέτηση πετρών, με ονόματα θυμάτων των ναζί [photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: