Ισπανία: Στελέχη της παλαιάς φρουράς του Σοσιαλιστικού Κόμματος καταδικάστηκαν για διαφθορά

Η Μαγκνταλένα Αλβάρεθ, πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. EPA, Julio Munoz




Δικαστήριο της Σεβίλης, στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, καταδίκασε σήμερα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κρίθηκαν ένοχα σε μια υπόθεση διαφθοράς με επίκεντρο την κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Γνωστή ως υπόθεση ERE –από το ισπανικό ακρωνύμιο για ένα πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί για να παρέχει βοήθεια σε απολυμένους– το σκάνδαλο, στο οποίο είχαν εμπλακεί πολλά γνωστά στελέχη της παλαιάς φρουράς των Σοσιαλιστών, είχε επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο. Τον Δεκέμβριο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) έχασε την εξουσία στην Ανδαλουσία την οποία κατείχε συνεχώς επί 36 χρόνια.

Στους καταδικασθέντες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρόεδροι του PSOE, αν και τα γεγονότα έλαβαν χώρα προτού ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, οι πολιτικοί άφησαν δημόσιους πόρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να κατευθυνθούν σε εταιρίες που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες χωρίς «κανέναν απολύτως έλεγχο».

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε το 2011, επικεντρώθηκε σε γεγονότα που έλαβαν χώρα μεταξύ του 2000 και του 2010, και η εξέταση της υπόθεσης πήρε σχεδόν μια δεκαετία προκειμένου να ολοκληρωθεί. Συνολικά, 19 άνθρωποι κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη.

Ο Χοσέ Αντόνιο Γκρινιάν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Υγείας υπό τον πρωθυπουργό Φελίπε Γκονθάλεθ στη δεκαετία του 1990, και ήταν επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας από το 2009 έως το 2013, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι χρόνων και αποκλεισμό από την ανάληψη δημόσιου αξιώματος για 15 χρόνια.

Ο Μανουέλ Τσάβες, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, δεν θα μπορεί να αναλάβει δημόσιο αξίωμα για εννέα χρόνια. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ο Τσάβες ήταν στέλεχος-κλειδί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς ηγήθηκε της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας για σχεδόν 20 χρόνια και ανήλθε στην κομματική ιεραρχία φθάνοντας στο αξίωμα του εθνικού προέδρου του κόμματος.

Η Μαγκνταλένα Αλβάρεθ, πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αποκλείστηκε για εννέα χρόνια από την ανάληψη δημόσιου αξιώματος.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά), για το οποίο το σκάνδαλο αυτό συνιστά απόδειξη του «πελατειακού κράτους» που είχαν δημιουργήσει οι Σοσιαλιστές προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία στην Ανδαλουσία επί δεκαετίες, δεν έχασε την ευκαιρία προκειμένου να επιτεθεί στον Πέδρο Σάντσεθ.

«Αν δεν αναλάβει σήμερα την πολιτική ευθύνη για την κλοπή χρημάτων που προορίζονταν για τους ανέργους της Ανδαλουσίας, ο κ. Σάντσεθ δεν (θα) είναι κατάλληλος για να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του δεξιού κόμματος, Τεοδόρο Γκαρθία-Εγέα.

Οι επικρίσεις ήρθαν και από αριστερά. «Η ποινή επιβεβαιώνει πως στη διάρκεια ετών, οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ανδαλουσία χρησιμοποίησαν το δημόσιο χρήμα για να υποστηρίξουν ένα μαφιόζικο δίκτυο που εξαγόραζε την κοινωνική ειρήνη και τροφοδοτούσε τη διαφθορά», δήλωσε ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, του κόμματος Ενωμένη Αριστερά, συμμάχου του αριστερού κόμματος Podemos το οποίο κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές.

Ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε ανέλθει στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018 καταγγέλλοντας την εμπλοκή του PP σε μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, γεγονός που του επέτρεψε να ανατρέψει τον προκάτοχό του Μαριάνο Ραχόι χάρη σε μια πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της τότε κυβέρνησης.

Στην υπόθεση αυτή, με την επωνυμία Gurtel, το PP είχε καταδικαστεί επειδή επωφελήθηκε χρημάτων που είχαν αποκτηθεί παράνομα μέσω ενός συστήματος διαφθοράς, όπου εκλεγμένοι του κόμματος έδιναν συμβόλαια σε «φιλικές επιχειρήσεις» ενθυλακώνοντας προμήθειες.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γερμανία: Ετοιμαζόταν να σκοτώσει “όσο το δυνατό περισσότερους” ο συλληφθείς Σύριος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: