Ισπανία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης Ciudadanos, πρώτο “θύμα” του εκλογικού αποτελέσματος

File photo: O Αλμπερτ Ριβέρα, ηγέτης του Ciudadanos, παραιτήθηκε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Τώρα το κόμμα του αρνείται στήριξη της κυβερνητικής συμφωνίας. EPA/MARISCAL




Η ηγέτης των Ισπανών Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του κόμματος και από βουλευτής μετά τη μεγάλη μείωση των ποσοστών του κεντροδεξιού κόμματος στις χθεσινές εκλογές.

Σε τηλεοπτικά σχόλιά του μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ciudadanos, ο Ριβέρα δήλωσε φανερά συγκινημένος πως ανέλαβε την ευθύνη για το «κακό αποτέλεσμα» του κόμματος με την ελπίδα ότι το κόμμα θα επιστρέψει στις ρίζες του ως κεντρώου και φιλελεύθερου πολιτικού σχηματισμού.

Οι Ciudadanos κέρδισαν 10 έδρες στις χθεσινές εκλογές, λιγότερες από το ένα πέμπτο των 57 εδρών που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές του Απριλίου.

Εντούτοις οι Ciudadanos, όπως και τα περιφερειακά κόμματα, περιλαμβάνονται σε διάφορες εν δυνάμει λύσεις για την άρση του αδιεξόδου.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα, 39 ετών, ήταν μία από τις κύριες προσωπικότητες της ισπανικής πολιτικής ζωής μετά την ηχηρή είσοδο, το 2015, του κόμματος Ciudadanos (Πολίτες), στο εθνικό κοινοβούλιο.

Αδιάλλακτος με τους καταλανούς και τους βάσκους αυτονομιστές και φιλελεύθερος στην οικονομία, είχε τεθεί επικεφαλής των Ciudadanos το 2006 για να αντιταχθεί στην άνοδο του αυτονομισμού στην Καταλονία.

Στη συνέχεια είχε πάρει θέση στην εθνική πολιτική σκακιέρα με τον διακηρυγμένο στόχο μιας «αναγέννησης» της χώρας, που επλήτετο από τη διαφθορά, και τον τερματισμό του δικομματισμού σοσιαλιστών-συντηρητικών.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί «όλα τα κόμματα», πλην Vox, να εργαστούν για άρση του αδιεξόδου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: