Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στο Τέξας: Ζημιές, εκκένωση περιοχών, τραυματίες [photos, video]

Από θαύμα δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμοί. Photo via Twitter, video @derekrosshall




Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Τέξας, στο νότιο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα να υψωθεί στην ατμόσφαιρα μια τεράστια πύρινη σφαίρα, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που αποφάσισε την υποχρεωτική εκκένωση της περιοχής.

Bίντεο δείχνει μια γιγαντιαία φωτιά που φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό. Οι αρχές προειδοποιούν για νέες εκρήξεις, ενώ εκκενώνονται περιοχές σε ακτίνα 64 χιλιομέτρων.

«Όλοι πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή σε ακτίνα μισού μιλίου (800 μέτρων) γύρω από το εργοστάσιο TPC του Πορτ Νέτσες», ανέφερε η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία στη σελίδα της στο Facebook.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται ως θαύμα από τον δικαστή της κομητείας, Jeff Branick.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Δείτε βίντεο ΕΔΩ

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 1 π.μ. τοπική ώρα.

Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι η έκρηξη έγινε σε χημικό εργοστάσιο πολλών δισεκατομμυρίων λιβρών που ανήκει στον Huntsman.

«Ξυπνήσαμε και είδαμε τζάμια να σπάνε από παντού πάνω μας, κομμάτια της οροφής να πέφτουν και πόρτες να αποσπώνται από τα πλαίσιά τους» λόγω του ωστικού κύματος της έκρηξης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράιαν Μάθιουσον που μένει με την οικογένειά του πολύ κοντά στο εργοστάσιο.

Ο 25χρονος άνδρας είπε πως ο ίδιος και οι δικοί του είναι «συγκλονισμένοι και τρομαγμένοι».

Ο όμιλος TPC, που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο, δήλωσε πως «η έκρηξη σημειώθηκε σε μια μονάδα επεξεργασίας» γύρω στη 01:00 το πρωί (09:00 ώρα Ελλάδας).

«Ο όμιλος TPC ενεργοποίησε το σχέδιό του για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ζήτησε την επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Πορτ Νέτσες και του Χάντσμαν. Η επέμβαση συνεχίζεται μέχρι η κατάσταση να επανέλθει υπό έλεγχο, το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε ο πετροχημικός όμιλος.

«Το προσωπικό που ήταν παρών στην εγκατάσταση απομακρύνθηκε στο σύνολό του. Τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και λαμβάνουν ιατρική φροντίδα. Στο εξής σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των μελών των συνεργείων διάσωσης και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι εργάζονται στο εργοστάσιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ομίλου.

Το εργοστάσιο παράγει βουταδιένιο, ένα εύφλεκτο αέριο που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή συνθετικού καουτσούκ, καθώς και σε πετροχημικά μίγματα.

Με πληροφορίες από Mirror, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απειλεί σπίτια στην Καλιφόρνια: Οι Αμερικανοί πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη με πυρκαγιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: