Ιράκ: Γενική απεργία, κλειστά σχολεία και ΑΕΙ, μεγάλες διαδηλώσεις και άγρια καταστολή

Μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Βαγδάτης. EPA/MURTAJA LATEEF
Τα περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια στο νότιο Ιράκ παρέμειναν σήμερα κλειστά εξαιτίας της γενικής απεργίας των εκπαιδευτικών που προσπαθούν να ενισχύσουν τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις μπροστά στην αυξημένη καταστολή.

Παρά τις εκκλήσεις των ιρακινών αρχών για «επιστροφή στην κανονικότητα» και τους νέους θανάτους των τελευταίων ημερών, οι διαδηλωτές εξακολουθούν να ζητούν την ανανέωση του συστήματος διακυβέρνησης και της πολιτικής τάξης σε μια χώρα που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, αλλά είναι και μία από τις πλέον διεφθαρμένες παγκοσμίως.

Από την 1η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί  319 άνθρωποι στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, ενώ από τα τέλη του μήνα η διαμαρτυρία έχει μετατραπεί στο νότιο Ιράκ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, σε μαζικό κίνημα πολιτικής ανυπακοής.

Στη Χίλα τα σχολεία δεν άνοιξαν διότι οι καθηγητές δεν πήγαν, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν περιορίσει το ωράριο λειτουργίας τους.

Στη Νασιρίγια –όπου δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, σύμφωνα με ιατρική πηγή– και τη Ντιουανίγια, δύο πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξέγερσης τα περισσότερα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη νεαροί διαδηλωτές αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας στους εμπορικούς δρόμους, γύρω από την πλατεία Ταχρίρ.

Εξάλλου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αρχίσει και πάλι να αποκλείουν δρόμους με τσιμεντόλιθους, τους οποίους είχαν απομακρύνουν οι διαδηλωτές.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βέλη Ιράν μετά την προειδοποίηση της ΕΕ για τα πυρηνικά: Εσείς δεν τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal