Ημέρα της μαρμότας για Κομισιόν η 1η/11 μετά τις αναβολές Brexit: Η Βρετανία να ορίσει υποψήφιο

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, δήλωσε σχετικά ότι “τα ασύρματα δίκτυα 5G αντιπροσωπεύουν έναν πυλώνα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για την Ευρώπη, καθώς θα επιτρέψουν νέες υπηρεσίες σε θέματα υγείας και φροντίδας, ενέργειας, μεταφορών, εκπαίδευσης και πολλών άλλων τομέων. Photo via Twitter, commission




Η 1η Νοεμβρίου υποτίθεται ότι θα ήταν μια μέρα μεγάλων αλλαγών στις Βρυξέλλες, αλλά αντ’ αυτού η σημερινή πρωτομηνιά δείχνει να είναι μια συνηθισμένη μέρα μετά την αναβολή της προβλεπόμενης μέχρι πρότινος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και την καθυστέρηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα της σημερινής ανάληψης καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα διορία που δόθηκε για το Brexit, στην τρίτη αναβολή του σε ισάριθμα χρόνια, εκπνέει πλέον στις 31 Ιανουαρίου μετά το αίτημα της Βρετανίας για νέα παράταση, το οποίο εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα.

  • Την ίδια ώρα ο Λουξεμβούργιος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνεχίζει την τρέχουσα περίοδο να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως την 1η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να δώσει τη σκυτάλη στην Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Γιούνκερ, όπως και οι 27 Eυρωπαίοι Επίτροποί του, θα παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου η φον ντερ Λάιεν επιτύχει τον διορισμό της δικής της ομάδας Επιτρόπων.

Μετά την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τριών υποψηφίων της για την Επιτροπή, η φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί ωστόσο να αναμένει από την Ρουμανία να προτείνει έναν κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση του Επιτρόπου.

  • Εξάλλου μετά την νέα αναβολή του Brexit τώρα ζητήθηκε και από τη Βρετανία να ονομάσει κάποιον υποψήφιο για την Κομισιόν. Ωστόσο οι καθυστερήσεις αυτές δεν θα εμποδίσουν τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προσωπικού της που αριθμεί 32.000 μέλη, σημείωσε η εκπρόσωπος του Γιούνκερ, η Μίνα Αντρέεβα.

Η δουλειά της υπηρεσιακής Κομισιόν θα περιοριστεί στις τρέχουσες υποθέσεις και θα ασχοληθεί μόνον με υποθέσεις και διαδικασίες που τρέχουν ήδη, σημείωσε. Ωστόσο εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν για επείγοντα ζητήματα, όπως η ανταπόκριση της ΕΕ σε διεθνείς κρίσεις.

  • Όλη η δουλειά, όμως, πρέπει να γίνει “χωρίς να προδικάζει τις πολιτικές επιλογές της επόμενης Επιτροπής”, διευκρίνισε η Αντρέεβα.

Τον επιπλέον αυτόν μήνα που θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ο Γιούνκερ θα υποβληθεί σε επέμβαση για ανεύρυσμα στις 11 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ξεχωριστά χθες η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA
01/11/2019

Μιλάω με τον Τζόνσον δήλωσε ο Τραμπ: Κακός για τη Βρετανία ο ηγέτης των εργατικών Κόρμπιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: