Ηλεκτρισμένο το κλίμα εντός και εκτός Πανεπιστημίων: “Κοκορομαχίες” στη Βουλή για ΑΣΟΕΕ

File Photo: Αστυνομικοί στην ΑΣΟΕΕ. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει τα χθεσινά επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, με “φόντο” τους τραυματισμούς φοιτητών, την ποινική δίωξη σε βάρος του φοιτητή της Ιατρικής, τη στάση της ΕΛ.ΑΣ, την πρόσφατη επίθεση με μπογιές του “Ρουβίκωνα” στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και όλα αυτά εν όψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.

Το κλίμα είναι οξυμένο τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στους χώρους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, με πανεπιστημιακούς και φοιτητές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

Ο “χορός” της αντιπαράθεσης “άνοιξε” χθες, για να κλιμακωθεί σήμερα Τρίτη και σε επίπεδο Βουλής, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη κύρωση ΠΝΠ των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών.

Ν. Κεραμέως – Ν. Φίλης για τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και η πρόσφατη επίθεση στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Παιδείας, αποτέλεσαν «πεδίο» αντιπαράθεσης της Νίκης Κεραμέως και Νίκου Φίλη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

  • Η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι «για τη Νέα Δημοκρατία, το να βρίσκονται κράνη, ρόπαλα, διαρρηκτικά εργαλεία, πέτρες και μάρμαρα μέσα στο πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων» και επισήμανε: «Αυτή είναι η διαφορά μας».
  • Νωρίτερα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει την «τεράστια ανησυχία» που προκάλεσαν τα γεγονότα στο ΟΠΑ και έκανε λόγο για «ανώφελες εντάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αδιέξοδα». «Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αλλάξει την ατζέντα Εκατό ημέρες τώρα έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό», ανέφερε ο κ. Φίλης. «Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να δυσφημεί τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια. Θα μας βρει απέναντι σε αυτή την ύπουλη προσπάθειά της, που οδηγεί στην υπονόμευση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», προσέθεσε.

Επίσης ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την υπουργό «να εγγυηθεί ότι η αστυνομία δεν θα πάρει καμία πρωτοβουλία χωρίς συνεννόηση» κατά τη διάρκεια του τριήμερου των εορτασμών της 17 Νοέμβρη στο ΕΜΠ και να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης. «Πέντε χρόνια τώρα τα φαινόμενα ανομίας τα αντιμετωπίσαμε χωρίς επικοινωνιακό σόου. Δεν κυνηγήσαμε κανέναν. Είστε υπόλογη και υπεύθυνη προσωπικά για οτιδήποτε συμβεί στο τριήμερο», ανέφερε.

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίθεση στο πολιτικό της γραφείο, σχολιάζοντας ότι η ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει πει κουβέντα» για να την καταδικάσει, με τον κ. Φίλη να χαρακτηρίζει «λυπηρή και καταδικαστέα» την επίθεση συμπληρώνοντας ότι «ήταν ένα ελαφρύ πλημμέλημα, οι κόκκινες μπογιές».

  • «Είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όσους με οποιαδήποτε μορφή προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους» τόνισε επίσης η κ. Κεραμέως. «Εσείς επιλέγετε να είστε με αυτούς που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια, εμείς είμαστε με αυτούς που τα θέλουν απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας. Αυτή είναι η διαφορά μας», επισήμανε η υπουργός.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην αποδοκιμασία των φοιτητών προς τον κ. Φίλη όταν ο ίδιος πήγε στο ΟΠΑ. «Καταλαβαίνω ότι η θέση του κ. Φίλη είναι δυσμενής. Πήγε χθες στο ΟΠΑ και τον αποδοκίμασαν οι ίδιοι οι φοιτητές».

  • Παίρνοντας και πάλι τον λόγο ο κ. Φίλης, απάντησε ότι η υπουργός «δεν γνωρίζει από λαό και κίνημα. Στο κίνημα υπάρχει και το στοιχείο της αντιδικίας».

Βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι προστατεύει την ανομία στα πανεπιστήμια ενώ τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της καταλόγισαν αυταρχικές λογικές.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, είπε στην πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, υποστηρίζοντας ότι με την παρουσία της χθες στην ΑΣΟΕΕ για να συμπαρασταθεί στους καταληψίες, «ταυτίστηκε με τους μπαχαλάκηδες».

«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι σύμφυτο με την κουλτούρα και αντίληψη του ελληνικού λαού και κατοχυρώθηκε μετά τη πτώση της χούντας. Δεν έχεις πιθανότητες να το καταργήσεις με (…) Πήγα στην ΑΣΟΕΕ, με τη βαθιά ευθύνη που έχω ως βουλευτής και ως καθηγήτρια πανεπιστημίων επί 20 χρόνια. Ο φαύλος κύκλος της αστυνομοκρατίας και η ένταση δεν οδηγούν πουθενά. Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πανεπιστημίων και των φοιτητών για να μην πάθει κανείς τίποτα», αντέτεινε η κυρία Φωτίου και πρόσθεσε:

  • «Με ένταση και αυταρχισμό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα έχουμε προβλήματα. Και αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διχάσει το λαό με καλά και κακά πανεπιστήμια, με καλούς και κακούς φοιτητές, με καλές και κακές συγκλήτους (…) Είναι το μεγαλύτερο λάθος που πάτε να κάνετε. Τα όνειρα, οι φιλοδοξίες και οι ανησυχίες των νέων που είναι μεγάλες δεν αντιμετωπίζονται με ένα κύκλο καταστολής γιατί είναι αδιέξοδος και φέρνει εντάσεις. Τα πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και οι επεμβάσεις καταστολής προκαλούν μεγάλη ανησυχία ενόψει και της γιορτής του Πολυτεχνείου», κατέληξε η κ. Φωτίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού: «Είναι σαφές ότι επιχειρούμε με την πολιτική μας να στηρίξουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια, να τα βοηθήσουμε να λειτουργήσουν και είμαστε σαφώς υπέρ του ασύλου για τη διακίνηση ιδεών και γνώσης», υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ορισμένα ερωτήματα που τίθενται από τη στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία -όπως είπε- πρέπει να απαντήσει η ηγεσία του.

«Εμείς είμαστε υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου για τη διακίνηση ιδεών και απόψεων. Εσείς μήπως θέλετε το πανεπιστημιακό άσυλο για τα όπλα, τις γιάφκες και τις μολότοφ;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός και συνέχισε:

  • «Είστε ευχαριστημένοι με αυτήν την εικόνα και τη πρακτική λειτουργία τους που αφήσατε πίσω σας; Θέλετε ή όχι να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια, να είναι ανοικτά και να μπορούν οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι να κάνουν τη δουλειά τους ή να… καλωσορίζουν τους μπαχαλάκηδες και να τραβάνε πίσω τη χώρα;»
  • «Εμείς θέτουμε αυτά τα ερωτήματα με την ευχή να είναι στην δική μας κατεύθυνση και όχι στην αναρχία», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, επιτέθηκε και στα δύο κόμματα κατηγορώντας τα ότι αυτό που επιδιώκουν είναι να διχάσουν και να πολώσουν τον ελληνικό λαό.

«Είναι άλλο η πάταξη της ανομίας και άλλο η δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Δεν τους βολεύει όμως αυτή η λογική και θέλουν να διχάσουν και να πολώσουν για να πάρει η κάθε μία πολιτική δύναμη αυτό που θέλει», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατήγγειλε ότι συνελήφθησαν από την αστυνομία πέντε άτομα επειδή περπατούσαν και είχαν στις τσάντες τους πανό, και δήλωσε ότι σήμερα θα πάει στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται για συμπαράσταση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «υπηρετεί τη λογική, νόμος και τάξη» και ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με το πανεπιστημιακό άσυλο από την αποτυχία της σε μείζονα ζητήματα όπως τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανέφερε ότι «αλλαγές πρέπει να γίνουν στα πανεπιστήμια», όμως, όπως είπε, «καμία σχέση δεν πρέπει να έχουν με το άσυλο» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αν χτυπήσει αυτό το ευαίσθητο σημείο της νεολαίας μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων.

Πέτσας: Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές
Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις, είχε ξεκαθαρίσει πως «η αστυνομία δεν επεμβαίνει στα πανεπιστήμια επειδή έτσι της αρέσει. Είναι εφαρμογή του νόμου και όχι επέμβαση».

  • Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση ανησυχεί ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές, οι γειτονιές στους κατοίκους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους. «Η επιχειρησιακή δυνατότητα είναι θέμα της αστυνομίας. Η πολιτική βούληση συνοψίζεται στο τρίπτυχο που σας είπα», σημείωσε.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης πως «τα πανεπιστήμια επιστρέφουν στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους», επισήμανε ο κ. Πέτσας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «στήριξη στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας».

  • Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως το περασμένo Σάββατο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξουδετέρωσε έναν επικίνδυνο βραχίονα της ελληνικής τρομοκρατίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σημαντική επιτυχία που περιφρουρεί τη δημόσια ασφάλεια και τη Δημοκρατία, ενώ μίλησε και για την εξάρθρωση «γιάφκας μπαχαλάκηδων και κατασκευαστήριο μολότοφ στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • «Χθες, οι Έλληνες πολίτες είδαν με έκπληξη να οργανώνεται διαδήλωση, στην οποία μετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα να συνεχιστεί η νοσηρή κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε τη στήριξή του στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας. Απέδειξε ότι επιλέγει -και πάλι- να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες.

Προκαλεί την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών», υποστήριξε, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνουμε με τις γιάφκες των κουκουλοφόρων, των κατασκευαστών μολότοφ, των διακινητών ναρκωτικών και των λαθρέμπορων εντός των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: Στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους καθηγητές. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές τους και οι φοιτητές στα πανεπιστήμιά τους θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών. Αλλά δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια. Σήμερα, όπως γνωρίζετε, ελευθερώθηκε από παράνομη κατάληψη ακόμη ένας χώρος, αυτήν τη φορά σε μία επιβαρυμένη γειτονιά της Αθήνας, στην οδό Μπουμπουλίνας, στα Εξάρχεια. Πρόκειται για τη 12η απελευθέρωση παράνομα κατειλημμένου χώρου».

Κεραμέως: Πρωτοφανής η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάσκες έπεσαν

«Είναι πραγματικά πρωτοφανής η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι οι μάσκες έχουν πλέον πέσει», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για τις δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μία ημέρα μετά την ανακάλυψη «ορμητηρίου» αναρχικών εντός του Ιδρύματος.

«Την Κυριακή έγινε μία πολύ σημαντική τομή. Έγινε μια επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ στην οποία βρέθηκαν κοντάρια, κράνη, διαρρηκτικά εργαλεία, εξοπλισμός ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος. Αυτό αποτελεί την πλέον τρανή απόδειξη ότι η διάταξη του ασύλου ήταν απαραίτητη, για να αποκαταστήσουμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια», επισήμανε η υπουργός, τονίζοντας ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι δεν ακούσαμε κουβέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης, η οποία αποδεικνύει περίτρανα πόσο αναγκαία ήταν αυτή η διάταξη».

  • Διερωτήθηκε, δε, ποιον θέλησαν να υπερασπιστούν χθες στην ΑΣΟΕΕ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Το άσυλο της ανομίας, της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας; Πήγαν να υπερασπιστούν, δηλαδή, τους καταληψίες ή ότι το πανεπιστήμιο χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για επεισόδια και επιθέσεις; Σε στήριξη ποιων ακριβώς κάλεσαν τη συγκέντρωση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;». Παρατήρησε ακόμη πως «δεν έχουν πει κουβέντα για την επίθεση που υπέστην στο πολιτικό μου γραφείο, δημοσίως δεν είπαν ούτε κουβέντα, τουλάχιστον από όσο εγώ έχω ακούσει».

«Η εικόνα των πανεπιστημίων έχει αλλάξει μετά την ψήφιση της διάταξης για το άσυλο»

Σχετικά με τις διαδικασίες πριν από την αστυνομική επιχείρηση το πρωί της Κυριακής η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «έγινε μετά από έντονες καταγγελίες του εν λόγω πανεπιστημίου και της Συγκλήτου για έκνομες ενέργειες που λάμβαναν χώρα εντός του», ενώ ερωτηθείσα εάν υπάρχουν καταγγελίες για την ύπαρξη και άλλων «ορμητηρίων» εντός πανεπιστημιακών χώρων άλλων ιδρυμάτων απάντησε ότι πρόκειται για αρμοδιότητα της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ότι μετά την ψήφιση της νέας διάταξης για το άσυλο η εικόνα των πανεπιστημίων έχει αλλάξει. «Θυμηθείτε τι γινόταν μπροστά από την ΑΣΟΕΕ με το παρεμπόριο. Θυμηθείτε τι γινόταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την διακίνηση ναρκωτικών. Όλα αυτά έχουν αλλάξει άρδην. Δεν έχει ακόμη φτάσει το ακαδημαϊκό περιβάλλον στο επίπεδο που θέλουμε -προφανώς- κι είναι ένας μεγάλος αγώνας που θα συνεχίσουμε να δίνουμε, όμως έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα και αυτό νομίζω σύσσωμη η κοινωνία το στηρίζει», υπογράμμισε, παραπέμποντας και στις έρευνες γνώμης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των οποίων η διάταξη για το άσυλο «συναντά τη συντριπτική αποδοχή της κοινωνίας και αυτές οι ισχνές μειοψηφίες δεν μπορούν να αλλάξουν τη γενική εικόνα ότι πρέπει επιτέλους τα πανεπιστήμια μας να μην είναι ορμητήρια βίας και ανομίας».

«Τα αρμόδια όργανα έχουν τα εργαλεία για την εφαρμογή της διάταξης»

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες πρυτανικών αρχών στην κατεύθυνση της βελτίωσης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, όπως, για παράδειγμα, μέτρα για πληρέστερο έλεγχο των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα πανεπιστήμια η κ. Κεραμέως δήλωσε: «Το ακαδημαϊκό περιβάλλον είναι μία σημαντική παράμετρος, γι’ αυτό και εστιάσαμε σε αυτήν εξαρχής. Από εκεί και πέρα φυσικά είμαστε σε συζητήσεις με τα πανεπιστήμια, για πάρα πολλά ζητήματα, για πάρα πολλούς τρόπους που μπορούν να αναβαθμίσουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον, τρόπους που εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Βεβαίως η Πολιτεία είναι εδώ για να συνδράμει και να ακούσει και να μελετήσει και να σκεφτεί και να συζητήσει με τις πρυτανικές Αρχές».

Ερωτηθείσα αν το θέμα των καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων εντάσσεται στην προετοιμασία του νομοθετικού έργου που το υπουργείο Παιδείας θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και θα φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημα η υπουργός απάντησε: «Ό,τι είχαμε να κάνουμε το κάναμε. Πλέον τα εργαλεία τα έχουν τα αρμόδια όργανα και η Πολιτεία και από εκεί και πέρα είναι ζήτημα εφαρμογής αυτής της διάταξης, όπως προβλέπεται. Εμείς εστιάζουμε σε άλλα ζητήματα, που αφορούν στο σχολείο, στο πώς θα δώσουμε έμφαση στο νηπιαγωγείο, στο να ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω, να βάλουμε τις σωστές βάσεις […] Εργαζόμαστε πολύ σκληρά και μελετάμε την εισαγωγή νέων θεματικών στο σχολείο -από το δημοτικό μέχρι το Γυμνάσιο- […] για να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση και βεβαίως και στα πανεπιστήμια με ενίσχυση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου, ετοιμαζόμαστε να φέρουμε προς διαβούλευση διατάξεις που έχουν να κάνουν με ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής, που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση και βεβαίως με μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια για τα πανεπιστήμια».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς ταυτίζεται με τους μπαχαλάκηδες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης

“H αντιπολίτευση έχει χάσει τα αβγά και τα πασχάλια. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς ταυτίζεται με τους μπαχαλάκηδες” τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ.

  • “Οι εικόνες της Κυριακής από τη γιάφκα της ΑΣΟΕΕ επιβεβαιώνουν πλήρως την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας που υπήρχε στα ελληνικά πανεπιστήμια. Σε αυτό πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε μια αφωνία. Γιατί το έκανε αυτό; Δεν ξέρω, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αποφάσισε όμως, χθες, να ταυτιστεί με αυτές τις μειοψηφίες, οι οποίες πήγαν ενάντια στην απόφαση της Συγκλήτου, να μπουν μέσα στο Πανεπιστήμιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαϊτάνης.

“Έχουμε ή δεν έχουμε Δημοκρατία σ’ αυτό τον τόπο; Είναι ή δεν είναι η Σύγκλητος το ανώτατο όργανο διοίκησης και μπορεί να πάρει μια απόφαση να κλείσει το Πανεπιστήμιο; Αν δεν σεβόμαστε τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα, τότε κάτι προβληματικό συμβαίνει στον τόπο μας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε, δε, ότι μια από τις βασικές ατζέντες της κυβέρνησης είναι “να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και να πατάξει την ανομία στη χώρα” και σημείωσε: “Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, που να παράγει και να προάγει νέες ιδέες, ένα πανεπιστήμιο που θα είναι βήμα ελεύθερου διαλόγου πανεπιστημιακών ιδεών. Δεν θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση οπλισμού. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι”.

Θεοχαρόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει το δόγμα “νόμος και τάξη παντού” για να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ

«O κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει αυτό το οποίο προανήγγειλε και από την τηλεοπτική συνέντευξή του, την Κυριακή, την εφαρμογή του δόγματος “νόμος και τάξη παντού” για να συγκρατήσει ένα ακροατήριο δικό του, το ακροδεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ.

  • «Προσπαθεί να κάνει αντιπερισπασμό σε σχέση με τα προβλήματα που έχει στο προσφυγικό, δημιουργώντας ασύμμετρες επιθέσεις σε σχέση με τα γεγονότα κι ενώ είναι φανερό ότι οι εικόνες που είδαμε, χθες το βράδυ, είναι εικόνες μακριά από αυτές που κάθε πολίτης σε μια δημοκρατική χώρα θα μπορούσε να ανεχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα βρέθηκαν από την έφοδο της ΕΛΑΣ στην ΑΣΟΕΕ, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Είναι καταδικαστέα κάθε πράξη που είναι παράνομη και η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται στη διάσταση που της αρμόζει. Η διάσταση με όλα τα ΜΑΤ να είναι παρατεταγμένα και να μπαίνουν στην ΑΣΟΕΕ, χθες το βράδυ, και να δημιουργούν αυτή τη διαδικασία, η οποία φέρει χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, είναι μακριά απ’ αυτό που κάθε πολίτης θέλει σε μια δημοκρατική χώρα». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «η ελεύθερη διακίνηση ιδεών βεβαίως δεν συνάδει με τις μολότοφ, δεν συνάδει όμως και μ’ αυτό που είδαμε χθες το βράδυ».

  • «Ανησυχούμε πάρα πολύ για όλα αυτά, τα οποία γίνονται», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος κι ενόψει και των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, υπογράμμισε: «Mε αυτά που πράττει αυτές τις μέρες, πρέπει να έχει πολύ καλά στο μυαλό της να μην προκαλέσει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, τις επόμενες ημέρες».

ΚΝΕ: Νέα προσπάθεια παραβίασης του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και παρεμπόδιση παρέμβασης μελών της ΚΝΕ από τα ΜΑΤ

«Αυτήν τη στιγμή δυνάμεις των ΜΑΤ απειλούν με καταστολή και συλλήψεις φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, μέλη της ΚΝΕ, που βρίσκονται έξω από την πύλη της σχολής τους, ενημερώνοντας φοιτητές και κόσμο που περνάει από το σημείο για τα γεγονότα που έγιναν την προηγούμενη μέρα», καταγγέλει, με ανακοίνωσή της, η ΚΝΕ.

  • Όπως σημειώνει η Νεολαία του ΚΚΕ, «η ενέργεια αυτή προστίθεται στην απαράδεκτη επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές, τη Δευτέρα 11/11, που αντιδρούσαν στο lock-out της ΑΣΟΕΕ και την παραβίαση του ασύλου από τα ΜΑΤ. Για τις εξελίξεις αυτές έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ, που προσπαθεί να επιβάλει το δόγμα “νόμος και τάξη”, για να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά και η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ, που ακολουθεί και στηρίζει αυτήν την κατεύθυνση».

«Απαιτούμε:

Να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του ασύλου και καταστολή των αγωνιστικών διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων.

Να αρθεί άμεσα το lock-out της ΑΣΟΕΕ, ώστε να γίνει Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου για να πάρει θέση για όλες αυτές τις εξελίξεις, μπροστά και στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

«Σταθερή επιδίωξη της πολιτικής “νόμος και τάξη” είναι να μπει στο γύψο το λαϊκό κίνημα», δηλώνει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος

«Η ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει στο ίδιο έργο, δηλαδή την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και ταυτόχρονα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα και το φοιτητικό, το νεολαιίστικο, με την πολιτική “νόμος και τάξη”», τόνισε ο Νίκος Καραθασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του kόμματος σε σημερινή του παρέμβαση στην ΕΡΤ1.

Όπως εξήγησε, «σταθερή επιδίωξη της πολιτικής “νόμος και τάξη” είναι να μπει στο γύψο το λαϊκό κίνημα για να περάσει πιο εύκολα η αντιλαϊκή πολιτική στα ζητήματα της οικονομίας και της παιδείας».

«Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου» σημείωσε.

  • Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε πως ήταν «αδικαιολόγητη η πράξη της Πρυτανείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου να κλείσει τη σχολή για μια εβδομάδα, όταν μάλιστα γνώριζαν πως ήταν προγραμματισμένη συνέλευση των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ για να πάρουν απόφαση για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου».

Πρόσθεσε πως «ήταν απαράδεκτη η επέμβαση της αστυνομίας σε φοιτητές που είχαν πάει για να ασκήσουν το δικαίωμά τους να είναι ανοιχτή η σχολή και για να ακολουθήσουν τις συλλογικές τους διαδικασίες.

  • Επίσης, σημείωσε πως το έδαφος προετοίμασε «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, το οποίο θεωρούσε “παράνομες ενέργειες” τις αντιδράσεις των φοιτητών».

Σύνοδος των Πρυτάνεων: «Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμιά μας»
«Αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών», χαρακτηρίζει τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και καταδικάζει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της.

  • «Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του προεδρείου.
  • «Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμιά μας», καταλήγει.

Ποινική δίωξη για δύο πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του φοιτητή της Ιατρικής

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της αντίστασης άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του φοιτητή της Ιατρικής, που συνελήφθη χθες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Ο φοιτητής, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων φέρεται να ξυλοκοπήθηκε κατά την προσαγωγή του από αστυνομικούς, παραπέμφθηκε σε δίκη στο Αυτόφωρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ για ΑΣΟΕΕ: Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει, πρωτοφανής στάση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: