Η καγκελάριος Μέρκελ μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δεντρο, στο Βερολίνο. EPA, OMER MESSINGER
Ακόμη και μετά τη στρατιωτική εισβολή στη Συρία η γερμανική κυβέρνηση συνέχισε να αδειοδοτεί εξαγωγές όπλων για την Τουρκία. Ο κύριος όγκος αφορά το ναυτικό, γράφει στην ιστοσελίδα της η DW.
Τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία η Γερμανία έδωσε πράσινο φως για τέσσερις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία ύψους 3,09 εκατομ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας σε επερώτηση της αντιπροέδρου της Κ.Ο. της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκντελέν.
Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών (2,69 εκατομ. ευρώ) αφορά το ναυτικό, χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες για το είδος των όπλων. Ο τομέας θεωρείται από την Ελλάδα ιδιαίτερα ευαίσθητος για την ασφάλειά της στο Αιγαίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας κατά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.
Σε απάντησή του στην επερώτηση της Αριστεράς, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αιτιολογεί την έγκριση των εξαγωγών με το επιχείρημα ότι πρόκειται για οπλισμό που δεν προσφέρεται για να τον χρησιμοποιήσει η Άγκυρα στη Συρία. Αυτή άλλωστε ήταν και η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία στις 9 Οκτωβρίου.
Βέβαια σε ομιλία της στη γερμανική βουλή τον Οκτώβριο, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε πει κάτι διαφορετικό. Ενώ έκανε λόγο για «ανθρωπιστικό δράμα με μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες» για αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδώσει όπλα στην Τουρκία υπό τις σημερινές συνθήκες.»
«Εντελώς ανεύθυνες» χαρακτήρισε τις άδειες εξαγωγής η κ. Νταγκντελέν και ζήτησε τη «γενική απαγόρευση εξαγωγών όπλων» για την Τουρκία. Το ίδιο αίτημα υποστηρίζουν και οι Πράσινοι. Ενδέχεται το όλο ζήτημα να απασχολήσει τη συνάντηση της καγκελαρίου με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Παναγιώτης Κουπαράνης, DW, Βερολίνο
Η τελευταία κουβέντα του Λευκού Οίκου για τους S-400: Δεν είναι συμβατοί με τον οπλισμό μας