Η «Βικτώρια» σαρώνει όλη τη χώρα: Ζημιές σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Χανιά [χάρτες, videos]

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Τρίτη και το νησί των Οθωνών. Photo via corfupress.com




Η κακοκαιρία “Βικτώρια” που πλήττει από το μεσημέρι της Τρίτης όλη την χώρα, επιδεινώθηκε άρδην τις βραδυνές ώρες χθες και σήμερα αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγάλη πιθανότητα για πλημμύρες σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια.

Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από χθες το μεσημέρι στα δυτικά, ενώ από αργά το απόγευμα βροχές σημειώθηκαν και συνεχίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και το Ιόνιο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Ιθάκη μέσα σε 8 περίπου ώρες έπεσαν 71 χιλιοστά βροχής.

Σε… κύματα περνούσε η Βικτώρια από την Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας περιοχές του κέντρου, των προαστίων, αλλά και τον Πειραιά.

Η κακοκαιρία άρχισε να επηρεάζει την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, με τουλάχιστον δύο ξεσπάσματα νεροποντής κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα οποία συνοδεύονταν από δυνατούς κεραυνούς και αστραπές.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ οι συναγερμοί, λόγω της έντασης των κεραυνών, χτυπούσαν ασταμάτητα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, το κυρίως κύμα της Βικτώριας αναμένεται στην Αττική από το μεσημέρι έως το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο πίνακας με τα δεδομένα από τους 8 σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 22:00 της Τρίτης 12/11.

Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας την Τετάρτη

Την Τετάρτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, από τις πρωινές ώρες, με τα φαινόμενα να είναι ισχυρά κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται στα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες και Κρήτη).

Στον παραπάνω χάρτη, παρουσιάζονται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης καθώς επίσης και οι περιοχές όπου αναμένονται τα έντονα φαινόμενα. Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φαινομένου της λασποβροχής.

Σε ότι αφορά την Αττική, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες όπου τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης θα είναι τοπικά ισχυρές και αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής.

Χάρτης που απεικονίζει τις βροχοπτώσεις στην Αττική την Τετάρτη.
Πηγή meteo

Επεξήγηση του φαινομένου Βικτώρια στο δελτίο ειδήσεως του OPEN

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η Τετάρτη θα είναι ημέρα με έντονα καιρικά φαινόμενα διότι το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού βρίσκεται στα νότια τμήματα της Σικελίας, παίρνει ενέργεια και υγρασία και σιγά σιγά μετατοπίζεται ανατολικά.

Κλειστά τα σχολεία στην Κέρκυρα, προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Την απόφαση να μείνουν κλειστά σήμερα Τετάρτη, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, λόγω τη σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει το νησί, πήραν πριν λίγη ώρα οι τρεις δήμαρχοι του νησιού σε συνεννόηση με τους Διευθυντές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευση.]

Η «Βικτώρια» κατάφερε μέχρι αυτή την ώρα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ άγνωστες παραμένουν οι ζημιές που έχουν υποστεί σχολικές μονάδες.

Αυτή την ώρα, μετά από πρωτοβουλία της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Μερόπης Υδραίου, διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη, με όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει επιφέρει η «Βικτώρια» στην Κέρκυρα και τη θωράκιση του νησιού, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με ισχυρή ένταση.

Κεφαλονιά: Προβλήματα από την κακοκαιρία «Βικτώρια» σε Νύφι και Αγία Ευφημία
Το Νύφι και η Αγία Ευφημία της Κεφαλονιάς επλήγησαν περισσότερα από την καταιγίδα «Βικτώρια», που έπληξε τα νησιά του Ιονίου. Για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα, οι κάτοικοι στο Νύφι είδαν πέτρες, ξύλα και τόνους λάσπης να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους στο χωριό.

Στο ίδιο έργο θεατές είναι και οι κάτοικοι στο χωριό της Αγίας Ευφημίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί τόνοι λάσπης. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα που δημιουργούνται προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή από την έντονη βοχόπτωση.

Χανιά: Μικρής έκτασης τα προβλήματα από την κακοκαιρία
Μικρής έκτασης προβλήματα έχει προκαλέσει μέχρι αυτή την ώρα η κακοκαιρία που πλήττει και την περιοχή των Χανίων με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις.

Στην περιοχή «Αλικιανός» του δήμου Πλατανιά υποχώρησε μέρος της πρόχειρης διάβασης που συνδέει το χωριό με την ενδοχώρα, ενώ από τον δήμο συνιστάται η προσοχή των οδηγών που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο προς τα χωριά Πατελάρι και Κουφός, λόγω κατολισθήσεων που υπάρχουν σε σημεία του δικτύου.

O πολύπαθος ποταμός Κερίτης, «κόπηκε» στα δύο. Σύμφωνα με το δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη το νερό παρέσυρε το ανάχωμα αν και οι αρχές είχαν προνοήσει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Κακοκαιρία «Βικτώρια»: «Κόπηκε» στα δύο ο Κερίτης. Photo via nea kriti.gr

Μάλιστα και σύμφωνα με το διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης κ. Λαγουδάκη, που μίλησε στο neakriti.gr,: Όλες οι δυνάμεις στο νησί είναι σε ετοιμότητα ενώ το πρωί καταγράφηκαν σημαντικά ύψη βροχόπτωσης.

Προβλήματα λόγω κατολισθήσεων έχουν αναφερθεί ακόμα, στις περιοχές Πλοκαμιανά και Σφηνάρι του δήμου Κισσάμου με τα συνεργεία του δήμου να καθαρίζουν τους δρόμους, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων.

Ρέθυμνο: Ισχυρή βροχόπτωση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

Ισχυρή βροχόπτωση επικρατεί από αργά χθες το βράδυ στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Ρεθύμνης, χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις αστικές περιοχές, τον Βόρειο Οδικό Άξονα και το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σήμερα, από τις 6:00 έως τις 7:30, η βροχόπτωση ήταν τόσο ισχυρή, ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων στον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Ρεθύμνου από και προς Χανιά, γινόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία. Στην περιοχή του Καβρού Γεωργιούπολης υπήρξε χαλαζόπτωση, η οποία δημιούργησε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Η βροχόπτωση συνεχίζεται μέχρι και αυτήν την ώρα, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί περαιτέρω προβλήματα.

Στα Μυριοκέφαλα του Δήμου Ρεθύμνης έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις σε πρανή και υπερχείλιση του ποταμού και έχει κλείσει το ένα ρεύμα του επαρχιακού δικτύου. Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης, Δημήτρης Λελεδάκης, καλεί μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τους διερχόμενους οδηγούς να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν -εάν έχουν επιλογή διέλευσης- τα σημεία όπου υπάρχουν μικροί χείμαρροι και κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, το κύμα κακοκαιρίας πλήττει κυρίως τα Χανιά και λιγότερο το Ρέθυμνο, χωρίς μέχρι αυτήν την ώρα να έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα ή να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Με στοιχεία meteo , Open, ΑΠΕ-ΜΠΕ, nea kriti

Με λασποβροχές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους καταφθάνει από τα δυτικά η «Βικτώρια»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: