Η Τουρκία δεν δικαιούται την προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ: Να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τουρκική Προεδρία.
Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Η επόμενη χρονιά θα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Το 2020 συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση και την υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του.

Η πρώτη ημέρα της γενικής συζήτησης υψηλού επιπέδου θα είναι η Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020. Την προηγούμενη μέρα, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής, με θέμα: «Το μέλλον που θέλουμε, ο ΟΗΕ που χρειαζόμαστε: επαναβεβαιώνοντας τη συλλογική μας δέσμευση για πολυμερή προσέγγιση».

  • Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διεκδικήσει την προεδρία της 75ης ΓΣ (για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021) με υποψήφιο τον Τούρκο πολιτικό και διπλωμάτη Βολκάν Μποζκίρ. Οι εκλογές θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η Τουρκία συμμετέχει ως υποψήφια της Ομάδας Δυτικής Ευρώπης κι άλλων χωρών. Η Ομάδα αυτή «έχει σειρά» για την προεδρία της επόμενης ΓΣ και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα.

  • Επομένως, η χώρα του Αττίλα, που παραβιάζει συστηματικά το κράτος δικαίου, που κατέχει ξένα εδάφη, που διέπραξε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, είναι πολύ πιθανόν να επικρατήσει στην τελική ψηφοφορία.

Η προεδρία της Γενικής Συνέλευσης περιστρέφεται ετησίως μεταξύ των πέντε γεωγραφικών ομάδων: Αφρικής, Ασίας-Ειρηνικού, Ανατολικής Ευρώπης, Λατινικής Αμερικής – Καραϊβικής και Δυτικής Ευρώπης κι άλλων χωρών. Η Κύπρος ανήκει στην Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού.

  • Στην ίδια ομάδα με την Τουρκία ανήκει η Ελλάδα. Έχει καθιερωθεί ώστε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην υπηρετούν στην προεδρία της ΓΣ.

Ο εκάστοτε πρόεδρος της ΓΣ δεν έχει ουσιαστικό ρόλο και περισσότερο πρόκειται για ένα τιμητικό αξίωμα για τον ίδιο και τη χώρα του.

  • Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η εκλογή του υποψηφίου της Τουρκίας και του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος της θα αποτελέσει πρόκληση απέναντι στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τις ευρωπαϊκές αξίες και συνάμα θα είναι ανταμοιβή στην αλαζονεία και την επιθετικότητα του Ερντογάν.
  • Η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα μπορούσε με τη συνεργασία άλλων χωρών-μελών της ίδιας ομάδας να κινηθεί συγκροτημένα με σκοπό να υποβληθεί και άλλη ισχυρή υποψηφιότητα, ενώ η Κύπρος να θυμίζει συνεχώς την τουρκική ασέβεια προς τη Γενική Συνέλευση με τη διαρκή, βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την καταπάτηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί στην προεδρία της γιορταστικής 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, αλλά είναι η ώρα να οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και διεθνή τρομοκρατία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών μας.

Σοβαροί κίνδυνοι για τον Ελληνισμό: Οι σχέσεις Τραμπ-Πούτιν-Ερντογάν και η απουσία Νετανιάχου


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: