File Photo: O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αφήνει ανοιχτή την προοπτική πλήρους επανόδου της Τεχεράνης στην πυρηνική συμφωνία. Photo: ΚΥΠΕ
Το Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτρέψουν σε ρωσικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρίες να συνεχίσουν να εργάζονται σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ώστε να γίνει δυσκολότερη η προσπάθεια της Τεχεράνης για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου.
Η κυβέρνηση Τραμπ θα επιτρέψει την εξέλιξη αυτή, μέσω της έκδοσης μιας σειράς απαλλαγών από τις εφαρμοζόμενες κυρώσεις, οι οποίες και απαγορεύουν σε μη αμερικανικές εταιρίες να συνεργάζονται με τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (ΑΕΟΙ).
Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν αφορούν στον επανασχεδιασμό του ερευνητικού αντιδραστήρα βαρέως ύδατος (Arak) ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου, μέσω του εμπλουτισμού πλουτωνίου, αλλά κι άλλες εργασίες στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού (Fordow) στο Ιράν.
Παράλληλα, οι απαλλαγές από τις κυρώσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλύπτουν την υποστήριξη του υπάρχοντος πυρηνικού αντιδραστήρα (Bushehr) στο Ιράν, την πρόβλεψη για το εμπλουτισμένο ουράνιο του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης, αλλά και την μεταφορά χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η κινεζική κρατική εταιρία China National Nuclear Corp έχει κάνει εργασίες που σχετίζονται με την μη παραγωγή πυρηνικών όπλων στο Arak, ενώ η ρωσική Rosatom έχει πραγματοποιήσει εργασίες στο Fordow και παρέχει καύσιμο ουρανίου στο Ιράν.
Όταν ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε υπογραφεί το 2015, ο ίδιος άρχισε μία εκστρατεία άσκησης “μέγιστης πίεσης” προκειμένου να πιεστεί η Τεχεράνη, για την επιστροφή της, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Το Ιράν απαίτησε την συμμόρφωση των ΗΠΑ με τα προβλεπόμενα από το διεθνές πλαίσιο της συμφωνίας.
Οι προσπάθειες της Γαλλίας για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών απέτυχαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και η Τεχεράνη εμμένουν στις απόψεις τους.
ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ν.Χ.
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν: Αυτή τη φορά κτυπούν τον κατασκευαστικό τομέα