Η Καρντάσιαν, ο Αντετοκούμπο και οι άλλοι: Στην εποχή του Wi-Fi, η διπλωματία “πάει”…

Η Κίμ Καρντάσιαν με τη μητέρα της, Κρις Τζένερ, τις αδελφές της Κένταλ και Κίλι και τους φίλους τους, Corey Gamble και Scott στο κόκκινο χαλί, στο Μουσείο Μετροπόλιταν. EPA, JUSTIN LANE




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

2016: Οι μεγαλύτερες εφημερίδες και οι ισχυρότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί στις ΗΠΑ τάσσονται ενάντια στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλτ Τραμπ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

2018: Ο Bob Hugin, ανθυποψήφιος του Δημοκρατικού γερουσιαστή του New Jersey, Bob Menendez, δαπανεί εκατομμύρια σε αρνητική διαφήμιση-δυσφήμιση (επιτρέπεται βάσει νόμου στις ΗΠΑ, από το 1972).

Ο Bob Menendez επανεκλέγεται πανηγυρικά γερουσιαστής.

2019: Από το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο περνά μέσα από χίλια κύματα και η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. (ακόμη) ταράζει όλο το πολιτικό του υπόβαθρο. Οι Άγγλοι επιμένουν (“έξοδος”), παρ’ όλες τις “φωνές” μέσα και έξω από το “Βασίλειο”.

Ο Boris Johnson (“έξοδος”) εκλέγεται Πρωθυπουργός του ΗΒ.

2015-2019: Με βάση τα ευρήματα διεθνούς ακαδημαϊκής μελέτης ανάμεσα σε Δημοκρατικούς, Ρεμπουπλικάνους και Ανεξάρτητους πολιτικούς από όλες τις Πολιτείες της Αμερικής (Antoniades, St. John’s University), καταγράφονται τα εξής:

  • 1) Η πολιτική διαφήμιση δεν έχει πλέον κανένα αντίκρυσμα.
  • 2) Τα ΜΜΕ ενισχύουν (ή διασύρουν) την πολιτική εικόνα αλλά δεν έχουν επίδραση στην τελική ψήφο του πολίτη (πελάτη). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η έρευνα δείχνει αρνητική επίδραση των ΜΜΕ προς την τελική απόφαση του ψηφοφόρου (με μεγάλη ευθύνη να φέρουν τα fake news).
  • 3) Οι Δημόσιες Σχέσεις έχουν θετική επίδραση στα μάτια του πολίτη αρκεί να του δίνουν λόγο και βήμα (π.χ., α. Δελτία Τύπου, άρθρα, προτάσεις και δραστηριότητες, όλα μέσω social media, όπου ο πολίτης μπορεί να αντιδράσει (π.χ., comment, like), και, β. εκδηλώσεις που δίνουν λόγο στον πολίτη (και όχι εκδηλώσεις-ομιλίες, όπου ο πολίτης απλά θα “ακούσει” χωρίς να μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση).
  • 4) Τα social media παίρνουν τα ηνία. Ο κόσμος θέλει λόγο. Ο κόσμος θέλει (και πρέπει) να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να κρίνει άμεσα (like, comment, review, κ.λπ.). Ο κόσμος έχει δικαίωμα να επικοινωνήσει άμεσα για θέματα της κοινωνίας που τον απασχολούν και τον αφορούν (π.χ. μέσω Facebook/messenger, Twitter για ηλικίες άνω των 40 ετών και Instagram, Snapchat για νεαρότερες ηλικίες). Παράλληλα, τα social media (όχι πλέον τα MME) έχουν τη δύναμη να καθορίζουν την καθημερινή πολιτική και κοινωνική ατζέντα. Τα ΜΜΕ συχνά ακολουθούν τα Twitter των πολιτικών-πολιτειακών αξιωματούχων και τις αντιδράσεις του κόσμου προβάλλοντας τα ανάλογα με την “ένταση” του θέματος (π.χ., τα συνεχή Tweets του Ντόναλντ Τραμπ).

Συμπέρασμα: Η πολιτική διπλωματία φθίνει καθημερινά. Ο κόσμος (social media) δυναμώνει καθημερινά.

Πάμε τώρα σε μια παράλληλη αλλά σχετική διάσταση:

Ιούνιος 2019: Οι Αρμένιοι συνεχίζοντας τον αγώνα τους για αναγνώριση της σφαγής τους από τους Τούρκους (κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) αποφασίζουν να βάλουν “μπροστά” την συμπατριώτισσα τους Κιμ Καρντάσιαν (Μιχάλης Ιγνατίου, Hellas Journal, σχετικό άρθρο εδώ).

Η Κιμ όργωσε τον Λευκό Οίκο και τα social media. Όπλο της, τα 150 εκ. followers στο instagram.

Αποτέλεσμα: Μαζί και με άλλες συγκυρίες (πάντα ο αδύνατος παίκτης πρέπει να έχει υπομονή και να καραδοκεί για τα λάθη του εχθρού – βλέπε πρόσφατα εγκλήματα Τουρκίας), η Αμερικανική Βουλή αναγνώρισε σχεδόν ομόφωνα (μόνο 11 από τους 435 τάχθηκαν εναντίον) τα εγκλήματα και τις σφαγές της Τουρκίας κατά των Αρμενίων, ως γενοκτονία. Εκατόν σχεδόν χρόνια μετά, οι ψυχές αυτών των ανθρώπων δέχτηκαν την (έστω μια μικρή) δικαίωση.

Εμείς;

  • Παράδειγμα 1: Γιάννης Αντετοκούνμπο, MVP του NBA για τη χρονιά που μας πέρασε: 3.9 εκατομμύρια followers.
  • Παράδειγμα 2: Στέφανος Τσιτσιπάς, 5ος στην παγκόσμια κατάταξη του τένις: 709 χιλιάδες followers.
  • Παράδειγμα 3: Μαρία Μενούνος (ηθοποιός, παρουσιάστρια, επιχειρηματίας, κ.λπ.): 918 χιλιάδες followers.
  • Παράδειγμα 4: Η φίλη μας (“Friends”) Jennifer Aniston, τον Οκτώβριο του 2019, μόλις δραστηριοποίησε το Instagram της απέκτησε 7.5 εκατομμύρια followers μέσα σε 45 λεπτά!

Ναι, μέσα σε 45 λεπτά, 7.5 εκατομμύρια άτομα! Κι άντε τώρα να μπορεί η ΟΠΟΙΑ διπλωματία (πίσω από κλειστές πόρτες και κρυμμένα χαρτιά) να συναγωνιστεί την Jennifer και την Kim!

Lol!

  • Για όσους θα κρίνουν το “lol”, παραπέμπω στην ουσία που κρύβεται πίσω από το όποιο “lol”. Καιρός να προσαρμοστούμε, εκμεταλλευόμενοι τις “τάσεις” της εποχής, παρά να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να κρίνουμε από τον καναπέ!

Υπάρχουν και άλλα, πολλά παραδείγματα, όμως δεν χρειάζεται. Κλείνοντας, ένα απλό και αναμενόμενο μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου:

  • Η διπλωματία “απεβίωσε” εδώ και χρόνια. Τα εθνικά θέματα είναι πολλά και άλυτα. Τα “χρυσά” παιδιά μας… επίσης πολλά, που μπορούν να συμβάλουν σε λύσεις!

ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

Υ.Γ. Η Τουρκία δαπανεί τεράστια κονδύλια για προώθηση (π.χ. Turkish Airlines) αλλά και προπαγάνδα. Όμως υστερεί σε θέματα (δωρεάν) social media για ευνόητους λόγους (φυλακίζει την ελευθερία του λόγου). Με βάση τα πιο πάνω… ο νοών νοείτω!

* Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com & LA Voice – https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Είδατε ποτέ τα πρησμένα πόδια των “ξένων”; Έτσι θέλετε να μας συμπεριφέρονται στα ξένα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: