Η Φώφη πήρε το συνέδριο αλλά Ανδρουλάκης και Γερουλάνος την περιμένουν… στη γωνία

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μιλά στο 11ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των καταστατικών προσαρμογών που εισηγήθηκε ο συντονιστής της ΚΟΕΣ και γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη συγχρονίζεται η θητεία τη Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη θητεία της προέδρου Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή μέχρι το 2021 οπότε και προβλέπεται η νέα διαδικασία εκλογής ηγεσίας.

Ταυτόχρονα εγκρίθηκε η καταστατική πρόβλεψη πως τα μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στις οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής. Ακόμη τα στελέχη σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ έδωσαν την συγκατάθεσή τους για τις ιδεολογικές και πολιτικές προτεραιότητες και του στόχους που θα πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να διεκδικήσει.

Και μπορεί η Φώφη Γεννηματά να πήρε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρωτοκλασάτα στελέχη ξεκαθάρισαν πως θα ελέγχουν τις επιλογές της καθώς το Κίνημα δεν ανακάμπτει.

Ομιλία Ανδρουλάκη

Το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο για τις προκλήσεις της παράταξης ως μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής προοπτικής, προσδιόρισε στην ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής χρειάζεται να διατυπώσει ένα πρωτοποριακό πολιτικό λόγο που θα είναι μπροστά από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την ηγεσία να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Άσκησε αυστηρή κριτική για τους χειρισμούς της κ. Γεννηματά και της ηγεσίας επειδή δεν αξιοποίησαν τη μαζική συμμετοχή των 212.000 πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ.

  • Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μας δίνει περιθώριο η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρακτική των μπαχαλάκηδων και της ΝΔ στη πελατειακή πολιτική της Δεξιάς. Αρκεί η προηγούμενη περίοδος των χαμηλών ποσοστών να είναι μικρό διάλλειμα».

Όσο για τη διεκδίκηση της ηγεσίας το 2021, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «το που θα βρίσκεται τότε ο καθένας είναι προσωπική επιλογή. Το που θα είναι οι ψηφοφόροι είναι στοίχημα για όλους.

Θλιβερό να συγκρίνουμε τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ με τα ποσοστά του διασπασμένου ΠΑΣΟΚ. Γιατί η ανασφάλεια ήταν χειρότερη από την προοπτική», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι «ο Στ. Θεοδωράκης ήρθε για να φύγει και οι κ. Ραγκούσης, Μπίστης κι άλλοι που αποχώρησαν έκαναν μαθήματα σ΄ όσους κράτησαν όρθια την παράταξη».

  • «Ποιος έφερε τον Δούρειο Ίππο εδώ μέσα; Θα κάναμε τα ίδια λένε; Μάλλον δεν κατάλαβαν τίποτα», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ακόμη ότι τα όσα επεσήμανε πρόσφατα για «τον κίνδυνο η παράταξη να γίνει ΚΚΕ του Κέντρου», δεν συνιστούσαν παρά τη προειδοποίηση ότι αντίθετα με αυτό, η διαφορετική άποψη ήταν κατάκτηση επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

Επίσης υποστήριξε ότι το συνέδριο, όπως γίνεται, δεν αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. «Είναι συνέδριο fast track, χωρίς συμμετοχή της βάσης, αντάξιο της ιστορίας του. Στο συνέδριο θα έπρεπε να συζητήσουμε για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτικά και για να καθορίσουμε τη στρατηγική μας», σημείωσε.

Κατέθεσε ένα συνολικό προβληματισμό για τις ιδεολογικές και πολιτικές προκλήσεις του χώρου και τα μεγάλα ζητήματα προοπτικής της χώρας. «Πρέπει να επινοήσουμε μια νέα πολιτική αναγέννησης της σοσιαλδημοκρατίας. Πρέπει να κατανοήσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι συνεχής αγώνας. Πρέπει να εμπνεόμαστε από τον Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν αντισυστημικός μέσα στο σύστημα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Θέμα ηγεσίας από Γερουλάνο

Θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε ο Παύλος Γερουλάνος στη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στο ΣΕΦ. Επίσης, ο κ. Γερουλάνος στην ομιλία του έθεσε και θέμα απαρτίας του συνεδρίου, ερωτώντας κατά πόσο μπορεί το σώμα λόγω της χαμηλής συμμετοχής να πάρει αποφάσεις.

  • «Θέλουμε ηγεσία με αυτοπεποίθηση που συνθέτει και δεν διχάζει. Τέτοια ηγεσία δεν έχουμε. Ψηφίστε ό,τι θέλετε σήμερα. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει απαρτία. Είστε με αυτούς που θα θάψουν το ΠΑΣΟΚ ή με αυτούς που θα το αναγεννήσουν;», ήταν το μήνυμα που έστειλε, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Γερουλάνος (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ).

Απάντηση από Πρωτόπαπα

Στον Παύλο Γερουλάνο απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. «Ας μην ευτελίζουμε, ας μην υποβαθμίζουμε το ΠΑΣΟΚ.

Ας θυμηθούμε ότι δεν διασπάται, δεν τεμαχίζεται, δεν κληρονομείται. Ούτε και θάβεται όσο και αν οι Κασσάνδρες επιμένουν», είπε μεταξύ άλλων και υπογράμμισε:

  • «’Ανθρακας ο θησαυρός από την ομιλία του Π. Γερουλάνου. Δεν άκουσα καμία πρόταση, εναλλακτική στην στρατηγική μας. Προσχηματικές διαφωνίες επί της διαδικασίας, επειδή δεν έχει απολύτως τίποτε να πει επί της ουσίας» (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ).

Μηδενική ανοχή στις υπονομεύσεις είπε η Φώφη

Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, των πρώην προέδρων της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη και Φίλιππου Πετσάλνικου, των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, μελών του ΠΑΣΟΚ και ιστορικών στελεχών του, η Φώφη Γεννηματά, άνοιξε τις εργασίες του έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι όποιος έχει φιλοδοξίες να βάλει υποψηφιότητα θα πρέπει να περιμένει το 2021, ξεκαθαρίζοντας ότι “από την Δευτέρα θα έχουμε μηδενική ανοχή σε εσωστρέφεια και υπονομεύσεις”.

  • Κάλεσε όλα τα στελέχη της παράταξης να υπερασπιστούν την πορεία και την συνεισφορά του στη χώρα και να το στηρίξουν για να είναι πρωταγωνιστής στο Κίνημα Αλλαγής. «Σε αυτή την νέα πορεία το ΠΑΣΟΚ είναι ενεργό, είναι παρών μέσα στο Κίνημα Αλλαγής.

Είναι ο κινητήριος μοχλός, πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Γιατί ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ισχυρό, δικαιωμένο και ζωντανό ΠΑΣΟΚ», διακήρυξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής» (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η εναρκτήρια ομιλία της Φώφης Γεννηματά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: