Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Ο επικείμενος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης και οι πληροφορίες για τον χρόνο που θα γίνει και τα πρόσωπα που επηρεάζονται, αλλά και το νέο τοπίο στις δημόσιες μεταφορές είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων και η παραίτηση Παπαδούρη, το πόρισμα του θανάτου του 154χρονου Στυλιανού, οι αντιδράσεις για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και η καταναλωτική κίνηση λόγω Black Friday

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κλείδωσε και έρχεται» γράφει στο κύριο θέμα της ότι θέμα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εκτός απροόπτου ίσως ανακοινωθεί εντός του Σαββατοκύριακου, το πιθανότερο την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα. Σε άλλο θέμα γράφει για νέο μεγάλο παίκτη στις δημόσιες συγκοινωνίες, με την κοινοπραξία Malta Lines and Kapnos Airport Shuttle να αναλαμβάνει Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι μετά την Ελλάδα και η Κύπρος καταδικάζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αναμονή στο ακουστικό για τον ανασχηματισμό» γράφει ότι μια περίοδος αναμονής και αβεβαιότητας σε σχέση με τις αλλαγές στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να φτάνει στο τέλος της καθώς μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι Υπουργοί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «σάρωσε» η Black Friday καθώς σημειώθηκε αυξημένη επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα. Ακόμη αναφέρεται στον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού, γράφοντας ότι Αστυνομία και Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παρέμεναν αδιάφοροι θεατές στο έγκλημα.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ολική ανατροπή στα λεωφορεία» και γράφει ότι τέσσερις από τις έξι συμβάσεις λεωφορείων, αυτές της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου, της Λάρνακας, όπως και τα υπεραστικά λεωφορεία, αλλάζουν χέρια για την περίοδο 2020-2030 με βάση τη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και αναφέρεται σε αναβρασμό στις τρεις πόλεις. Ακόμη γράφει ότι έτρεξε κόσμος στα καταστήματα στους ρυθμούς Black Friday. Επίσης, σε άλλο θέμα γράφει ότι έστειλαν ανάπηρο στη φυλακή γιατί οφείλει στο κράτος 900 ευρώ για πρόστιμα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Νέο τοπίο στις δημόσιες μεταφορές» γράφει στο κύριο θέμα ότι στην κοινοπραξία Malta Lines and Kapnos Airport Shuttle κατακυρώθηκε η νέα σύμβαση των δημοσίων μεταφορών για τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ εκκρεμούν οι συμβάσεις για Λεμεσό και Πάφο, με το Υπουργείο Μεταφορών να αποτείνεται στον γενικό Εισαγγελέα για νομική συμβουλή. Αλλού γράφει ότι εκπέμπουν SOS οι ψαράδες της Πάφου. Επίσης αναφέρει σε άλλο θέμα ότι από το 2017 η πρώην Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά επεσήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”με τίτλο «250 εκ. ευρώ για τα ορεινά» γράφει ότι παραιτήθηκε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών Γιαννάκης Παπαδούρης σε σχέση με ισχυρισμούς για σύγκρουση συμφερόντων, ενώ η ανακοίνωση έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αποχωρών Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι δεν του άρεσε το χαλλούμι. Ακόμη γράφει για γεμάτα εμπορικά κέντρα και δρόμους με μποτιλιάρισμα λόγω Black Friday.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Στο πένθος η δημοσιογραφική οικογένεια στην Κύπρο: “Έφυγε” ο Στέλιος Κρέουζος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: