Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η τριμερής-δείπνο στο Βερολίνο μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, ο εμπρησμός λεωφορείων της Kapnos στην Αραδίππου και οι δοκιμές του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 στην Τουρκία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Προχωρούμε μπροστά» γράφει ότι νέα ώθηση στις προσπάθειες για επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού έδωσε η χθεσινοβραδινή τριμερής-δείπνο στο Βερολίνο, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υπερπηδά μέσα από μια ισορροπημένη – και με σημεία που ικανοποιούν ανησυχίες και των δύο πλευρών – δήλωση το πρόβλημα της μη επίτευξης ακόμα συμφωνίας στους όρους αναφοράς και να βάζει ξανά το νερό στο αυλάκι. Αλλού γράφει ότι στόχος εμπρηστών έγιναν οκτώ λεωφορεία της εταιρείας Kapnos που βρίσκονται σε αμαξοστάσιο στην Αραδίππου με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τις δοκιμές του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 άρχισε χθες η Τουρκία.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Με τεχνητή αναπνοή μέχρι την πενταμερή» γράφει ότι σε μια αγωνιώδη προσπάθεια για συντήρηση της διαδικασίας στο Κυπριακό μπορεί να αποδοθεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη χθεσινή τριμερή στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη χρονική αναφορά σε σχέση με το επόμενο βήμα παρά το γεγονός πως ο ΓΓ του ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη. Αλλού αναφέρεται στην καθυστέρηση του Tal Dilian να επιστρέψει στην Κύπρο, αν και έχουν περάσει δέκα μέρες από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με το κατασκοπευτικό βαν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νυχτοβάτες έκαψαν χθες τα ξημερώματα οκτώ λεωφορεία της Kapnos Airport Shuttle εκ των οποίων τα επτά χαμηλοδάπεδα που προορίζονταν για να αξιοποιηθούν στις νέες συμβάσεις δημόσιων μεταφορών στην περίπτωση που η εταιρεία κέρδιζε τον διαγωνισμό.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Δέσμευση για νέα προσπάθεια» γράφει ότι ζωντανή παραμένει η διαδικασία στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι στους επόμενους μήνες δεν προβλέπεται ουσιαστική εξέλιξη. Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν την προσπάθεια με επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι πριν τις «εκλογές» στα κατεχόμενα δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση. Αλλού γράφει ότι σάλο προκάλεσε ο διορισμός Τουρκοκύπριας στον οργανισμό εκτιμητών, επειδή δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα με την πώληση ε/κ περιουσιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέο επεισόδιο κατά λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας σημειώθηκε χθες στην Λακατάμια, όταν περίπου δεκαπέντε αλλοδαποί μετέβησαν για να λάβουν τα μηνιαία επιδόματα τους.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Δέσμευση ηγετών για παραμέτρους λύσης» γράφει ότι οι Αναστασιάδης-Ακιντζί επαναβεβαίωσαν στον ΓΓ του ΟΗΕ τη δέσμευση τους να επιτύχουν λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, καθώς και τη δέσμευση τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 στις προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο έξι σημείων που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017. Αλλού αναφέρεται στον εμπρησμό λεωφορείων της Kapnos στην Αραδίππου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέχρι τον Οκτώβριο το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών είναι το πιο χαμηλό που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια. Το ποσοστό υλοποίησης έργων λίγο πριν το τέλος του χρόνου κυμαίνεται στο 38% ενώ παρουσιάζεται μεγαλύτερο πρόβλημα στις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Θα το κρατήσουμε, λέει ο ΓΓ» αναφέρεται στην τριμερή-δείπνο στο Βερολίνο μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αναφέρει ότι η τριμερής ολοκληρώθηκε με υπόσχεση του ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίσει τις προσπάθειες του για την επίτευξη συμφωνίας στους όρους αναφοράς ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλού αναφέρεται στον εμπρησμό λεωφορείων της εταιρείας Kapnos στην Αραδίππου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επέμβει στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/11/2019

Πρώτη στο δυναμικό κοινό η εκπομπή του OPEN «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» με τη Μαυραγάννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: