Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις με το «κατασκοπευτικό βαν» και το Κυπριακό ενόψει της συνάντησης στο Βερολίνο και η στάση της Άγκυρας, υπό το φως των δηλώσεων Τσαβούσογλου, είναι τα δύο κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου, ο οποίος ασχολείται επίσης με το αποτέλεσμα της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Πομπέο, την επίσκεψη Αναστασιάδη στο Βατικανό και τις αντιδράσεις για την απόφαση σχετικά με το ΠΑΠ τεστ.

«Κατασκοπεία υπό διαφήμιση!» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας» η οποία αναφέρεται στην ιστορία με το κατασκοπευτικό βαν στη Λάρνακα και γράφει ότι η εταιρεία γράφτηκε επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο διαφήμισε στα ΜΜΕ τα προϊόντα της. Αλλού γράφει ότι με τον πιο ωμό και προκλητικό τρόπο η Τουρκία διαμήνυσε χθες, δια στόματος Τσαβούσογλου, ότι δεν προτίθεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους παρόντες όρους για το Κυπριακό και αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα με τον τρόπο που θέλει το θέμα της πολιτικής ισότητας. Αλλού η «Α» γράφει ότι την Κύπρο θα επισκεφθεί μέσα στον επόμενο χρόνο ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Σε εξέλιξη η έρευνα για κάτι που ήξεραν», και αναφέρεται επίσης στο ζήτημα με το βαν στη Λάρνακα και γράφει ότι ο Ισραηλινός πρώην πράκτορας Tal Dilian και η εταιρεία Intellexa δεν ήταν άγνωστοι στην Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι την στήριξη των ΗΠΑ σε λύση ΔΔΟ εξέφρασε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ΥΠΕΞ. Σε άλλο θέμα ο «Π» προβάλλει το θέμα του ΠΑΠ τεστ και γράφει για διαφωνίες οι οποίες εκφράζονται για την απόφαση του ΟΑΥ να καλύπτεται το τεστ από το ΓεΣΥ ανά διετία.

«Πονοκέφαλος η Άγκυρα» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος του «Φιλελεύθερου» που γράφει ότι πονοκέφαλο τόσο για την Κύπρο αλλά και τις ΗΠΑ αποτελούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και το πως τοποθετείται εκβιαστικά στην ενέργεια και το Κυπριακό ενόψει της συνάντησης στο Βερολίνο. Αλλού γράφει ότι με λίγα γαρύφαλλα στο αστυνομικό κιγκλίδωμα έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία φοιτητές και μαθητές της Κύπρου τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι χιλιάδες πρόστιμα εξέδωσε η Αστυνομία, μέσω συστήματος αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής οχημάτων, το οποίο εγκατέστησε προς το παρόν σε 54 περιπολικά.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Οπλοφορούσε με υπουργική άδεια ο Ισραηλινός» γράφει ότι η αρμόδια Επιτροπή της Αστυνομίας απάντησε δύο φορές αρνητικά στο αίτημα του Ισραηλινού για να οπλοφορεί και προσθέτει ότι τελικά υπήρξε θετική εισήγηση από τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και με έγκριση Υπουργικού παραχωρήθηκε η άδεια. Αλλού γράφει για κινητοποίηση Ε/κ και Τ/κ την ερχόμενη Παρασκευή, ενόψει της τριμερούς στο Βερολίνο, στέλλοντας το μήνυμα ότι η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι γυναικολόγοι λένε ότι το ΠΑΠ τεστ πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και ότι πρέπει να εξευρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Φόβοι για κουκούλωμα στην έρευνα για το “κατασκοπευτικό βαν”» γράφει ότι η αρχές ανέφεραν τη Δευτέρα ότι διερευνώνται όλες οι πτυχές της υπόθεσης του «κατασκοπευτικού βαν» και προσθέτει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι γνωρίζει περισσότερα από όσα μπορεί να πει. Αλλού η “CM” προβάλλει την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βατικανό και γράφει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Κύπρο εντός του 2020. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προβλήματα στην συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας στον Άγιο Ανδρέα προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια εγκατάστασης συστήματος παρεμβολής στις φυλακές.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: