Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η έγκριση μέτρων από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ κατά προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις τουρκικές γεωτρήσεις, το δημοψήφισμα της ΟΕΛΜΕΚ για τις εξετάσεις τετραμήνων, ο ρόλος της τριμελούς επιτροπής που συστήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα διαβατήρια και οι αυξήσεις των τελών των τραπεζών, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «¨Όχι¨, σε απεργίες και ΑΚΕΛ» γράφει ότι με την υπεύθυνη στάση της, η πλειοψηφία των καθηγητών, ύψωσε χθες stop, στην προσπάθεια της ελεγχόμενης από το ΑΚΕΛ «Προοδευτικής» αλλά και της «Νέας Πνοής», να παρασύρουν τον κλάδο σε νέες απεργίες, με αφορμή τις εξετάσεις τετραμήνων του Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ ενέκριναν τα μέτρα κατά προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις τουρκικές γεωτρήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποστέλλει επιστολές διαμαρτυρίας σε Σύνδεσμο Τραπεζών και Υπουργείο Οικονομικών για τις αυξήσεις των τελών.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Δεν θα παραβλεφθούν τυχόν ποινικές ευθύνες» γράφει ότι ο ρόλος της τριμελούς επιτροπής που συστήνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά στον σάλο που ξέσπασε για τη χορήγηση κυπριακών διαβατηρίων στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, δεν είναι μόνο να εξετάσει τα πορίσματα των νέων ελέγχων που θα γίνουν για όλα τα πρόσωπα τα οποία πολιτογραφήθηκαν κατ΄ εξαίρεση μέχρι το Καλοκαίρι του 2018, αλλά να εντοπίσει πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα στα οποία υπέπεσαν άτομα τα οποία σχετίζονται με τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ακόμα και οι μεσάζοντες. Αλλού αναφέρεται στην αυθόρμητη κίνηση ομάδας εκπαιδευτικών να διοργανώσουν ανήμερα των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου πορεία διαμαρτυρίας με μια βίτσα και ένα διαβατήριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο δημοψήφισμα της ΟΕΛΜΕΚ για τα τετράμηνα και γράφει ότι το 55% των εκπαιδευτικών τάχθηκε κατά των απεργιών.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Προχωρούν με λίστα ονομάτων» γράφει ότι ο δρόμος για την υποβολή των ονομάτων προσώπων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες, ανοίγει μετά την χθεσινή υιοθέτηση της συμφωνίας στην οποία κατέληξε την περασμένη Τετάρτη η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων Coreper. Αλλού αναφέρεται στην τελετή βράβευσης των καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου που έγινε χθες βράδυ στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να εκδικαστούν εξ υπαρχής οι πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια εναντίον των έξι εργοληπτικών εταιρειών που εμπλέκονται στις μίζες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), εξετάζει το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Είπαν-ξείπαν και έρευνα δεν θα γίνει» γράφει ότι δεν πρόκειται τελικά να γίνει έρευνα για τις πολιτογραφήσεις ούτε για του Καμποτζιανούς ούτε για τον Μαλαισιανό ούτε για την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου ούτε για κανέναν. Όπως γράφει η εφημερίδα, αντικείμενο της τριμελούς επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο εσωτερικός έλεγχος και δεν θα γίνει έρευνα για ευθύνες – διοικητικές, πολιτικές ή ποινικές. Αλλού γράφει ότι από τις αρχές του ερχόμενου μήνα 74 νέοι επιθεωρητές σε 18 δήμους της Κύπρου θα αναλάβουν το έργο της αυστηρής επιτήρησης της ρίψης σκουπιδιών επιβάλλοντας πρόστιμο μέχρι και 4.000 ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο χθεσινό δημοψήφισμα των εκπαιδευτικών το 55% ψήφισε κατά των απεργιών και το 45% υπέρ ενώ 684 άτομα (12%) απείχαν.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Παράπονα για την έρευνα διαβατηρίων» αναφέρεται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον ρόλο της τριμελούς επιτροπής που συστήνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα διαβατήρια μετά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου ότι δεν θα γίνει έρευνα για ευθύνες – διοικητικές, πολιτικές ή ποινικές. Αλλού αναφέρεται στην έγκριση μέτρων από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ κατά προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις τουρκικές γεωτρήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εκδηλώσεις που έγιναν έξω από την ΠΑΣΥΔΥ για τους Κύπριους στρατιώτες που πέθαναν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/11/2019

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: