Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα του Τύπου. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Οι καταγγελίες του ΑΚΕΛ για τη δράση του κατασκοπευτικού βαν στην Κύπρο, οι υπόνοιες για εμπλοκή του κυβερνώντος κόμματος και η επικείμενη συνάντηση ΓΓ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα, η μετεξέλιξη των ταμείων υγείας των ημικρατικών οργανισμών και η διοχέτευση στην αγορά ακινήτων €2,5 δισ . που κατέχουν οι τράπεζες, είναι τα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρόεδρος καλεί Άντρο: Έλα την Παρασκευή στο Προεδρικό», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ μεθαύριο για να συζητήσουν το θέμα της κατασκοπείας στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και του αρχηγού Αστυνομίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πρόβλημα των μεταναστών εξελίσσεται στο νούμερο ένα κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η οποία έχει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου ανά κάτοικο στην ΕΕ. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα βγει τίποτα από την τριμερή του Βερολίνου.

Η εφημερίδα «Πολίτης» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο κάδρο με το βαν ο Αβέρωφ και ο ΔΗΣΥ», γράφει ότι πληροφορίες, δημοσιεύματα και δηλώσεις με υπονοούμενα από στελέχη του ΑΚΕΛ φωτογραφίζουν το κυβερνών κόμμα και τον πρόεδρό του να σχετίζονται με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας CIS Avraham Avni Shahak. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος αναφέρεται σε λίστα που προέκυψε ύστερα από διαρροή τραπεζικών δεδομένων και αποκαλύπτει ένα τραπεζικό δίκτυο – όχημα για φοροδιαφυγή με επίκεντρο την Cayman National Trust της Νήσου Μαν. Αλλού γράφει ότι η χθεσινή αίτηση της Energean στη ΡΑΕΚ για άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, ασκεί πίεση στην Κυβέρνηση για επανεξέταση της πολιτικής της.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ταμεία Υγείας με άλλο όνομα» γράφει ότι καταργούνται από τον Ιούνιο τα ταμεία υγείας των ημικρατικών οργανισμών και των δήμων, ωστόσο μετεξελίσσονται σε «ταμεία συμπληρωματικών παροχών ή άλλων διεργασιών» μέσω των οποίων θα παρέχονται οι υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από το ΓΕΣΥ. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τροποποίηση του κανονισμού που ρυθμίζει τη χρήση των κρατικών λιμουζινών δίνοντας το δικαίωμα σε αριθμό αξιωματούχων και γενικών διευθυντών να μεταβαίνουν στο σπίτι τους με τις κρατικές λιμουζίνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατάργηση δύο σημαντικών εμπάργκο επιδιώκουν οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία και με την τελευταία συνάντηση των ΥΠΕΞ έχουν προωθηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πείτε μας ποιους παρακολουθούσε το βαν» γράφει ότι με παραπλανητικά στοιχεία επιχείρησε να μετατοπίσει την ευθύνη για το τεράστιο σκάνδαλο με το κατασκοπευτικό βαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα παιδιά μας αναπνέουν καθημερινά αναθυμιάσεις και χθες τα παιδιά στο Δάλι διαμαρτυρήθηκαν για τη δράση συγκεκριμένων βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή. Αλλού αναφέρεται στη νέα πρόταση της Βουλής για οφειλέτες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και γράφει ότι πολίτες καταλήγουν στη φυλακή για μικροποσά, ενώ συνεχώς αυξάνονται οι οφειλές στο ΤΚΑ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ΑΚΕΛ ζητά συλλήψεις για το κατασκοπευτικό βαν», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον ηγέτη του κόμματος για να συζητήσει το θέμα. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν έχουν την πολυτέλεια να χαλαρώσουν τα κριτήρια δανεισμού τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οργανώσεις για την προστασία των πουλιών παρέδωσαν στο Προεδρικό επιστολή διαμαρτυρίας για τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάφου – Πόλις Χρυσοχούς.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μπαίνουν στην αγορά ακίνητα €2,5 δισ.», ότι τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών και θα διατεθούν με φειδώ για να μην πέσουν οι τιμές. Αλλού γράφει ότι αυξήσεις ψηλότερες από τον αντίστοιχο ρυθμό των εσόδων παρουσίασε το κρατικό μισθολόγιο για πρώτη φορά το 2019. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ως ψυχικό νόσημα θα πρέπει να αναγνωριστεί ο εθισμός στις αγορές μέσω διαδικτύου.

ΚΥΠΕ / Θάλεια Νεοφύτου

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: