Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η επικείμενη γεώτρηση στο στόχο ΄Κρόνο΄ του τεμαχίου 6 από τις εταιρείες ENI-TOTAL, οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για επιστροφή των χρημάτων αν ανακληθεί η υπηκοότητα του Μαλαισιανού, η επόμενη μέρα του όχι στις απεργίες των καθηγητών, η ανάκληση του ΕΕΕ από δικαιούχους, οι απειλές του Ερντογάν προς την ΕΕ μετά τις κυρώσεις και η αλλαγή στο τραπεζικό μοντέλο σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αρχιεπίσκοπος: Στο μάτι του κυκλώνα», γράφει στο κύριο του θέμα γράφει ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας δηλώνει πως αν ανακληθεί η υπηκοότητα του Μαλαισιανού θα επιστρέψει τις 310 χιλιάδες που έδωσε στην Εκκλησία ενώ για τους εκπαιδευτικούς προτείνει να καταργηθούν όλες οι θρησκευτικές γιορτές. Αλλού, γράφει ότι ο ΟΑΥ αποφάσισε την αύξηση της διάρκειας των παραπεμπτικών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Ερντογάν εμφανίστηκε οργισμένος κατά της ΕΕ για τη στάση της κατά της Τουρκίας στο θέμα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Το ΄όχι΄ στις απεργίες φανέρωσε το χάσμα», γράφει ότι αναστάτωση επικρατεί στα σχολεία μετά το όχι στις απεργίες καθώς οι καθηγητές χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα. Αλλού, γράφει για τις νέες στάσεις λεωφορείων οι οποίες θα έχουν σύστημα τηλεματικής για ενημέρωση των επιβατών. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι η δήλωση συμμετοχής στην καρναβαλίστικη παρέλαση του 2020 ανάγκασε πολλούς επίδοξους καρναβαλιστές να ξενυχτήσουν έξω από τα γραφεία των πολιτιστικών υπηρεσιών του δήμου για να δηλώσουν συμμετοχή.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Πρώτη γεώτρηση στον ΄Κρόνο΄» γράφει στο κύριο του θέμα ότι με ελπιδοφόρο στόχο στο τεμάχιο 6 ξεκινά γεώτρηση η κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, με το γεωτρύπανο να βρίσκεται ήδη στην περιοχή. Αλλού, γράφει πως άλυτος παραμένει ο γόρδιος δεσμός με τις τετράμηνες εξετάσεις στην Παιδεία, με τους καθηγητές να επιμένουν στην αναθεώρηση και τους μαθητές να απευθύνουν τελεσίγραφο μιας βδομάδας πριν πάρουν δραστικά μέτρα. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι το Διοικητικό Δικαστήριο διαπίστωσε αδικαιολόγητη αλλά και υπέρμετρη καθυστέρηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αυθαίρετα κόβουν το ΕΕΕ από δικαιούχους», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Υπουργείο Εργασίας κόβει αυθαίρετα το επίδομα από δικαιούχους περιλαμβανομένων ατόμων με αναπηρίες και άλλων ευάλωτων ομάδων, αλλά για να επανέλθει το επίδομα χρειάζονται μέχρι και οκτώ μήνες. Αλλού, γράφει ότι 6μελής Επιτροπή ερευνά δικηγόρους για το θέμα των πολιτογραφήσεων. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη δίωρη αποχή των μαθητών από τα μαθήματα τους διαμαρτυρόμενοι για το θέμα των τετραμήνων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τουρκία: Οι διαβουλεύσεις (με ΕΕ) μπορεί να τερματιστούν λόγω Κύπρου», γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις στο θέμα των γεωτρήσεων μπορεί να διακόψουν τις συνομιλίες, και απείλησε ότι η Τουρκία θα στείλει τζιχατιστές στην Ευρώπη. Στην Πάφο ένα ίδρυμα κοινωνικής προσφοράς για τα ζώα απειλεί ότι θα αφήσει στον δρόμο 1500 ζώα για να τα φροντίσει το κράτος καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη χθεσινή στάση εργασίας των μαθητών για τα τετράμηνα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» κάτω από τον τίτλο «Αλλάζουν το τραπεζικό τους μοντέλο» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Τράπεζα Κύπρου επικεντρώνεται τώρα στα επιχειρηματικό μοντέλο και η Ελληνική Τράπεζα στο λιανικό. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αίτηση για εισαγωγή Φυσικού Αερίου στην Κύπρο υποβάλλει η εταιρεία Energean. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αντιμέτωπη με προτάσεις για αλλαγή του τρόπου καθορισμού από την ΕΚΤ της νομισματικής πολιτικής θα βρεθεί σήμερα η νέα της Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/11/2019

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: