Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Tετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις για περιπτώσεις παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε επενδυτές και η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία θα εξεταστούν και ανακλήσεις υπηκοοτήτων, δεσπόζει στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες φέρνουν στο φως νέες πληροφορίες σε σχέση με την επένδυση του Μαλαισιανού Jho Low σε γη της Αρχιεπισκοπής. Στα κύρια θέματα προβάλλεται και διαφαινόμενος διχασμός μεταξύ των καθηγητών στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων με αφορμή τις εξετάσεις τετραμήνων.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διχασμένοι οι καθηγητές» γράφει στο κύριο της θέμα ότι διχασμένοι παρουσιάζονται οι καθηγητές στο θέμα των απεργιακών μέτρων για τα τετράμηνα και την αξιολόγηση των μαθητών και όλα είναι στον αέρα. Αλλού γράφει ότι σε αφαιρέσεις υπηκοότητας από πρόσωπα στα οποία, όπως προέκυψε στη συνέχεια, κακώς παραχωρήθηκαν κυπριακά διαβατήρια προχωρεί σήμερα το Υπουργικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις για το 2019 με 5-8 τρις κυβικά πόδια και η μεγαλύτερη που είχαμε μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αφήσαμε στο σκοτάδι την Interpol για Low» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η αδιαφανής τακτική που έχει επιλέξει το Υπουργικό Συμβούλιο στην διαδικασία κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην έρευνα της Interpol για εντοπισμό του Jho Low. Αλλού γράφει ότι εντός οικοπέδου που ανήκε στην Αρχιεπισκοπή και μπροστά από παραλία, όπου είχε πραγματοποιηθεί το 2015 παράνομη επέμβαση για δημιουργία λιμενοβραχίονα, βρίσκεται η κατοικία του Jho Low, την οποία αγόρασε για €5 εκατ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι καθυστερήσεις στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις ταλαιπωρούν τους ασθενείς στο ΓεΣΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Αυστηρή παρέμβαση Κομισιόν» και γράφει ότι οι πρόσφατες δυσφημιστικές εξελίξεις με το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών, φαίνεται πως αποτέλεσαν την κορυφή του παγόβουνου και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ετοιμάζεται να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης και ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στον ‘Φ’ πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα ετοιμαστούν κοινοί κανονισμοί. Αλλού γράφει ότι έπαυλη €5 εκατ σε γη της Αρχιεπισκοπής είχε αποκτήσει ο Μαλαισιανός Jho Low. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε κινητοποίηση για το χαλούμι προχωρούν οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, έξω από το Υπουργείο Εμπορίου.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Ιερό χρήμα για επαύλεις και γήπεδα γκολφ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η αρχή έγινε με τον «συμπέθερο» δίνοντας χρήματα στην Αρχιεπισκοπή, που γλίτωσαν από το κούρεμα και ότι το παράδειγμά του ακολουθούν κι’ άλλοι, καθώς μετά τις €300.000 του Μαλαισιανού, χρήματα στην Εκκλησία τάζει και η εταιρεία που σχεδιάζει γήπεδο γκολφ στην Αγία Νάπα, προκειμένου να εξασφαλίσει τις άδειες. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων σε επενδυτές «σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις έντονες αντιδράσεις και να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ πλήρωσε €2,2 εκατ. σε τέσσερα δικηγορικά γραφεία για τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα και τις καθημερινές της εργασίες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χάρης: Λάθη έγιναν» γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα παραχώρησης υπηκοοτήτων σε επενδυτές, προβάλλοντας επίσης την παραδοχή του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη στο πλαίσιο ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, ότι στο παρελθόν έγιναν κάποια μεμονωμένα λάθη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία προειδοποίησε χθες τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κρατήσεις διαμονής μέσω του διαδικτύου στον απόηχο της λήψης παραπόνων από κόσμο που δήλωσε ότι εξαπατήθηκε. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος μπορεί να θεωρείται ως νέος τουριστικός προορισμός για Κινέζους τουρίστες, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το κύρος της χώρας στο Υπουργικό» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ανηφορίζει στον προεδρικό λόφο με στόχο να σβήσει τη φωτιά που προκλήθηκε από τις «άλογες» παραχωρήσεις κυπριακών διαβατηρίων και σε αυτό το πλαίσιο θα επανεξεταστούν οι ύποπτες περιπτώσεις και θα ξεκινήσει για κάποιους η διαδικασία αφαίρεσης υπηκοότητας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας επίσημα ανέφερε από το βήμα του Economist πως δεν υπήρχε απόφαση για έναρξη γεωτρήσεων από το τεμάχιο 7, υποστηρίζοντας ότι η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL θα ξεκινήσει εργασίες από άλλους στόχους που είναι πιο «ώριμοι». Αλλού γράφει ότι εντείνονται οι διεργασίες για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Δευτέρας από τους καθηγητές για το θέμα των τετραμήνων.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/11/2019

Τουρκικό δικαστήριο “αδειάζει” τον Ερντογάν: Διέταξε την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων “Γκιουλενιστών”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: