Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Περαστικοί κοιτούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η πυρκαγιά στον Ακάμα και οι ενδείξεις ότι τέθηκε κακόβουλα, η συνεδρία χθες του Εθνικού Συμβουλίου, η εκδήλωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από την Αρχιεπισκοπή, οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τις πολιτογραφήσεις και η αλλαγή του πολεοδομικού καθεστώτος στην περιοχή Κουκλιών, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αρρωστημένα μυαλά καίνε τον Ακάμα» γράφει ότι έγκλημα τεραστίων διαστάσεων θεωρείται η οργανωμένη προσπάθεια κάποιων να κάψουν τον Ακάμα, μια περιοχή μέγιστης οικολογικής αξίας με θαυμαστή πανίδα και χλωρίδα και με ξεχωριστή σημασία για τη βιοποικιλότητα της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι την απόλυτη απογοήτευση έβγαλε προς τα έξω η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για τους διαδηλωτές εκπαιδευτικούς έξω από την Αρχιεπισκοπή τους οποίους χαρακτήρισε «κράχτες της Αριστεράς και πολύ μικρούς να τα βάλουν με την Εκκλησία».

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εγκληματικό παιχνίδι με τη φωτιά στον Ακάμα» αναφέρεται στην φωτιά στον Ακάμα λέγοντας ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών που φωτογραφίζει και τα κίνητρα των δραστών. Γράφει για εστίες, σε επιλεγμένα σημεία με πλούσια βλάστηση από πεύκα, για πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τις πολιτογραφήσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν διεθνείς επιπτώσεις για το κύρος της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη διαδήλωση χθες εκπαιδευτικών και άλλων πολιτών έξω από την Αρχιεπισκοπή, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να δηλώνει ότι είναι «οκνηροί, άθεοι και κράχτες της Αριστεράς».

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σκάνδαλο ολκής στα Κούκλια» κάνει λόγο για περιβαλλοντικό και πολεοδομικό έγκλημα με την σφραγίδα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο δεν προχώρησε στην ανάκληση προηγούμενης απόφασης του να πριμοδοτήσει ιδιώτη για δύο τεμάχια γης που είχε αγοράσει σε χαμηλές τιμές από τη Μονή Σινά και επικαλείται ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που αφορά στην αλλαγή του πολεοδομικού καθεστώτος στην περιοχή Κουκλιών. Αλλού αναφέρεται στις πυρκαγιές στον Ακάμα και σημειώνει ότι δεν ήταν τυχαίες αφού πίσω από αυτές κρύβονται εμπρηστές σύμφωνα με τις ενδείξεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ακέφαλος και πάλι στο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έπειτα από την παραίτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Αλέκου Σταμάτη.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Να συμφωνηθεί οδικός χάρτης στην τριμερή» γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε χθες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της τριμερούς συνάντησης στις 25 Νοεμβρίου, καθώς και για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης που είχε η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών χθες έξω από την Αρχιεπισκοπή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν υπάρχει στρατηγική στα θέματα ειδικής εκπαίδευσης και σε θέματα παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Οι φωτιές κόλαση στον Ακάμα ήταν εμπρησμός» αναφέρεται στις πυρκαγιές στον Ακάμα οι οποίες σύμφωνα με τους αρμοδίους φέρεται να τέθηκαν κακόβουλα από κάποιους που θέλουν ανάπτυξη στην περιοχή του Ακάμα. Αλλού αναφέρεται επίσης στη χθεσινή διαμαρτυρία εκπαιδευτικών έξω από την Αρχιεπισκοπή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην δίκη για την διάπραξη του διπλού φονικού στον Στρόβολο με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και την Ντίνα Σεργίου και γράφει ότι η απόφαση για τον τελευταίο κατηγορούμενο θα ανακοινωθεί στις 29 Ιανουαρίου.

ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΗΦ
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: