Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η υπογραφή συμβολαίου για εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», οι νέες χρεώσεις που θα υιοθετήσουν οι τράπεζες και οι εξελίξεις γύρω από το σχέδιο πολιτογραφήσεων, είναι τα θέματα που προβάλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Φωτιά οι χρεώσεις για να στραφούμε στο e- banking» γράφει στο κύριο της θέμα ότι παρά τις φωνές που ακούστηκαν προχθές στη Βουλή τόσο από βουλευτές όσο και από οργανώσεις ιδιαίτερα από χαμηλοσυνταξιούχους εναντίον των χρεώσεων των τραπεζών, αυτές προχωρούν κανονικά στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους. Αλλού αναφέρεται στην υπογραφή χθες των συμβολαίων για εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρχονται εξώδικα για μη παρουσιάσεις των εφέδρων.

Στο κύριό του θέμα ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Από 6 έως και 12$ δις έσοδα από Αφροδίτη» γράφει ότι Noble, Shell και Delek δεσμεύθηκαν χθες μέσω του νέου συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού εσόδων και του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής ότι εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων θα κάνουν τέσσερα σημαντικά βήματα για να φθάσουμε το 2025 στην έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου. Αλλού αναφέρει ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι τα νέα αυστηρότερα κριτήρια του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των αιτήσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΟΚΥπΥ είχε έσοδα 7,5 εκατομμύρια τον Οκτώβριο.

Κάτω από τον τίτλο «Τέλος στις ΄χρυσές δουλειές΄» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα έπονται βυθίζουν το σχέδιο πολιτογραφήσεων και σε ένα μήνα αναμένονται και αλλαγές, αλλά και ράπισμα από την Κομισιόν κατά όσων χωρών έχουν εκμεταλλευτεί την παραχώρηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας σε τρίτους για οικονομικό όφελος. Αλλού αναφέρει πως περιμένουν τη διυπουργική για τα επόμενα βήματα στην ΑΗΚ, ενώ πραγματοποιήθηκε χθες στάση εργασίας χωρίς να παρουσιαστούν οποιαδήποτε προβλήματα. Ο «Φ» αναφέρει σε άλλο θέμα ότι αφαιρέθηκε άδεια γιατρού για τρεις μήνες για πειθαρχικά αδικήματα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ιωνάς – Πετρίδης γνώριζαν, αλλά σιώπησαν» γράφει στο κύριό της θέμα ότι από τον Αύγουστο του 2018 είχε ενημερώσει με επιστολή της η Αστυνομία τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης όπως και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, περιλαμβανομένης και της ΜΟΚΑΣ, ότι ο Μαλαισιανός καταζητούμενος Jho Taek Low είχε εντοπιστεί στη βάση δεδομένων της Ίντερπολ για οικονομικής φύσεως αδικήματα. Αλλού αναφέρει πως σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ΣΥΟΠ οδηγώντας εκατοντάδες ΣΥΟΠ σε αποχώρηση. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει πως με τυμπανοκρουσίες αναφορικά με τον χρόνο παραγωγής του φυσικού αερίου και τα αναμενόμενα έσοδα συνοδεύτηκε η ανακοίνωση της υπογραφής του συμβολαίου «Άδεια εκμετάλλευσης» του «Αφροδίτη».

Στο κύριό της θέμα με τον τίτλο «Νέο ορόσημο στα ενεργειακά σχέδια» η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ αναφέρεται στην υπογραφή συμβολαίου από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Noble, Shell και Delek για εμπορική εκμετάλλευση για 25 χρόνια του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Αλλού αναφέρει ότι η Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι δεν γνώριζε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ότι ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας Jho Taek Low βρισκόταν στην λίστα των ατόμων που καταζητεί η Ίντερπολ, αλλά το έμαθε αυτό ενημέρωσε τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Επίσης σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας μείωσε την φυγοστρατία στο 7%, από 20%.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με τίτλο «Βολεύονται με το μη κανονικό κράτος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι μένει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ με το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων. Αλλού γράφει ότι ο παραιτηθείς Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εμμένει στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ, της ΑΗΚ και του κρατικού λαχείου. Σε άλλο θέμα η «Γ» γράφει ότι στον αναπνευστήρα βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Πρόσφυγες μας στέλλει η Τουρκία ή μαχητές;» γράφει στο κύριό του θέμα ότι έντονη ανησυχία προκαλεί όχι μόνο η αυξημένη ροή λαθρομεταναστών προς την Κύπρο αλλά και το γεγονός ότι οι πρόσφυγες ή «πρόσφυγες» με προέλευση τη Συρία αλλά με «ενδιάμεσο» σταθμό φυσικά την Τουρκία δεν έχουν το προφίλ του πρόσφυγα που προσπαθεί να ξεφύγει από την κόλαση του πολέμου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο κυπριακό ποδόσφαιρο και γράφει ότι «γερασμένοι» είναι οι ποδοσφαιριστές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι οι ξένοι και ελάχιστοι οι Κύπριοι. Αλλού το «Π» γράφει ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος πέτυχε ακύρωση εκποίηση κύριας κατοικίας.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/11/2019

Χασαπόπουλος και Βούλγαρη στην τρίτη θέση της τηλεθέασης με την ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 05:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: