Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι πολιτογραφήσεις και το μέλλον του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, οι διεργασίες και το κλίμα ενόψει της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, το φυσικό αέριο και η εγγραφή του χαλλουμιού είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου σήμερα Κυριακή, 10 Νοεμβρίου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, οι έρευνες για τους στημένους αγώνες και οι διαμαρτυρίες κατοίκων για θέματα που άπτονται τους περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων σε Αραδίππου και Κόρνο-Πυργά,

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σκιές πάνω από την τριμερή του Βερολίνου» γράφει ότι δύο εβδομάδες πριν από την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης το κλίμα φαίνεται να βαραίνει επικίνδυνα και οι προσδοκίες για μια επιτυχή κατάληξη της συνάντησης να απομακρύνονται περισσότερο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρχονται κυρώσεις της ΕΕ σε εταιρείες-πρόσωπα. Επίσης αναφέρεται στις διαμαρτυρίες κατοίκων σε Αραδίππου και Σταυροβούνι, οι οποίοι βγήκαν χθες στους δρόμους αξιώνοντας την μετακίνηση μονάδων που επιβαρύνουν επικίνδυνα το περιβάλλον και εκθέτουν σε κινδύνους την υγεία και ζωή τους.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Και μικρή επιταγή στην Αρχιεπισκοπή» γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 μαζί με την πρώτη επιταγή των €300.000 εκδόθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και μια μικρότερη επιταγή €10.000 από τον Μαλαισιανό Τζο Τάεκ Λόου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα παρουσιάζει μια έρευνα για τα εν αναμονή πορίσματα ερευνών που έχουν εξαγγελθεί κατά καιρούς. Ακόμη γράφει ότι η φτώχεια απειλεί 200.000 στην Κύπρο.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Έθεσαν τον πήχη στα ΜΟΕ» και γράφει ότι στα έγγραφά τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία υπέβαλαν προ ημερών, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιχειρούν να θέσουν προτεραιότητες ενόψει και της συνάντησης με τον ΓΓ στο Βερολίνο, με την εφημερίδα να γράφει ότι στις προτεραιότητές τους είναι τα ΜΟΕ. Σε άλλο θέμα γράφει για πολεμικό κλίμα και πάλι στον τομέα της Παιδείας. Επίσης, παραθέτει συνέντευξη του Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος λέει ότι η Κύπρος πρέπει να διαφοροποιήσει το οικονομικό της μοντέλο.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Να χαμηλώσουν οι τόνοι για το φυσικό αέριο» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι θέση του διεθνούς εμπειρογνώμονα φυσικού αερίου Χαράλαμπου Έλληνα είναι ότι θα δυσκολευτούμε να εξάγουμε φυσικό αέριο λόγω της διεθνούς αγοράς, των χαμηλών τιμών κα της υπερπαραγωγής στην Αίγυπτο. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου σκυροδέματος στην περιοχή Σταυροβουνίου. Επίσης γράφει ότι πεντέμισι χιλιάδες εκπαιδευτικοί πάνε αύριο στην κάλπη.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” με τίτλο «Ζοφερό το μέλλον για το χαλλούμι» γράφει ότι σύμφωνα με τους παραγωγούς, έγκριση της αίτησης της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εγγραφή του χαλλουμιού ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) θα καταστρέψει την τυροκομία, με ετήσιες εξαγωγές άνω των €200 εκ. Αλλού αναφέρεται στην 30η επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Επίσης γράφει ότι η ανάκληση των 26 πολιτογραφήσεων δεν θα είναι τόσο εύκολη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Τα ‘χρυσά διαβατήρια’ δεν είναι πια δεδομένα» γράφει στο κύριο θέμα της ότι σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης λέει ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) μπορεί να εξυπηρετεί αλλά δεν σημαίνει ότι θα μείνει για πάντα ή δεν θα αλλάξει σε πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Σε άλλη συνέντευξη, τον τερματισμό του ΚΕΠ βάζει πάνω στο τραπέζι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’. Επίσης η εφημερίδα γράφει για δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της Exxon Mobil το 2020.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» με τίτλο «Κούππα άπαννη ξανά για τα στημένα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι η Αστυνομία ολοκλήρωσε την ποινική της έρευνα για τους τέσσερεις φακέλους που της απέστειλε η ΟΥΕΦΑ μέσω της ΚΟΠ, τον περασμένο Απρίλιο, με ενδείξεις για ύποπτους στημένους αγώνες και σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο Αστυνομίας, δεν στοιχειοθετήθηκαν αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε προσώπου. Αλλού γράφει ότι στα άκρα είναι οι σχέσεις Προεδρικού/ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ. Επίσης αναφέρεται στις παρενέργειες των πολιτογραφήσεων μέσα από κακές πρακτικές.

ΚΥΠΕ

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: