FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι αλλαγές στις συντάξεις και η εφαρμογή του κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα το 2020, οι πληροφορίες ότι οι κυπριακές αρχές παραχώρησαν την κυπριακή υπηκοότητα στον Τζο Λόου, τον πλέον καταζητούμενο επιχειρηματία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, η πορεία προς την τριμερή του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου, το πράσινο φως της Ένωσης Δήμων στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι πληροφορίες που φέρουν την κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL να οπισθοχωρεί υπό την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία και να μην αρχίζει τις γεωτρητικές της δραστηριότητες από το τεμάχιο 7 είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυριακάτικος Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «2020: Χρονιά αλλαγών στις συντάξεις», γράφει στο κύριο της θέμα ότι αναμένεται μέσα στο νέο χρόνο αύξηση όλων των χαμηλών συντάξεων, κατάργηση ή κούρεμα του πέναλτι του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στα 63, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα και θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού σε όλα τα επαγγέλματα. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή απόφαση της Ένωσης Δήμων να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για έγκριση των συνενώσεων Δήμων. Σε άλλο θέμα που αφορά ανάλυση για το Κυπριακό, γράφει πως αν μετά από πέντε δεκαετίες δεν έχουμε ακόμα αναγνωρίσει ποιο είναι το πρόβλημα κινδυνεύουμε να το ξαναζήσουμε.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Του δώσαμε κι’ αυτού κυπριακό διαβατήριο» και γράφει ότι ο διεθνούς φήμης χρηματιστής Τζο Τάεκ Λόου, ίσως ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη τα τελευταία 4 χρόνια, είναι Κύπριος υπήκοος και σημειώνει ότι προκύπτουν ερωτήματα αν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι με βάση το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από τις αρμόδιες αρχές για τις καταθέσεις του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα αγκάθια του ΓεΣυ πέντε μήνες μετά την εφαρμογή του, σημειώνοντας πως επισπεύδεται η υιοθέτηση συστήματος ξεχωριστών προϋπολογισμών για κάθε ειδικότητα, αφού έχουν παρατηρηθεί καταχρήσεις, ενώ ο ΟΑΥ ξαναβγαίνει σε προσφορές για εφημερίες προσωπικών ιατρών. Αλλού γράφει ότι στα χάρια του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνι Γκουτέρες βρίσκεται το κλειδί για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Χαμηλές πτήσεις για τριμερή» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ανηφορική φαίνεται να είναι η πορεία της προετοιμασίας για την τριμερή συνάντηση Γκουτέρες – Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Βερολίνο, καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται να ευνοεί στην παρούσα φάση την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ δεν εμπιστεύεται τον Ακιντζί, με τον οποίο έχει διακόψει κάθε απευθείας επαφή. Αλλού γράφει ότι στο κόκκινο βρίσκεται ο κίνδυνος για μεγάλες πλημμύρες, καθώς τα φράγματα που συγκρατούν τη ροή των ποταμών από τις κατοικημένες περιοχές είναι σχεδόν γεμάτα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η παταγώδης μέχρι στιγμής αποτυχία του σχεδίου Εστία δημιουργεί ανατροπές στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ρητορική για εσωτερική κατανάλωση», γράφει ότι παρελκυστικός και παρελθοντολογικός ως την υστάτη, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ώρα που η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη στη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου και προσθέτει πως το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην εγείρει ζητήματα που ακυρώνουν τις συγκλίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι γλυκάθηκαν οι τράπεζες μετά την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία ακινήτων και προχωρούν σε μαζικές εκποιήσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι αναμένεται να αρχίσουν σύντομα, μετά την έκδοση του σχετικού διατάγματος από το Υπουργείο Οικονομικών. Σε άλλο θέμα παρουσιάζει αφιέρωμα για τις σχέσεις του κράτους και της Εκκλησίας και σχολιάσει ότι πρόκειται για σχέσεις ανοχής και ιδιοτέλειας.

Η αγγλόφωνη “Sunday Mail” υπό τον τίτλο «Κρίσιμο βήμα για μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στην απόφαση της Ένωσης Δήμων να δώσει το πράσινο φως στο κρατικό νομοσχέδιο που προνοεί τις συγχωνεύσεις Δήμων, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάποιες κοινότητες εναντιώνονται στις συγχωνεύσεις με άλλες κοινότητες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνολικά 110 κάμερες θα εγκατασταθούν στους δρόμους το 2020, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, καθώς η Κύπρος θρηνεί 35 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα φέτος. Αλλού γράφει ότι η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ανανέωσε το ενδιαφέρον στις προφητείες του γέροντα Παΐσιου.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Οπισθοχώρηση ENI-TOTAL από το ‘7’» και γράφει ότι δύο μήνες πριν την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7 φαίνεται να επιδρά στους αρχικούς προγραμματισμούς, καθώς η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟTAL φαίνεται να μετακινείται σε άλλο τεμάχιο αντί να ξεκινήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων από το 7. Αλλού προβάλλει μελέτη της Nature Communications, σύμφωνα με την οποία, στα 150 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν σήμερα σε εκτάσεις, που το 2050 θα βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολύ πιθανή αλλά όχι δεδομένη θεωρείται η τριμερής διάσκεψη στο Βερολίνο, καθώς τα εμπόδια δεν έχουν υπερπηδηθεί.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σκηνικό πιέσεων μαγειρεύουν στο Βερολίνο» ότι τα δεδομένα ως υφίστανται και τα οποία δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Αλλού προβάλλει συνέντευξη της Υφυπουργού Ναυτιλίας, Νατάσας Πηλείδου, η οποία σημειώνει ότι τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση ξεπέρασαν το €1 δις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση για την «απόφαση των €900 εκατομμυρίων», δηλαδή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΚΥΠΕ
03/11/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: