Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι διεργασίες ενόψει της τριμερούς, καθώς και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αλλά και το δημοψήφισμα της ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα ή στάσεις εργασίας των καθηγητών κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η διαμαρτυρία των κατοίκων Σολιάς, Μαραθάσας και Πιτσιλιάς για τον δρόμο, το θέμα των πολιτογραφήσεων και η συντήρηση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Εξετάσεις ή Ανωμαλία» αναφέρεται στο κύριο θέμα της στο δημοψήφισμα της ΟΕΛΜΕΚ για τις εξετάσεις τετράμηνων και γράφει ότι οι συνολικά 5.678 καθηγητές και μέλη της οργάνωσης καλούνται να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι με απεργιακά μέτρα/ στάσεις εργασίας κατά την περίοδο των εξετάσεων τετράμηνων. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα διερωτάται αν οδεύει προς ναυάγιο η πενταμερής. Επίσης γράφει ότι το κυπριακό διαβατήριο βρίσκεται ανάμεσα στα ισχυρότερα του κόσμου.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Σχέδιο επί χάρτου με 2 πλάνα και κονδύλι» ότι με αγωνία αναμένεται σήμερα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των καθηγητών για απεργίες ή στάσεις εργασίας κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων του Α’ τριμήνου. Αλλού γράφει ότι ομάδα εκπαιδευτικών καλεί σε πορεία διαμαρτυρίας ανήμερα της εορτής του Αρχιεπισκόπου στις 13 Νοεμβρίου. Επίσης λέει ότι τρομάζουν οι αριθμοί της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Στον αέρα το επόμενο βήμα» και γράφει ότι οι τρεις στόχοι που τίθενται από πλευράς Λευκωσίας ενόψει των επαφών Λουτ στο νησί, αλλά και κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο είναι να υπάρξει συναντίληψη ή συμφωνία επί των όρων αναφοράς, να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα και να προχωρήσουν αμέσως σε σύγκληση πενταμερούς. Αλλού αναφέρεται στη διαμαρτυρία κατοίκων Σολιάς, Μαραθάσας και Πιτσιλιάς που έκλεισαν τον δρόμο προς το Τρόοδος, ζητώντας την κατασκευή ασφαλούς δρόμου προς της Λευκωσία. Ακόμη γράφει ότι μετέτρεψαν σε χωματερή την κοίτη του Κούρρη.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Εκφράζουμε την αγωνία τόπου και λαού» και γράφει ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σώσει τον τόπο και να δημιουργήσει την προοπτική για να έχει η πατρίδα μας μέλλον είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, όπως προνοείται από το συμφωνημένο πλαίσιο, διαμηνύει το ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων. Ακόμη γράφει ότι ξεκινά η συντήρηση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με χρηματοδότηση από τους Γιαλουσίτες.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/11/2019

Το Hellenic DNA καταγράφει τον παλμό της Ομογένειας: Πλούσια θεματολογία στην εκπομπή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: