Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Η αντιπαράθεση Προεδρικού και ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, η τριμερής στις 25 Νοεμβρίου, οι πολιτογραφήσεις, οι συνενώσεις δήμων και οι αντιδράσεις μαθητών για δυναμικά μέτρα για τις εξετάσεις τετραμήνων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Βαριές κατηγορίες» γράφει ότι πήρε φωτιά το εσωτερικό μας μέτωπο με βαριές κατηγορίες μεταξύ Προεδρικού και ΑΚΕΛ. Ο Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας στις συνεχείς κατηγορίες που δέχεται από το ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, έμμεσα αλλά σαφώς το κατηγόρησε ότι στα πλαίσια της αντιπολιτευτικής του τακτικής στηρίζει τις θέσεις των Τ/κ εις βάρος των Ε/κ. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι είναι καθήκον και της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ να πετύχει η τριμερής στις 25 Νοεμβρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο 6ο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Τον ΄βάφτισαν΄ Κύπριο με νονό τον Αρχιεπίσκοπο» γράφει ότι ο άνθρωπος που μεσολάβησε πιεστικά προς την κυβέρνηση για ταχεία πολιτογράφηση του Μαλαισιανού Jho Taek Low, ο οποίος καταζητείται διεθνώς για τεράστιες απάτες, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Αλλού γράφει ότι χωρίς τίποτε να είναι οριστικό ακόμα κερδίζει έδαφος το σενάριο για δημιουργία τεσσάρων δήμων στη Λευκωσία και άλλων τόσων στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε το ΑΚΕΛ να συναισθανθεί επιτέλους πως εκφράζει και τους Ε/κ για να πάρει την απάντηση διά στόματος Άντρου Κυπριανού, πως «έχει ξεφύγει» ενώ προκάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να τα πει και μπροστά του όλα αυτά.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σ΄ επιφυλακή και οι μαθητές» γράφει ότι τορπίλη στα θεμέλια του θεσμού των εξετάσεων των τετραμήνων, έρχονται να βάλουν και οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να αποφασίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις στηρίζοντας τον κλάδο των καθηγητών, τους οποίους καλούν να ψηφίσουν υπέρ των απεργιακών μέτρων. Αλλού γράφει ότι συμπλοκή με πυροβολισμούς σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα έξω από νυκτερινό κέντρο στη Λευκωσία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο προσώπων, εκ των οποίων το ένα είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τον διπλασιασμό σχεδόν του μισθού του και υπηρεσιακή λιμουζίνα αξιώνει ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή Κυριάκος Κυριάκου, ο οποίος θεωρεί ότι θα πρέπει να αμείβεται το ίδιο με τον προϊστάμενο του Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όπως και να απολαμβάνει τα ίδια ωφελήματα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Υποσκάπτει την ενότητα ο ίδιος ο Πρόεδρος» γράφει ότι την ώρα που κυβέρνηση και ΔΗΣΥ προβαίνουν σε παραινέσεις προς το ΑΚΕΛ, με ανυπόστατες κατηγορίες για υπόσκαψη και τοξικότητα, είναι οι ίδιοι με τις ενέργειες και τα λεγόμενα τους που υπονομεύουν την ενότητα. Αλλού γράφει ότι κάλεσμα απευθύνει η ΠΟΦΕΝ προς όλους τους φοιτητές για κινητοποίηση στις 7 Νοεμβρίου διεκδικώντας πραγματική ενίσχυση της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις επιχειρήσεις κολοσσούς καταλήγουν τα μισά νέα δάνεια, τα οποία παραχωρούνται από τις τράπεζες, ενώ η χρηματοδότηση προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίδεται με το σταγανόμετρο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/11/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: