Η Ελλάδα ζητά από το Euroworking Group τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών: Απόφαση και για το ΔΝΤ

Φωτογραφία Αρχείου από συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG). Photo Amna




Στη συνεδρίαση του Euroworking Group σήμερα και αύριο, η Ελλάδα θα θέσει για πρώτη φορά ως θέμα συζήτησης την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (ώστε να στηρίξουν την επενδυτική προσπάθεια και όχι τη μείωση του χρέους), αλλά και για την γενικότερη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021 2022.

Παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδιακασία έγκρισης για την αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς έχει ολοκληρωθεί η προεργασία.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση θα καταρτιστούν οι εισηγήσεις για το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και το Ecofin που θα ακολουθήσει. Τότε, με βάση τη θετική εισήγηση της Κομισιόν, αναμένεται να εγκρίνουν οι δανειστές την ενεργοποίηση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 767 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. αποτελείται από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου και από την αποδέσμευση των κερδών ομολόγων που διακρατούν κράτη-μέλη αξίας 640 εκατ. ευρώ περίπου).

Το ποσό αυτό ορίζεται από την απόφαση του Eurogroup του 2018 πως μπορεί να αλλάξει χρήση και να δοθεί όχι για την χρηματοδότηση του χρέους αλλά για συμφωνημένες επενδύσεις). Θα εξεταστεί λοιπόν με ποια μέθοδο θα μπορέσει να αλλάξει χρήση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: