Η Ελλάδα απειλείται από τις καταιγίδες Γηρυόνης: Ισχυρές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά (video)

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από αστραπή. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Tο μέτωπο των πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων «Γηρυόνης» προσέγγισε πλέον τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας, κινούμενο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας οι βροχές που εκδηλώνονται κατά τόπους, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν δίνοντας έως και τις πρωινές ώρες ισχυρές καταιγίδες με σημαντικά ύψη βροχής. Όμως το μεσημέρι της Δευτέρας ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί.

Τα ισχυρά φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν εμμονή στα παράκτια και στα ορεινά τμήματα των νομών Λάρισας, Ημαθίας και Πιερίας. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων οκτώ έως εννέα μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο έως τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, οπότε θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο «Γηρυόνης» είναι ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή του Ιονίου πελάγους.

Σύμφωνα με τους χάρτες το νέο κύμα κακοκαιρίας βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής ανάμεσα στην Αδριατική και το Ιόνιο και συγκεκριμένα σε μία περιοχή με μεγάλο μήκος. Σύμφωνα με την μετεωρολογική πρόβλεψη η πορεία που θα ακολουθήσει ο «Γηρυόνης» θα είναι από τα δυτικά προς τα ανατολικά και ως εκ τούτου θα επηρεαστεί μεγάλο μέρος της χώρας. Παράλληλα κτύπησε τις βραδινές ώρες και θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή ειδικότερα στις θαλάσσιες περιοχές (Ιόνιο, Πελοπόννησος).

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη ο «Γηρυόνης» θα «σαρώσει» τη χώρα μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας οπότε και θα καταλήξει στο ανατολικό Αιγαίο. Το δεύτερο κύμα θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της Τρίτης και θα δημιουργηθεί στη νότια Πελοπόννησο και ακολούθως θα «σαρώσει» τα νότια της Κρήτης, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Την ίδια ώρα τα νησιά του Ιονίου, τα παράλια της Πελοποννήσου και η Δυτική Στερεά κινδυνεύουν από πλημμύρες. Το ίδιο ισχύει και για τις παραλιακές περιοχές της Αττικής. Επίσης κίνδυνο διατρέχουν η Χαλκιδική και η Θάσος καθώς και τα νησιά ανατολικού και νοτιονατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη τα ξημερώματα της Δευτέρας η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» την Αττική. Ωστόσο όσο θα περνούν οι ώρες θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης. Επίσης το μεσημέρι της Δευτέρας θα επηρεαστεί η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του λιμενικού στην θαλάσσια περιοχή του Αντιρρίου, για τον εντοπισμό δύο ατόμων που αγνοούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα επέβαιναν σε ιστιοφόρο που ήταν ελλιμενισμένο στην ανατολική προβλήτα του Αντιρρίου, το οποίο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αναποδογύρισε.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το ένα από τα δύο άτομα πρόλαβε και ειδοποίησε τις αρχές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, στις οποίες συνδράμουν και δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 11 πυροσβέστες και έξι οχήματα, καθώς και δύο δύτες από την 6η ΕΜΑΚ της Πάτρας.

Δελτίο καιρού για τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου

Έντονη κακοκαιρία στο σύνολο της χώρας, με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές έως πολύ ισχυρές και κυρίως στα νότια ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, περιμένουμε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019. Παροδικά ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, σε υψόμετρα άνω των 1600 με 1700 μέτρων. Μετά το μεσημέρι πάντως σε αρκετές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 12 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 15, στην Ήπειρο από 10 έως 16 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 18, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 12 έως 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 17, και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 19 βαθμούς ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά πελάγη θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο νοτιοδυτικοί με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόπτωσης, φαινόμενα που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν. Αργά το βράδυ ωστόσο ενδέχεται να εκδηλωθούν και πάλι τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 15 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ισχυρές βροχές κατά περιόδους και κυρίως πάνω από τη θάλασσα καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς.

Στις 10:00 το πρωί θα ανοίξουν τα σχολεία στον Άλιμο

Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία του Δήμου Αλίμου σήμερα Δευτέρα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί, κατόπιν σχετικής Απόφασης του Δήμου.

Όπως αναφέρει μέσω Facebook ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης «ισχύει για όλα τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά), όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί θα ανοίξουν κανονικά, συστήνουμε όμως στους γονείς να μην φέρουν τα παιδιά τους πριν τις 10 το πρωί».

Βουνά από λάσπη στη Χαλκιδική

Στο μεταξύ απελπιστικές εικόνες και βουνά λάσπης άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία στη Χαλκιδική. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα. Σπίτια θάφτηκαν κάτω από τις λάσπες ενώ δρόμοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Στο μεταξύ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και τα μηχανήματα μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες της Κυριακής έστησαν νέα αναχώματα για να προλάβουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Το Open TV πραγματοποίησε οδοιπορικό στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής που χτυπήθηκε από την κακοκαιρία. Οι κάτοικοι εκεί μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν μέσα από τις λάσπες. Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο Open TV και τον Άρη Κουτσιούκη είπε ότι οι ζημιές που υπέστη το σπίτι του υπολογίζονται περίπου στα 20.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είδαν για τέταρτη φορά η κακοκαιρία να βρίσκεται μπροστά στις πόρτες τους. Όπως λένε από θαύμα δεν υπήρξε κάποιο θύμα. Σε πολλά σπίτια το ύψος του νερού έφτασε ακόμα και τα δύο μέτρα ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες τα εγκατέλειψαν την τελευταία στιγμή.

Ακόμη υπήρξαν περιπτώσεις όπου τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυλές σπιτιών ακόμα και θεμέλια, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείψουν. Μάλιστα φοβούνται ότι μπορεί να καταρρεύσουν. Από την άλλη πλευρά έρχονται νέα βίντεο στο φως της δημοσιότητας, όπου αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής.

Σημειώνεται πως οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας θέλουν να αποφύγουν να υπερχειλίσει ξανά το ρέμα «Μπασδέκη» που υπερχείλησε την Παρασκευή. Γι αυτό τόσο οι ίδιοι όσο και η δημοτική αρχή δημιουργούν αναχώματα δεξιά και αριστερά του ρέματος και προσπαθούν να το βαθύνουν. Παράλληλα ο δήμαρχος Αριστοτέλη ενημέρωσε ότι αύριο Δευτέρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εκδόσει προειδοποίηση για δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις περιοχές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.

«Πνίγηκε» η Θάσος – Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Από τη μανία της κακοκαιρίας δεν ξέφυγε ούτε και η Θάσος, η οποία βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι ενδεικτικό ότι τα συνεργεία του δήμου εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι δρόμοι του νησιού μετατράπηκαν σε ποτάμια και ορμητικούς χειμάρρους.

Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν με τους κατοίκους να προσπαθούν να μαζέψουν ότι απέμεινε από τους ορμητικούς χειμάρρους. Τα συνεργεία του δήμου, της Περιφέρειας και του στρατού έχουν ριχτεί στη μάχη της αντιμετώπισης των ζημιών.

Από τη λύσσα της κακοκαιρίας δεν ξέφυγε ούτε και η Καβάλα. Από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο ενώ έπεσαν ακόμα και δέντρα. Οι εικόνες από drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν καλλιέργειες στους Φιλίππους.

Πλήττει τη χώρα ο «Γηρυόνης»: Ένας νεκρός στο Αντίρριο, που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: