Η Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

η περιφέρεια έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό, στον άξονα Καλάβρυτα – Μεσολόγγι, θέλοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Photo via Facebook, Μεσολόγγι, Ιερή Πόλη




Η Δυτική Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί το 2021 στο επίκεντρο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821 και ήδη η περιφέρεια έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό, στον άξονα Καλάβρυτα – Μεσολόγγι, θέλοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, «εδώ βρίσκεται η γενέτειρα της επανάστασης, αφού τα Καλάβρυτα αποτελούν τον ιστορικό τόπο της πρώτης σπίθας, ενώ το Μεσολόγγι είναι το αιώνιο σύμβολο των “Ελεύθερων Πολιορκημένων”».

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της οργάνωσης των εκδηλώσεων, τον συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο εντεταλμένος σύμβουλος και βοηθός περιφερειάρχη, Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιγράφει τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και τον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • «Στόχος μας είναι η Δυτική Ελλάδα να γιορτάσει με λαμπρότητα τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους και είναι εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε προς κάθε κατεύθυνση το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, έχοντας ως αφετηρία τη γενέτειρα της επανάστασης, τα Καλάβρυτα», τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ανδρέας Φίλιας και προσθέτει: «Θέλουμε να δείξουμε προς κάθε κατεύθυνση το χθες, το σήμερα και το αύριο του τόπου μας, για αυτό και ο άξονας Καλάβρυτα – Μεσολόγγι, πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών και των εκδηλώσεων, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν σε όλη την περιφέρεια, με διασπορά στον χώρο και τον χρόνο».

Ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων περιλαμβάνει και την Αρχαία Ολυμπία, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μία περιοχή με παγκόσμια εμβέλεια, η οποία όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ανδρέας Φίλιας, «αναδεικνύει διαχρονικά τις αξίες της συναδέλφωσης των λαών και της ειρήνης».

Μένοντας στο θέμα του σχεδιασμού, ο Ανδρέας Φίλιας λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι βασίζεται σε τέσσερις άξονες.

Και εξηγεί, «πρώτος άξονας είναι η συμμετοχή μας στην απόφαση της κυβέρνησης για την οργάνωση των εκδηλώσεων και ως εκ τούτου θέλουμε να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις στην επιτροπή “Ελλάδα 2021” που έχει συγκροτηθεί».

Δεύτερος άξονας, συνεχίζει, «είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που έχουν ιστορική αναφορά και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Τρίτος άξονας, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ανδρέας Φίλιας, «είναι η ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, διότι θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, αλλά και συλλόγων».

Τέταρτος άξονας, σύμφωνα με τον Ανδρέα Φίλια, είναι η κινητοποίηση της νεολαίας, διότι όπως επισημαίνει, «θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά οι νέες και οι νέοι, μέσω βιωματικών δράσεων που έχουν αναφορά στη νέα τεχνολογία, η οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστική και προσβάσιμη, για τους νέους», αφού όπως τονίζει, «η νεολαία μας είναι η συνέχεια της πατρίδας μας».

  • Ο Ανδρέας Φίλιας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δήμοι, για αυτό και είχε ένα πρώτο κύκλο συναντήσεων με δημάρχους, οι οποίοι, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «γνωρίζουν πρόσωπα πράγματα, αλλά και γεγονότα, τα οποία μπορούν να αναδειχθούν», γι’ αυτό και όπως εξηγεί, «είναι σημαντική η συμβολή τους, αφού υπάρχει διάθεση και όρεξη για βοήθεια σε αυτήν την προσπάθεια».

Παράλληλα, κάλεσε τους δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους έως τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό.

Κλείνοντας, ο Ανδρέας Φίλιας τονίζει ότι «βασική επιδίωξή μας είναι οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν να παραμείνουν ως θεσμός, ώστε να προσελκύουν επισκέπτες και στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη ανάπτυξη της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή μας Η. Κάνιστρα

Ασπρόμαυρες ταινίες, με ξεχωριστή γοητεία: Κι όμως υπήρξε και ελληνικό φιλμ νουάρ… [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: