Η Αλβανία μετρά τις πληγές της: 21 νεκροί, 15 αγνοούμενοι: Τα ευχαριστώ Μέτα- Ράμα στην Ελλάδα

Κόσμος αγωνιά για τους δικούς του ανθρώπους ενώ τα συνεργεία διασωστών προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στα ερείπια μετά από σεισμό 6,4 ρίχτερ που έπληξε τα Δυρράχιο,Αλβανία, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, STR




Σοκ και δέος στην Αλβανία μετά τον ισχυρό σεισμό, που κτύπησε τη χώρα, προκαλώντας θανάτους, τραυματισμούς και τεράστιες ζημιές, κυρίως στο Δυρράχιο.

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών λόγω του σεισμού ανήλθε στους 21. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και δύο παιδιά. Υπολογίζεται ότι άλλοι 15 αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων είναι στο Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θουμάνα. Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ οι νεκροί είναι ήδη 23.

Τα στοιχεία αναφέρουν επίσης ότι 45 άτομα διασώθηκαν από τα σωστικά συνεργεία ενώ ο αριθμός των τραυματιών, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, έχει ξεπεράσει τους 650. Τρεις εξ αυτών αναφέρουν οι πληροφορίες του υπουργείου Υγείας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.

Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία με 250 σεισμούς να ακολουθούν και τρεις να είναι αρκετά ισχυροί 5.4, 4.7 και 4.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Βομβαρδισμένο μοιάζει το τοπίο στην Αλβανία, όπου ο πόνος είναι απέραντος, ύστερα από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Όσο περνούν οι ώρες, η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη των εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια.

Θρίλερ επικρατεί σχετικά με την τύχη των 10 και πλέον αγνοουμένων, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους. Η ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων είναι μεγάλη, ενώ ήδη οι νεκροί, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των αλβανικών αρχών, έχουν ανέλθει στους 21 και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 650. Στην πόλη Τουμάν βρίσκονται οι δύο ομάδες της ΕΜΑΚ που μετέβησαν στην Αλβανία για να βοηθήσουν στους απεγκλωβισμούς.

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτιρίων, πολλά από τα οποία κατέρρευσαν κυρίως στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Η ώρα του σεισμού ήταν η αιτία που πολλοί εγκλωβίστηκαν στα ερείπια αφού δεν πρόλαβαν να βγουν από τα σπίτια τους. Mάλιστα, ένας άνδρας βρήκε τραγικό τέλος όταν, σε μια κίνηση απόγνωσης και πανικού, πήδηξε από το παράθυρο για να σωθεί.

Ο φονικός σεισμός ξύπνησε μνήμες από τη δόνηση – μαμούθ 6,9 Ρίχτερ στην Αλβανία, το 1979, όταν από το χτύπημα του Εγκέλαδου πέθαναν 136 άνθρωποι.

Μέτα και Ράμα: «Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό»

«Εγκάρδιες ευχαριστίες στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στα Τίρανα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή αυτή θα ευαισθητοποιήσει και άλλους Ευρωπαίους παράγοντες ώστε η Αλβανία να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση» είπε ο Ιλίρ Μέτα.

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο όπου επιχειρούν οι μονάδες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από κτίριο που κατέρρευσε από τον σεισμό.

Όπως σε κάθε φονικό σεισμό, μετά τα Ρίχτερ αρχίζει η μάχη των διασωστών με τον χρόνο. Εκατοντάδες άνθρωποι επιχειρούν από τα ξημερώματα για να εντοπίσουν επιζώντες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open ΤV, ένα αγοράκι που παρέμενε εγκλωβισμένο στα χαλάσματα δίπλα στη νεκρή γιαγιά του, ανασύρθηκε ζωντανό.

Άντρες των σωστικών συνεργείων στην πόλη Τουμάνε της Αλβανίας ανέσυραν νεκρό ένα μικρό παιδί από τα χαλάσματα του σπιτιού του, ενώ η μητέρα του ξεσπά σε λυγμούς. Ένας 17χρονος βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια, ενώ μιλούσε με τους διασώστες από το κινητό που είχε πάνω του για να τους κατευθύνει. Σε Τουμάνε, Τίρανα, αλλά και το επίκεντρο του σεισμού στο Δυρράχιο, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να ανασύρουν εγκλωβισμένους από τα χαλάσματα των σπιτιών. Όσοι καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια μεταφέρονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία, ενώ συγγενείς των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα περιμένουν με αγωνία νεότερα για τους δικούς τους ανθρώπους.

Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής. Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, ωστόσο κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν ακόμη και σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BIRN, Μπεσάρ Λικμέτα.

Θρίλερ σε ερείπια ξενοδοχείου

Στο κέντρο του Δυρραχίου έχει καταρρεύσει ένα πενταόροφο ξενοδοχείο και σύμφωνα με τις Αρχές, οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν έναν άνθρωπο ο οποίος αγνοείται στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Open TV, Χρήστο Νικολαΐδη, από τα συντρίμμια βγήκαν 13 άτομα από τα οποία τα 9 νοσηλεύονται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της πόλης και τα 4 σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ανασύρθηκε και ένας νεκρός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία.

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του «ΑΤΑ», ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ, OPEN TV, ΕΘΝΟΣ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Στους 21 οι νεκροί, 600 οι τραυματίες στην Αλβανία: Σαν τραπουλόχαρτα έπεσαν τα κτήρια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: