Η αλμύρα του μεταναστευτικού και η απαίτηση για ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων στα νησιά

Το βάρος πέφτει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορα. Φωτογραφία , πηγή, Λ.Σ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την έμπρακτη αλληλεγγύη των περιφερειαρχών για το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό ήταν και παραμένουν ο αρωγός της πολιτείας.

  • Τα μέσα και τα τμήματα ειδικών δυνάμεων που είναι εκεί, στα ανατολικά σύνορα της χώρας με την Τουρκία για την Εθνική ασφάλεια, συνδράμουν με κάθε τρόπο και προσπαθούν να συνδυάζουν οποιαδήποτε κίνηση τους με τα απαραίτητα «back up» ώστε αν απαιτηθεί να υπάρχει το μέσο και ο κόσμος να πάει εκεί που πρέπει.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις μάλιστα έχουν διευρυμένες αποστολές στην οριογραμμή, καθημερινά δίνουν τον αγώνα με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν καθημερινά στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Στις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι εκεί που τους έχει τάξει η Εθνική αποστολή όσοι βρίσκονται, επαναλαμβάνουν ότι αποτελούν ένα «σκιάχτρο που αντί να διώχνει, προσελκύει ακόμη περισσότερα πουλιά».
  • Με παρόμοιο γλαφυρό τρόπο είχε περιγράψει την κατάσταση και το τι θα συμβεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε προγενέστερο ΚΥΣΕΑ, όταν παρ’ όλα αυτά, ελήφθη η απόφαση για περαιτέρω εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εμπλοκή πάντως του υφυπουργού Άμυνας στο μεταναστευτικό, αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή αρμοδιότητα, ανεξάρτητη με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο ήδη έχει αρκετές και δεν χρειάζεται να προστεθούν άλλες.

600 ώρες πλεύσης σ’ έναν μήνα

Από τον Σεπτέμβριο έως σχεδόν τα τέλη Οκτωβρίου τα ταχέα σκάφη των Ειδικών Επιχειρήσεων στα νησιά δεν σταμάτησαν ποτέ να δουλεύουν και αυτό δεν είναι υπερβολή.

  • Magna και VTR, σκάφη που μέχρι τώρα βγάζουν ασπροπρόσωπες τις επίλεκτες δυνάμεις των νησιών μας έφτασαν σ’ αυτό το διάστημα περίπου τις 600 ώρες λειτουργίας. Αυτό επισημαίνουν ανώτατες πηγές που έχουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει σ’ όλο το εύρος του Αιγαίου.

Από την μια οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν ήταν λίγες, συνέπεσε και η Εθνική άσκηση “Παρμενίων”, οι αποστολές των commando στις βραχονησίδες για αναγνωρίσεις, κι από την άλλη το μεταναστευτικό. Μόνο για το δεύτερο, σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, οι ώρες που καταναλώθηκαν σε περιπολίες άγγιξαν τις 600.

Η μάχη της συντήρησης…

Ο καθένας άρα καταλαβαίνει τι συμβαίνει στα συνεργεία συντήρησης.

  • Στελέχη που υπηρετούν εκεί παρομοιάζουν την καθημερινότητά τους με εκείνη των μηχανικών από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair που εργάζονται νυχθημερόν ώστε πάντοτε να είναι διαθέσιμα τ’ αεροπλάνα την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό ακριβώς ζουν οι μηχανικοί των ταχέων σκαφών στα νησιά, δεν σταματούν πλέον να εξυπηρετούν τα πολλές φορές δύσκολα και πολυκαιρισμένα γεμάτα αλμύρα Magna & Vtr.

Σε ορισμένες των περιπτώσεων κι από την στιγμή που απ’ ότι φαίνεται αυτή η κατάσταση θα παραμείνει κι άλλο εν ενεργεία, φτάνει η στιγμή που θα ζητηθεί από τις ακριτικές μονάδες υποστήριξη σε επίπεδο τεχνικών ταχυπλόων σκαφών, διότι η δουλειά πράγματι είναι αρκετή και απαιτητική.

Αναγκαία η αναβάθμιση και των VTR

Στις 14 Οκτωβρίου είχαμε αναφερθεί σε ρεπορτάζ μας στις λύσεις που προτείνονται από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές ώστε κυρίως τα Magna να συνεχίσουν να είναι η αιχμή του δόρατος και ένα εκ των βασικών όπλων κρούσης στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

  • Επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι είχαν υπάρξει δυο προτάσεις, εκσυγχρονισμού, η μια έφτανε κοντά στις 900.000 και η δεύτερη, πολύ πιο οικονομική γύρω στις 350.000 ευρώ, ανά σκάφος. Ωστόσο δεν είναι λίγες και οι περιπολίες που γίνονται με τα μικρότερα σε όγκο VTR, ανοιχτά ταχέα σκάφη, με εξωλέμβιες μηχανές και «σπαρτιάτικα», χωρίς θέσεις δηλαδή κι άλλα απάρτια εντός του σκάφους, που επιτρέπει την επιβίβαση με φόρτο τμήματος ειδικών επιχειρήσεων για την ταχέα μεταφορά του όπου απαιτηθεί.
  • Για να μην γράφουν περισσότερες ώρες τα μεγάλα, βαρύτερα και πιο επιχειρησιακά στον δύσκολο καιρό Magna, κάποιες μέρες οι μονάδες των νησιών βγάζουν από τα δικά τους λιμάνια τα VTR. Πάντως για να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οφείλει η πολιτεία κι όσοι αποφάσισαν την εμπλοκή σ’ αυτό το επίπεδο να δουν αυτά που τους λένε τα επιτελεία, εκείνα που δείχνουν οι μελέτες που έχουν γίνει, κι από τα λίγα χρήματα που βρίσκονται στα ταμεία να υπάρξουν τα κονδύλια για την αναβάθμιση και την αξιοπλοϊμότητα.
  • Περίπου 20.000 ευρώ απαιτούνται για νέα Gps- plotter και radar και θερμικές κάμερες οι οποίες να συνδυάζονται με το radar οι οποίες κοστολογούνται περίπου κατά 2000 ευρώ λιγότερο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται εκεί που πρέπει να είναι κι όπως ορίζουν οι διαταγές της πολιτείας, η οποία οφείλει να τις εξοπλίζει και να τις αναβαθμίζει.

Προκλήσεις δίχως τέλος στο Αιγαίο από την Τουρκία: Νέες παραβιάσεις, τέσσερις αερομαχίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: