H μεγάλη απόβαση των τρακτέρ στο Παρίσι: «Μη μας λέτε πως να κάνουμε τη δουλειά μας»

Οι Γάλλοι αγρότες ανησυχούν για τους αυστηρούς κανόνες στη χρήση ζιζανιοκτόνων. Photo via Twiter




Έως και χίλια τρακτέρ θα κλείσουν τους δρόμους του Παρισιού σήμερα καθώς οι Γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονται κατά των κυβερνητικών πολιτικών και των διεθνών εμπορικών συμφωνιών, για τις οποίες καταγγέλλουν ότι τους πλήττουν.

Τα συνδικάτα των Γάλλων αγροτών ανακοίνωσαν ότι μέλη τους κατευθύνονται στην πρωτεύουσα από όλη τη Γαλλία και αναμένεται να συναντηθούν στη λεωφόρο Φος, κοντά στα Ηλύσια Πεδία, αργότερα σήμερα.

«Η κυβέρνηση μάς αφήνει εκτεθειμένους, αφήστε μας να εργαστούμε», έγραφε ένα πανό σε τρακτέρ.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται έπειτα από έκκληση των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων των αγροτών, τα οποία έχουν ζητήσει να συναντηθούν και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την κυβερνητική πολιτική, η οποία, σύμφωνα με τα ίδια, βλάπτει τη γαλλική γεωργία.

Οι Γάλλοι αγρότες ανησυχούν για τους αυστηρούς κανόνες στη χρήση ζιζανιοκτόνων, τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά και τη Mercosur , αλλά και τους μειονεκτικούς όρους πώλησης των προϊόντων τους στα μεγάλα καταστήματα.

 

Κάποιοι γεωργοί κατηγορούν τον Μακρόν ότι βιάστηκε να απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη ως το 2021, αντίθετα με την τρέχουσα πολιτική της ΕΕ, αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εξαιρέσεις για τους γεωργούς που δεν έχουν εναλλακτική επιλογή.

«Έχουμε την εντύπωση ότι όλοι θέλουν να μας πουν πώς να κάνουμε τη δουλειά μας, παρόλο που οι γεωργοί δεν κερδίζουν αρκετά για να ζήσουν», κατήγγειλε ο Κριστιάν Λαμπέρ, επικεφαλής του συνδικάτου FNSEA μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Τα συνδικάτα προετοιμάζονται και ενόψει των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στον οποίο ενδέχεται να προβλέπονται περικοπές στις δαπάνες για τη γεωργία εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.

Reuters- dpa via ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σε απεργίες τα ισπανικά συνδικάτα ενάντια σε νόμο που επιτρέπει «απολύσεις λόγω ασθένειας»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: