«Γηρυόνης»: Νεκρή στη Ρόδο, καταστροφές στην Κινέτα, βούλιαξε πάλι η Χαλκιδική

Απελπισμένος κάτοικος της Κινέτας φωνάζει στη θέα των καταστροφών που έφερε η κακοκαιρία στην Κινέτα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Πλημμύρες, καταστροφές αλλά και νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» που σαρώνει την Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί ανοιχτά του Αντιρρίου, μετά την ανατροπή του ιστιοφόρου στο οποίο επέβαιναν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, πρόκειται για άνδρες, ηλικίας 59 και 57 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατοικούσαν στον Πειραιά, ενώ στις έρευνες συμμετείχαν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΜΑΚ), της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιώτες δύτες.

Εικόνες καταστροφής στην Κινέτα

Ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018, η περιοχή της Κινέτας δοκιμάζεται και πάλι. Τόνοι λάσπης, κορμοί δέντρων και πέτρες έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους, οδηγώντας και σε πολύωρη διακοπή κυκλοφορίας Εθνική Οδό.

 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του OPEN TV, κάτοικοι της περιοχής ανέβασαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ξημερώματα της Δευτέρας, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια, καθώς τα αυτοκίνητά τους είχαν σκεπαστεί από το νερό, η στάθμη του οποίου ανέβαινε απειλητικά.

Σαν από θαύμα και την τελευταία στιγμή, σώθηκε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. «Το σπίτι τους είχε γεμίσει νερά», είπε ο άνθρωπος που τους βοήθησε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν ούτε πυροσβεστικά οχήματα, ούτε κι ασθενοφόρα.

«Ετοιμαζόμασταν να ανέβουμε στην ταράτσα του σπιτιού για να σωθούμε» πρόσθεσε, ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα, εμφανώς εξαντλημένη, ψέλλισε ότι «μόλις που πρόλαβα να βγω».

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σημειώνει πως η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 φαίνεται να αποτελούν μερικά από τα αίτια της καταστροφής στην Κινέτα καθώς, όπως εξηγεί, τα προϊόντα της πυρκαγιάς βρέθηκαν μέσα στη λεκάνη απορροής, η οποία τροφοδότησε με πολύ μεγάλο ποσοστό υλικών τα φαινόμενα που ξέσπασαν.

Το OPEN TV κατέγραψε τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αλλά και την αγωνία που πέρασαν βλέποντας την ζωή τους να κινδυνεύει και τις περιουσίες τους να χάνονται. «Κατέβαινε ποτάμι, με πέτρες και ξύλα», λέει μια κάτοικος της περιοχής ενώ ένας άλλος συμπληρώνει, «σε δευτερόλεπτα κατέβηκε ο χείμαρρος», όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σύμφωνα με τις μαρτυρίες που κατέγραψε ο φακός του OPEN TV.

Ένας άλλος κάτοικος εξιστορεί τις δικές του ώρες αγωνίας όταν τα ορμητικά νερά έσπασαν την πόρτα και εισήλθαν μέσα στο σπίτι του, «δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», αναφέρει και μετά περιγράφει με ποιο τρόπο ανέβασε την γυναίκα του σε ένα έπιπλο του σπιτιού προκειμένου να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά.

«Παραλίγο να πνιγούμε, βγάλαμε την γιαγιά μου έξω σηκωτή με τη βοήθεια ενός πυροσβέστη», ενώ σύμφωνα με τον κάτοικο το νερό έφτασε μέχρι τους λαιμού τους. Άλλοι πήδηξαν από τα παράθυρα των σπιτιών τους, άλλοι έτρεξαν πάνω στα έπιπλα ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για θαύμα που γλίτωσαν. Οι εικόνες από τις περιουσίες των κατοίκων με το πρώτο φως της ημέρας μόνο θλίψη προκαλούν, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις ορισμένων ότι «προσευχόμασταν να σταματήσει, φοβηθήκαμε για τις ζωές μας».

Λέκκας στο OPEN: Ελλιπείς οι παρεμβάσεις στη περιοχή μετά τις πυρκαγιές

Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο OPEN TV μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στην περιοχή με το συνεργείο του μίλησε για ελλιπείς παρεμβάσεις μετά την πυρκαγιά που είχε πλήξει την περιοχή το 2018. Αυτό σε συνδυασμό και με τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν δημιούργησαν τα πλημμυρικά φαινόμενα που συνέβησαν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του καθηγητή

«Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται αυτή τη στιγμή από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας, η οποία πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας “Γηρυόνης”, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

-στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου

-στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
-στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως

-στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου δέκα κατοικίες. Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Νεκρή στη Ρόδο

Μία ακόμη τραγωδία γράφτηκε από την κακοκαιρία Γηρυόνης, στη Ρόδο αυτή τη φορά όπου 75χρονη ΑΜΕΑ βρέθηκε νεκρή στο πλημμυρισμένο σπίτι της.

Σύμφωνα με τη «Ροδιακή», η άτυχη γυναίκα ήταν μόνη της εκείνη την ώρα στο σπίτι. Η σφοδρή κακοκαιρία που μετέτρεψε τους δρόμους σε χειμάρρους ήταν η αιτία που το σπίτι της άρχισε να γεμίζει με νερά. Η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη εδώ και χρόνια.

Στο σημείο κλήθηκαν και έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την άτυχη ηλικιωμένη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πλημμύρες σε σπίτια και μαγαζιά

Με σφοδρότητα το κύμα κακοκαιρίας χτυπά το νησί της Ρόδου έχοντας προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες και πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού. Οι δρόμοι στην πόλη αλλά και τα χωριά έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους ενώ διακοπές του ρεύματος και υπερχειλήσεις ποταμιών σε Αρχίπολη, Λάρδο Ιαλυσό, Απολακκιά, Άγιο Ισίδωρο, Μανδρικό και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους.προκαλέσει ανησυχία σε αρκετούς κατοίκους.

 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η rodiaki.gr η κατάσταση είναι δύσκολη και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνιστούν εξαιρετική προσοχή σε όλους όσους κινούνται στο οδικό δίκτυο εντός ή εκτός της πόλης της Ρόδου.

Κατέρρευσε γέφυρα

Η πολύωρη σημερινή βροχόπτωση και τα ορμητικά νερά που γέμισε το συγκεκριμένο ποτάμι, είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η συγκεκριμένη γέφυρα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά «δίπλωσε στη μέση» το δεύτερο τμήμα της γέφυρας από την πλευρά του κυκλικού κόμβου της Μαλώνας.

Κλειστό τμήμα της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας

Ισχυρή βροχόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας και εξαιτίας της συσσώρευσης υδάτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από τη διασταύρωση του Σταυρού μέχρι το χωριό Μόδι Θεσσαλονίκης. Στο σημείο γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας από την τροχαία προς Ασπροβάλτα ή την Εγνατία οδό.

Προβλήματα στην Ιερισσό Χαλκιδικής

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου η πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει για απάντληση υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ επενέβη και για την μεταφορά άνδρα από ποιμνιοστάσιο σε ασφαλές σημείο. Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ώρες σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή και η πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις από τις οποίες οι 14 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και πέντε για κοπές δέντρων.

Τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή βρίσκονται σε ύφεση. Η πυροσβεστική ωστόσο είναι σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Αριστοτέλη ανακοίνωσε ότι από αύριο Τρίτη 26 Νοεμβρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός του δήμου Δέλτα, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με συνέπεια την αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Λουδία, σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθαρίζουν ρέματα και φρεάτια στις πληγείσες περιοχές, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Όπως ανέφερε ο ίδιος στην περιοχή Δέλτα Χαλκηδόνας έχει ανέβει η στάθμη των υδάτων των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα και υπάρχει ο σχετικός έλεγχος.

Στην κυκλοφορία η Αθηνών – Κορίνθου

Αποκαταστάθηκε πριν από λίγο η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στην Κινέτα, η οποία είχε διακοπεί εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε στην περιοχή η κακοκαιρία «Γηρυόνης».

Στις 20:40 τα συνεργεία της Ολυμπίας Οδού ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό του οδοστρώματος στο 60ο χιλιόμετρο της εθνικής Οδού και παρέδωσαν στην κυκλοφορία και το ρεύμα προς Κόρινθο.

Με πληροφορίες από ethnos.gr, open tv, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: