Γιούνκερ στο Politico: Ζω με την ελπίδα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να συμβεί

File Photo: “Με μεγάλη προσωπική θλίψη δεν έχουμε δει ακόμα την επανένωση του νησιού, αλλά ζω με την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει”, ανέφερε ο Γιούνκερ. ΚΥΠΕ




Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι “με μεγάλη προσωπική θλίψη δεν έχουμε δει ακόμα την επανένωση του νησιού, αλλά ζω στην ελπίδα ότι μπορεί να γίνει”, αναφερόμενος στην Κύπρο, σε ένα ενημερωτικό δελτίο που έγραψε για το Politico των Βρυξελλών την τελευταία εργάσιμη ημέρα της θητείας του.

  • Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με την Κύπρο: “Η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησα σε μια χώρα της ΕΕ ως πρόεδρος της Επιτροπής ήταν στην Κύπρο, όπου κατανάλωσα αρκετά χαλούμι / hellim για μια ζωή (δεν τους είπα, αλλά δεν είμαι πραγματικά οπαδός αυτού του λαστιχένιου πράγματος). Με μεγάλη προσωπική θλίψη δεν έχουμε δει ακόμα την επανένωση του νησιού, αλλά ζω με την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει”.
  • Ο Πρόεδρος Γιούνκερ επανέλαβε επίσης ότι “δεν είναι μυστικό ότι η Ευρώπη είναι και θα είναι πάντα η μεγάλη αγάπη της ζωής μου και έτσι να ηγηθώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν πραγματικά η μεγαλύτερη τιμή”.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι “από την αρχή της Κομισιόν μου δημιουργήθηκαν 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας” και ότι “η ΕΕ και η ζώνη του ευρώ παρουσίασαν 25 συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης”. “Έχουμε συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 16 νέες χώρες, υποστηρίζοντας 5 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας. Περίπου 172.000 νέοι Ευρωπαίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά για το Σώμα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Για το “καλοκαίρι της ελληνικής κρίσης του 2015” επανέλαβε ότι “περάσαμε επτά μήνες, 16 συναντήσεις eurogroup και τέσσερις συνόδους κορυφής του ευρώ που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ήταν μια περίοδος δοκιμασίας για όλους μας – και περισσότερο για τους θαρραλέους ανθρώπους της Ελλάδας – και το λέω αυτό αφού είμαι ένας από τους `ενήλικες στην αίθουσα` σε περισσότερες από 500 συναντήσεις στο Συμβούλιο. Αυτοί οι μήνες μόνοι τους αξίζουν ένα καλό βιβλίο – με τον λαό της Ελλάδας αληθινοί ήρωες της ιστορίας”.

Σχετικά με το Brexit δήλωσε ότι “το Νοέμβριο του 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αίτημα για τη βελτίωση όσων πολλοί θεωρούσαν ήδη ευνοϊκό καθεστώς προσχώρησης. Αυτή ήταν η αρχή μιας τριλογίας των επιχειρησιακών δυνάμεων της Επιτροπής αφιερωμένων στην προσπάθεια να βρούμε το δρόμο μας μέσα από σκοτεινά νερά, της δικής μας κατασκευής: UKTF, TF50, και τώρα επιστρέφουμε στο UKTF (μας έχουν τελειώσει τα δημιουργικά αρκτικόλεξα, ευχαρίστως να βάλουμε το TF και το Ηνωμένο Βασίλειο στη σωστή σειρά.) Τέσσερα χρόνια αργότερα εγώ φεύγω πριν από το ΗΒ. Με κάποιο τρόπο, δεν είμαι δυστυχισμένος γι `αυτό, επειδή ραγίζει η καρδιά μου που βλέπω ένα μέλος της Ένωσης μας να εγκαταλείπει στη μέση”.

Ο Γιούνκερ θα αποχαιρετήσει τυπικά τον Τύπο των Βρυξελλών κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης. Από τη Δευτέρα αναλαμβάνει η νέα ομάδα.

ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου –
Βέλγιο/Βρυξέλλες 29/11/2019

Με επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη η απάντηση της Κύπρου στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: