Γιατί ο Λευκός Οίκος ξαφνικά θυμήθηκε τους ρωσικούς S-400; Προφανώς μας κάνουν πλάκα…

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, MICHAEL REYNOLDS / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Και ξαφνικά, ο πιο αρμόδιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου …θυμήθηκε ότι η σύμμαχος(;) των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, έχει αγοράσει και εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο -ως γνωστό- είναι ένα υπερόπλο που μπορεί να νικήσει και τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35.

Εκεί, λοιπόν, που δεν το περιμέναμε, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ομπράιαν δήλωσε ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, ότι η Τουρκία κινδυνεύει με κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων.

Θα μας τρελάνουν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και οι συνεργάτες του. Θα τον προειδοποιήσει; Μα τι λένε οι άνθρωποι; Θα τον προειδοποιήσει; Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, οι προειδοποιήσεις έγιναν εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Και ότι τώρα έπρεπε να είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης των κυρώσεων, οι οποίες έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Άλλωστε, αυτό προβλέπουν τα νομοσχέδια και οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο. Ο κ. Τραμπ, για να προστατεύσει τον κ. Ερντογάν, δεν σεβάστηκε τα νομοσχέδια και τα έγραψε στα πιο παλιά του παπούτσια. Και αρνήθηκε να επιβάλει τις κυρώσεις, ως όφειλε.

Αίφνης, λοιπόν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, που πήρε τα ηνία από το “γεράκι” τον Τζον Μπόλτον, ήρθε και μας είπε τα αυτονόητα, τα οποία σταματά, όμως, το αφεντικό του. Ο Ντόναλντ Τραμπ. Ρώτησε άραγε τον Αμερικανό πρόεδρο πριν κάνει τη δήλωση; Ή θα τον στείλει εκεί που πήγαν και οι άλλοι…

Μιλώντας στο  αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο κ. Ομπράϊαν τόνισε:

  • «Δεν υπάρχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ για τους S-400. Δεν υπάρχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ για σημαντικές αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτό είναι το μήνυμα που ο πρόεδρος θα δώσει σε εκείνον (τον Ερντογάν), ξεκάθαρα, όταν βρεθεί εδώ στην Ουάσιγκτον».

Συνέχισε λέγοντας ότι εάν η κατοχική δύναμη δεν απαλλαγεί από το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, οι κυρώσεις θα είναι πιθανόν το επόμενο βήμα. «Οι κυρώσεις”, πρόσθεσε, “θα εγκριθούν από το Κογκρέσο με μια συντριπτική δικομματική πλειοψηφία και η Τουρκία θα νιώσει τις επιπτώσεις αυτών των κυρώσεων.  Το έχουμε καταστήσει σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν».

  • Βαριές κουβέντες, χωρίς αμφιβολία, αλλά δυσκολευόμαστε πολύ να τις πιστέψουμε. Διότι για 18 μήνες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μας ζάλισαν με επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις, ότι η αγορά των S-400 σημαίνει βαριά τιμωρία στη βάση του νόμου CAATSA.
  • Φτάσαμε στοσημείο να έχουν παραλάβει το ρωσικό σύστημα, να το έχουν εγκαταστήσει, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, να ομιλεί για προειδοποιήσεις στον Ερντογάν.

Γελοία πράγματα. Συγνώμη, αλλά οι Αμερικανοί πρέπει να σοβαρευτούν, διότι όπως πάει ο πρόεδρός τους οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μείνουν χωρίς φίλους. Εκτός αν θεωρούν φίλους, τους αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν. Να τον χαίρονται τότε…

Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την Τετάρτη. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα του κάνει και άλλες παραχωρήσεις. Και γιατί το λέμε αυτό;

Ο κ. Ομπράϊαν δήλωσε ότι η Αμερική θα κάνει «τα μέγιστα» για να κρατήσει την Τουρκία σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ.

  • «Η Τουρκία”, είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, “είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Το να χάσουμε την Τουρκία από σύμμαχο δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ».

Πόσες άλλες ανοησίες θα ακούσουμε σε αυτή την πόλη…

“Πολύ θυμωμένος ο Τραμπ” με την αγορά των S-400! Το μήνυμα του στον Ερντογάν (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: