Για 16 συμφωνίες στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κίνας: Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, λέει

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (Α) υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο του Λαού, την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 , στο Πεκίνο. Ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας XI Jinping, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από την 13η έως και την 15η Μαΐου 2019. Τετάρτη 15 Μαΐου 2019. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ/STR




Στην Αθήνα φτάνει το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ανταποδίδοντας την επίσημη επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στο Πεκίνο τον περασμένο Μάιο.

Η επίσκεψή αυτή γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκειτα της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης, όπου η Ελλάδα ήταν μία από τις τιμώμενες χώρες.

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου (10-12 Νοεμβρίου), ο οποίος το πρωί της Δευτέρας θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, αναμένεται να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς.

Αυτό αναμένεται να επισφραγιστεί από την υπογραφή 16 συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη (συμφωνία έκδοσης), ενώ κομβικό ρόλο παίζει πάντα η «εμβληματική», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κ. Μητσοτάκης, επένδυση της Cosco στον Πειραιά, την οποία θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο το απόγευμα της Δευτέρας.

Άρθρο του προέδρου της Κίνας: Βαθύτερη συνεργασία σε όλους τους τομείς

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και του Πεκίνου, σε όλους τους τομείς υπογραμμίζει με άρθρο του που δημοσιεύεται αποκλειστικά στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε σταθερά την έμπρακτη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, εμβαθύνοντας στα υπάρχοντα πεδία συνεργασίας και επεκτείνοντας την κλίμακα των επενδύσεων, με το έργο στο λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το ‘κεφάλι του Δράκου’», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος.

Προσθέτει δε ότι η Κίνα «είναι πρόθυμη να αυξήσει τις εισαγωγές ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προσφέροντας έτσι περισσότερες επιλογές στους Κινέζους καταναλωτές, ενώ ευελπιστεί ότι η ελληνική αγορά θα παραμένει ανοιχτή προς τις κινεζικές επιχειρήσεις και προϊόντα, επιτρέποντάς μας να παραμείνουμε στενοί εταίροι στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

HJ με πληροφορίες από kathimerini.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: