Γάλλοι αστυνομικοί απελευθέρωσαν αυτοκινητόδρομο: Μπλόκο διαδηλωτών για την Καταλονία

Διαδηλωτές είχαν αποκλείσει τον σημαντικό αυτοκινητόδρομο AP7 που συνδέει τη Γαλλία με την Ισπανία. ΚΥΠΕ EPA/ALEJANDRO GARCIA
Η γαλλική αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών ξεκίνησε σήμερα το πρωί επιχείρηση για να διαλύσει συγκέντρωση εκατοντάδων διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει για σχεδόν 24 ώρες σημαντικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Καταλονία στην Ισπανία με τη Γαλλία.

Κοινή επιχείρηση Γάλλων και Ισπανών αστυνομικών

Η αστυνομία στην γαλλική πλευρά των συνόρων στο μεθοριακό σημείο της Λα Ζονκέρα ωθούσε τους διαδηλωτές στην ισπανική πλευρά, απομακρύνοντας αντικείμενα από τον αυτοκινητόδρομο AP-7 που συνδέει τη Γαλλία με τη νότια Ισπανία, ο οποίος είχε αποκλειστεί και στα δύο ρεύματα από τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές πρόκειται για κοινή επιχείρηση των γαλλικών και των ισπανικών δυνάμεων της τάξης, η οποία άρχισε σήμερα το πρωί για να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές.

“Κοινή γαλλο-ισπανική επιχείρηση για την άρση του αποκλεισμού του αυτοκινητόδρομου διεξάγεται από τις 07:30 τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε αξιωματούχος της νομαρχίας Ανατολικών Πυρηναίων στη νότια Γαλλία στο AFP.

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που είχαν αποκλείσει από χθες τον αυτοκινητόδρομο Μονπελιέ-Βαρκελώνη προέβλεπαν να συνεχίσουν τον αποκλεισμό του σήμερα και αύριο.

Οδοφράγματα και συναυλίες

Οι αρχές εξέτρεψαν χθες την κυκλοφορία των φορτηγών και των άλλων οχημάτων σε άλλη μικρότερη οδική αρτηρία, την ώρα που οι διαδηλωτές εγκαθιστούσαν τσιμεντένια οδοφράγματα στον αυτοκινητόδρομο και έστηναν σκηνή για την πραγματοποίηση συναυλιών.

Οι διαδηλωτές είχαν ανταποκριθεί σε κάλεσμα για το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου μεταξύ των δύο χωρών που είχε απευθύνει η καταλανική οργάνωση Δημοκρατικό Τσουνάμι, η οποία έχει διοργανώσει πολλές μαζικές κινητοποιήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης τον περασμένο μήνα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου καταλανικού ραδιοσταθμού σχετικά με το τι θα κάνει η καταλανική αστυνομία με τους διαδηλωτές που ωθούνται από την γαλλική αστυνομία πίσω στην Ισπανία, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος για απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους. “Ζητούμε η επιχείρηση αυτή να γίνει με ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να μην τραυματιστεί κανείς”, δήλωσε στον Catalunya Radio.

Με σημαίες αυτονομιστών

Χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είχαν συγκεντρωθεί το Σάββατο στη Βαρκελώνη για να συμμετάσχουν σε πορείες και να παρακολουθήσουν συναυλίες, την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, κρατώντας σημαίες των αυτονομιστών και φωνάζοντας το σύνθημα “Ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους” έπειτα από κάλεσμα της οργάνωσης αυτής.

Reuters-AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες στο Χονγκ Κονγκ από τους διαδηλωτές που επιμένουν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal