Φώτης Φωτίου: Δεν μπορούμε να αφήσουμε το απαράδεκτο στάτους κβο στην Κύπρο να αποκτήσει νομιμότητα

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου. File Photo: ΚΥΠΕ – ΓΤΠ




Δεν μπορούμε ποτέ να αφήσουμε το απαράδεκτο σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο να αποκτήσει νομιμότητα, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Αποκορύφωση διχοτομικών σχεδίων της Τουρκίας
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση μνήμης στο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς ΚΒ’ «Μιχαλάκης Παρίδης», στη Λάρνακα ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη σημερινή ημέρα που όπως είπε «σηματοδοτεί την αποκορύφωση των διχοτομικών σχεδίων της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Σαν σήμερα, πριν από 36 χρόνια, επιτελέστηκε από τους Τούρκους ακόμη ένα βήμα για τη διχοτόμηση του νησιού, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές μας».

Το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανέναν
Πρόσθεσε ότι «ενώ στις ελεύθερες περιοχές πραγματοποιούνται φοιτητικές και μαθητικές εκδηλώσεις για την καταδίκη του ψευδοκράτους, στην απέναντι πλευρά των συρματοπλεγμάτων της ντροπής, γιορτάζουν με παρελάσεις και άλλες σχετικές εκδηλώσεις. Το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας».

Είπε ακόμα ότι «με σειρά ψηφισμάτων του, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε έντονα την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε την πράξη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ως νομικά άκυρη και ζήτησε την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη να μην αναγνωρίσουν την αποσχιστική πράξη και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επέτειος για χρέος μας, ευθύνες μας
Σημείωσε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε ούτε για μια στιγμή να παραγνωρίσουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας. Είναι μια επέτειος που υπογραμμίζει το χρέος και τις ευθύνες όλων μας να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα θλιβερά τετελεσμένα που επέβαλε στο νησί μας η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37,5% των εδαφών μας, την παρουσία 40 και πλέον χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων, 100 τόσων χιλιάδων εποίκων, την προσφυγιά του ενός τρίτου του λαού μας και τη στέρησή του από τα σπίτια και τις περιουσίες του, την καταπάτηση μιας άλλης μεγάλης σειράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, την καταστροφή της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς και την προσπάθεια οριστικής τουρκοποίησης και ισλαμοποίησης των παράνομα κατεχομένων περιοχών μας από τον κατακτητή».

Τα παράνομα σχέδια για Αμμόχωστο – ΑΟΖ

Ο Φώτης Φωτίου ανέφερε επίσης ότι «οφείλουμε να αξιολογήσουμε τις παράνομες ενέργειές της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και στα χωρικά ύδατα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να εκτιμήσουμε ιδιαίτερα την υπόσκαψη από την Τουρκία της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη, επιτέλους, μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, πρωτοβουλίας που για μας αποτελεί παράθυρο ελπίδας που θα πρέπει να αφεθεί ανοικτό».

Αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα
Δεν μπορούμε όμως ποτέ, συνέχισε «να αφήσουμε το απαράδεκτο σημερινό στάτους κβό να αποκτήσει νομιμότητα. Πολύ περισσότερο, οφείλουμε, σαν χρέος προς την ιστορία μας και τους ήρωες και μάρτυρες των αγώνων μας, όπως ο Μιχαλάκης Παρίδης, να αγωνιστούμε με αποφασιστικότητα, αλλά και με υπευθυνότητα, για την ανατροπή και την ακύρωση των θλιβερών τετελεσμένων της τουρκικής επεκτατικής και διχοτομικής πολιτικής».

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ

Εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο: 36 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: