F-16, Mirage και τορπίλες στο υπουργικό: Τι άλλο εισηγείται ο Παναγιωτόπουλος για την άμυνα

Το θέμα των Mirage – σύμφωνα με πληροφορίες – θα έχει στο άμεσο μέλλον νέες συζητήσεις οι οποίες θα κρίνουν το επόμενο στάδιο των Δελταπτέρυγων του αεροπορικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Hellas journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ. Σ.

F-16, Mirage, τορπίλες, το «τρίπτυχο» για το οποίο είχαμε αναφερθεί μόλις πριν από τέσσερις ημέρες. Αυτά είναι τα θέματα που ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα θέσει στο υπουργικό συμβούλιο, όμως μέσα από την ομιλία του διαφαίνεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θα μείνει σε αυτά.

  • Η κατάσταση στα Επιτελεία γνωστή, όχι από τον Ιούλιο που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση αλλά από πιο πριν. Η πολιτική των προεκλογικών μερισμάτων προς άγρα ψηφοφόρων της τελευταίας στιγμής, δεν αποδίδει ούτε στην κοινωνία, ούτε φυσικά στην ισχύ του κράτους.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θέλει να περάσει με σαφήνεια την πραγματική εικόνα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο και να στείλει το μήνυμα πως υπάρχουν σοβαρά θέματα που χρίζουν λύσεων, εδώ και τώρα.

Μέσα από την ομιλία του κατά την χθεσινή ημέρα στην 1η Συνάντηση Εργασίας με θέμα «Ανάλυση Γεωπολιτικού Περιβάλλοντος Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου», αν κάποιος τη μελετήσει με προσοχή, φαίνονται οι σημερινές προθέσεις του κ. Παναγιωτόπουλου.

Αεροσκάφος Mirage.Πηγή εικόνας: HellasJournal.Com
  • «Είναι θέλω να πιστεύω η πρώτη νομοθετική παρέμβαση, όχι η τελευταία, αλλά η πρώτη και θα ακολουθήσουν κι άλλες γρήγορα που θα βάλουν κι αυτές το μικρό τους λιθαράκι στο μεγάλο αγώνα που γίνεται για να αναβαθμίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεδομένου ότι υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις, αλλά δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες.»

Με την τελευταία φράση, «δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες», δίνει το στίγμα πως δεν αρκούν αυτά τα τρία, F-16, Mirage, τορπίλες και ότι οι τσάροι της οικονομίας είναι ανάγκη να αποδεσμεύσουν κονδύλια για την Εθνική Ασφάλεια.

  • Δεν μπορεί ένα εκ των πρώτων θεμάτων να παραμένει στον αέρα. Η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, ακόμη δεν έχει προχωρήσει και οι τέσσερις φρεγάτες έχουν μόνο «χαρτάκι σειράς προτεραιότητας». Κι από τις φρεγάτες, στο πρώτο μεγάλο πρόγραμμα των F-16.

Φυσικά οι καθυστερήσεις, στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός, έχουν να κάνουν και με άλλους παράγοντες. Όπως για παράδειγμα τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Ο επιμερισμός των ευθυνών στα αρμόδια υπουργεία και στις διοικήσεις μπορεί να γίνει, ώστε να μπει μια τάξη. Και μάλιστα την στιγμή που η εταιρία έχει μπροστά της, όχι μόνο τα Ελληνικά F-16, αλλά και να κερδίσει το στοίχημα των χωρών που έχουν F-16 στην ευρύτερη περιοχή.

  • Σε μια ακόμη αποστροφή του λόγου του ο υπουργός σημείωνε:
  • «Διότι εκτός από το μείζον ζήτημα του τι θα κάνουμε για να ενδυναμώσουμε το προσωπικό σε όλα τα επίπεδα, νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε δεδομένης της συγκυρίας από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των μεγάλων οπλικών συστημάτων τα οποία κακά τα ψέματα πρέπει να έχουμε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό λειτουργικότητας στη διάθεσή μας.»

Και πάλι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προσπαθεί να αφυπνίσει, όχι τους καθηγητές οι οποίοι βρίσκονταν στη συνάντηση, αλλά όλους όσοι πρέπει να κατανοήσουν ότι πολλά πρέπει τώρα να τρέξουν…

Το υπουργείο Οικονομικών ακούει;

Αεροσκάφος Mirage.Πηγή εικόνας: HellasJournal.Com

Τη στιγμή πάντως που παραμένουν στον πάγο οι ΜΕΚΟ, οι διαπραγματεύσεις με την Γαλλία φαίνεται να έχουν πιο αργούς ρυθμούς για τις ψηφιακές φρεγάτες «Belh@ra» κι ο λόγος όπως λένε ανώτατοι αξιωματικοί είναι πως γίνονται προτάσεις αλλαγών από την Ελλάδα για οπλικά συστήματα.

  • Παράλληλα οι Γάλλοι, φέρονται να μην έχουν απαντήσει σε αρκετά ερωτήματα της Ελληνικής πλευράς που αφορούν τα FOS και θέματα συντήρησης.

Πάντως η «σφήνα» των ΗΠΑ -που είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητη από τις Belh@ra- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ίσως φέρνουν προτάσεις ουσίας (και δεν ομιλούμε για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke) που κατά μια έννοια εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναθεωρημένης αμυντικής συνεργασίας.

Προς το παρόν στο Πολεμικό Ναυτικό για το μέλλον του στόλου, διατηρούν μικρό καλάθι παρά το γεγονός πως «καίγονται» άμεσα για μεγάλες μονάδες επιφανείας και παρά τα όσα λέγονται σε ανωτάτους σε επίπεδο συζητήσεων. Το ζήτημα είναι για ότι γίνει, να είναι προτάσεις με χαρτιά, επίσημες!

ΕΙΔΗΣΗ: Ύπερπτήσεις, αερομαχία και 39 παραβιάσεις συνθέτουν το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Αποφάσεις την Πέμπτη στο υπουργικό για F-16, Mirage & υποβρύχια λέει ο Παναγιωτόπουλος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: