Ευθεία επίθεση Μακρόν κατά Μέρκελ για το δόγμα του 3%: Συνέντευξη στον Economist

File Photo: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της υπογραφής του συμφώνου φιλίας στο Άαχεν. EPA,FRIEDEMANN VOGEL
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν τις τελευταίες ημέρες ανοίγει τα… φτερά του μακριά από την… αγκαλιά της Άγγελας Μέρκελ καθώς όλο και πιο συχνά εκφράζει αποκλίνουσες απόψεις που βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτές της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Μετά τις απόψεις για τον «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ» που ουσιαστικά αποδοκιμάστηκαν από την κυρία Μέρκελ ο πρόεδρος της Γαλλίας επανήλθε ασκώντας κριτική σε ένα θέμα ταμπού για τη Γερμανία, που αφορά στην ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική.

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό Economist ο κ. Μακρόν εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο ευρωπαϊκό δόγμα του 3% για το έλλειμμα των χωρών της ευρωζώνης επισημαίνοντας ότι το δόγμα ανήκει στον περασμένο αιώνα.

«Έχουμε ανάγκη να ανοιχτούμε περισσότερο με περισσότερες επενδύσεις» τονίζει. «Οι Κινέζοι επενδύουν μαζικά, η Αμερική αυξάνει το έλλειμμά της για στρατηγικούς σκοπούς, δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι η μόνη που δεν το κάνει».

Καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Μακρόν

Για τον Γάλλο πρόεδρο οι συζητήσεις γύρω από το 3% των εθνικών προϋπολογισμών, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και το 1% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ανήκουν πλέον σε άλλο αιώνα και μαζί τους η τυφλή υποταγή στη λεγόμενη «οικονομική ορθοδοξία». Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μια επίθεση κατά της Μέρκελ και της πολιτικής της δημοσιονομικής πειθαρχίας.Το «δόγμα» αυτός είχε νόημα όταν πληθωρισμός και επιτόκια ήταν υψηλά. Σήμερα όμως το οικονομικό περιβάλλον άλλαξε, πληθωρισμός και επιτόκια κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και ο Μακρόν ζητάει να αποδεσμευθεί η Ευρώπη για να κάνει επενδύσεις και να επιταχύνει την οικολογική και ψηφιακή μετάβαση.

Οι δηλώσεις Μακρόν δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες, διότι γίνονται σε μια εποχή όπου στις Βρυξέλλες λαμβάνει χώρα η επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στο δε Βερολίνο διεξάγονται έντονες συζητήσεις για μια πιθανή χαλάρωση των εθνικών δημοσιονομικών κανόνων.

Τυχαία δεν θεωρείται και η δήλωση του Μακρόν για «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ» με δεδομένο ότι η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού προβλέπεται για τον Δεκέμβριο στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες από τη DW / Oλυμπία Τσίπηρα

Διαφωνεί η καγκελάριος Μέρκελ με την άποψη του Μακρόν για «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required