Εξονυχιστικός έλεγχος: Βαν που κυκλοφορούσε στη Λάρνακα κατασχέθηκε από τις Αρχές [video]

File Photo: Το κατασκοπευτικό βαν που κατασχέθηκε. Πηγή φωτογραφίας philenews




Κατασχέθηκε και ερευνάται το βαν που κυκλοφορούσε στη Λάρνακα. Το Forbes παρουσίασε το βαν, συνομιλώντας με τον ιδιοκτήτη του, έναν πολυεκατομμυριούχο Ισραηλινό πρώην μυστικό πράκτορα, που ειδικεύεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας υπηρεσίες κατασκοπείας σε κράτη και άλλους φορείς.

Ο Ισραηλινός Tal Dilian, εξηγεί στην κάμερα ότι το βαν και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του, μπορεί να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση 500 μέτρων.

Το όλο θέμα προκάλεσε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ενώ έφερε αναστάτωση και ερωτήματα στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου.

 

Σε αναφορές στο διεθνή Τύπου αναπαράγονται οι δηλώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας, πολιτικών φορέων αλλά και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ρεπορτάζ για παρακολούθηση – κατασκοπεία

Το διεθνές ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης Forbes, όπως και πολλά άλλα διεθνή και ντόπια ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι ένα μαύρο μετατρεπόμενο ασθενοφόρο τύπου GMC έχει μετατραπεί σε μονάδα κατασκοπίας και παρακολούθησης.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τελευταίας και ανεπτυγμένης τεχνολογίας κατασκοπευτικά εργαλεία, των οποίων οι δυνατότητες προκαλούν το αίσθημα τρόμου στους πολίτες. Το εν λόγω βαν επίσης φαίνεται να ανήκει σε έναν πρώην Ισραηλινό πράκτορα και ο οποίος παρέχει παρεμφερή υπηρεσίες, με έδρα τη Λάρνακα.

Από την πλευρά του το δικηγορικό γραφείο Pelecanos & Pelecanou LLC, εκπρόσωποι της εταιρείας σε ανακοίνωση τους αναφέρουν πως η εταιρεία Ws Wispear απορρίπτει τις κατηγορίες από τα ΜΜΕ για παραβίαση του νόμου, ενώ δηλώνει ότι όλες αυτές οι κατηγορίες θα απορριφθούν. Η εταιρεία, σημειώνει, σέβεται και ακολουθεί τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει πως έγιναν έρευνες και στα γραφεία της εν λόγω εταιρείας, όπου εντοπίστηκαν κι άλλα τεκμήρια, τα οποία θα τύχουν επιστημονικών εξετάσεων.

Δηλώσεις από τον Κύπρο Μιχαηλίδη

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, το βαν κατασχέθηκε τα από την Αστυνομία και μεταφέρθηκε με πλατφόρμα στο Αρχηγείο.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Άστρα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, είπε πως από τις πρώτες εξετάσεις διαφάνηκε ότι πιθανόν να υπάρχει εύλογη υπόνοια για θέματα που σχετίζονται με τη διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με τον νόμο για την προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικής επικοινωνίας.

Εκτός από την κατάσχεση του βαν, εξήγησε, έγιναν επίσης έρευνες και στα υποστατικά της εταιρείας.

Το όχημα βρίσκεται στα εργαστήρια και εξετάζεται από μέλη της Αστυνομίας, ενώ αναμένεται να περάσει για κατάθεση από το αστυνομικό τμήμα και ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης του.

Γραπτή δήλωση Προδρόμου

Γραπτή δήλωση σχετικά με την παρουσία κατασκοπευτικού βαν Ισραηλινού πρώην μυστικού πράκτορα στη Λάρνακα εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Αναφέρει:

Σχετικά με γραπτή δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ που αφορά διαφήμιση τεχνολογικού εξοπλισμού από ξένο επιχειρηματία, η κυβέρνηση πληροφορεί τα ακόλουθα:

-Η ρύθμιση της εισαγωγής, κατασκευής, διαφήμισης και πώλησης τέτοιων ηλεκτρονικών προϊόντων προλέπεται από το Νόμο 92 (Ι) 1996 Περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας.

-Ο επιχειρηματίας στον οποίον γίνεται αναφορά, που είναι Ισραηλινός υπήκοος, δραστηριοποιείται στην Κύπρο με εταιρεία η οποία έχει Κύπριους μετόχους και είναι δηλωμένη στον Έφορο Εταιρειών.

-Ορισμένα από τα διαφημιζόμενα προϊόντα εισάγονται στην Κύπρο σύμφωνα με το Νόμο 82/1967 Περί Τελωνείων και Φόρων Καταναλώσεως και όπως αυτός έκτοτε έχει τροποποιηθεί.

-Παράβαση της νομοθεσίας προβλέπει χρηματικές ποινές όπως και ποινή φυλάκισης και κατάσχεση ή και τη δήμευση των προϊόντων.

-Το όλο θέμα διερευνάται από την Αστυνομία.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

 

Υπάρχει το έδαφος για κατάληξη στους όρους αναφοράς είπε ο Αναστασιάδης στη Λουτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: