Έξω φρενών ο αλ Σίσι με την Τουρκία και τη Λιβύη: Είστε παράνομοι, όχι στη συμφωνία για ΑΟΖ

Η Καγκελάριος της Γερμανίας υποδέχεται στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι. EPA, FELIPE TRUEBA




Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δύο μνημόνια συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν έχουν νομική ισχύ, και δεν μπορούν να αναγνωριστούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της συμφωνίας του Skhirat.

Όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σϊσι βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποθάλπτει τους τρομοκράτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Αίγυπτος καταδικάζει την υπογραφή δύο μνημονίων συμφωνίας (MoU) από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Λιβύης σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε δήλωσή του την Πέμπτη.

  • “Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες”, δήλωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ-Σεράιχ υπέγραψαν δύο MoU σχετικά με την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

  • “Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και εκπροσώπηση διαφόρων περιοχών της Λιβύης, οπότε ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat”, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο.

“Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν έχουν καμία επίδραση ή αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή στα θαλάσσια σύνορα στην περιοχή της Μεσογείου”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτή την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε κρίσιμη στιγμή εν μέσω διεθνών προσπαθειών για τη διευκόλυνση της συνολικής λύσης της κρίσης της Λιβύης με τρόπο που προστατεύει την ενότητα της χώρας και να αποκαθιστά τους εθνικούς θεσμούς της.

Το υπουργείο εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Αιγύπτου για το πώς τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για τη Λιβύη, που διεξάγονται στο Βερολίνο.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΑΛΙΦΑ

Στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις ο Τούρκος Πρέσβης: Οι επόμενες κινήσεις για το παράνομο μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: