Εξαρθρώθηκε η “Επαναστατική Αυτοάμυνα” (video): Ετοίμαζαν νέο ισχυρό κτύπημα τον Δεκέμβριο

Συλληφθέντες μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής , με την κατηγορία της συμμετοχής στην  “Επαναστατική Αυτοάμυνα” , οδηγούνται από τον εισαγγελέα στον ανακριτή  , στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων , Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Για βαρύτατες κατηγορίες καλούνται να απολογηθούν την Τρίτη στον ανακριτή, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν στη μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το απόγευμα στον Εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη που στρέφεται κατά των δύο προσαχθέντων ενώπιον του, αλλά και κατά ακόμη δύο προσώπων που αναζητά η αστυνομία. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά των τεσσάρων αφορούν τα κακουργήματα:

* των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού και κατ´εξακολούθηση

* της τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών και

* της διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής όπλων

Επίσης τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα:

της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της παράνομης οπλοφορίας, της παράνομης οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρουη εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ήρθε την ώρα όπου τα μέλη της προετοιμάζονταν για την πραγματοποίηση ενός νέου ισχυρού χτυπήματος. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα μόνο με καλάσνικοφ και με χειροβομβίδα.

  • Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν και αντικείμενα όπως πυροκροτητές και ζελατοδυναμίτιδα δείχνει ότι ήθελαν να αναβαθμίσουν τη δράση τους. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, μάλιστα, λένε ότι ο στόχος θα ήταν σίγουρα κάποιος αστυνομικός. Εκτός των άλλων εντοπίστηκε φάρος περιπολικού, πλαστές πινακίδες, αλεξίσφαιρο γιλέκο και μία τσάντα με εκρηκτική ύλη ανφο. Μάλιστα οι αστυνομικοί επιτελείς κάνουν σκέψεις για το εάν βρέθηκε αντιμέτωπη με μία τρομοκρατική οργάνωση ή με συγκοινωνούντα δοχεία δεύτερης οργάνωσης που βάζει βόμβες.

Αμέσως μετά τον Εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν στον Ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την ληστεία σε κατάστημα ΟΠΑΠ Play στο Χολαργό στις 21 Οκτωβρίου 2019, το οποίο εκτελέστηκε κατά την προσαγωγή τους στα δικατήρια.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας, όπου τους ανέμεναν αρκετοί φίλοι και γνωστοί τους οι οποίοι κατά την προσαγωγή φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν φραστικά κατά των δημοσιογράφων που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το βίντεο – ντοκουμέντο από τη ληστεία στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ στην οδό 17 Νοέμβρη 13 στον Χολαργό που οδήγησε την Αντιτρομοκρατική στην εξάρθρωση της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του το Πρώτο Θέμα.

Η κάμερα κλειστού κυκλώματος του πρακτορείου, καταγράφει στις 11 το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου, τις κινήσεις των δυο τρομοκρατών την ώρα που βγαίνουν από το πρακτορείο.

Όπως φαίνεται, προηγείται ο 41 ετών συλληφθείς, ο οποίος κρατάει στο δεξί του χέρι το Καλάσνικοφ. Πίσω του βρίσκεται ο 46χρονος καταζητούμενος.

Ξαφνικά, την ώρα που ο 41χρονος έχει βγει από την πόρτα, το δεξί του χέρι με μια αδέξια κίνηση προσπαθεί να δώσει το Καλάσνικοφ στον συνεργό του που ακολουθεί, όμως τα δυο χέρια χτυπάνε, με αποτέλεσμα το όπλο να εκπυρσοκροτήσει, να τραυματίσει στο αριστερό γόνατο τον 46χρονο καταζητούμενο και στη συνέχεια να σπάσει την τζαμαρία!

Ο καταζητούμενος, δεν παίρνει το όπλο και κουτσαίνοντας απομακρύνεται μαζί με τον συνεργό του και στη συνέχεια επιβιβάζονται στην κλεμμένη μοτοσικλέτα (εκλάπη στις 11 Οκτωβρίου από την Πεύκη) και απομακρύνονται. Δυο τετράγωνα πιο κάτω εγκαταλείπουν τη μηχανή αφού πρώτα της ρίχνουν χλωρίνη για να σβήσουν τα αποτυπώματα και εξαφανίζονται. Το αίμα του 46χρονου, προδίδει την ταυτότητα του και σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της οργάνωσης.

Ημερομηνία «κλειδί» η 21η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Ευλαμπία Ρέβη η ημερομηνία «κλειδί» για την πορεία της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ήταν η 21η Οκτωβρίου όταν και πραγματοποιήθηκε η ληστεία στο κατάστημα τυχερών παιγνίων. Μάλιστα το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τη γιάφκα της οργάνωσης.

Ο τραυματισμός του 46χρονου που αναζητείται σημειώθηκε κατά τη διαφυγή του από το σημείο. Για άγνωστους λόγους όταν πήγε να πάρει το καλάσνικοφ από τον συνεργό του, εκείνο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ακόμη η υπάλληλος του καταστήματος τους είδε όταν έμπαιναν στο κατάστημα και ειδοποίησε την αστυνομία. Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί έφτασαν μετά από λίγα λεπτά οι δράστες είχαν εξαφανιστεί και από καθαρή τύχη δεν σημειώθηκε συμπλοκή.

Η γιάφκα στην Κυψέλη

Η αρχική γιάφκα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ήταν στην Κυψέλη. Από εκεί μετέφεραν τον βαρύτατο οπλισμό στον Χολαργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε ο αστυνομικός συντάκτης του Open TV Μαρίνος Αλειφέρης, το διαμέρισμα είχε νοικιάσει ο 40χρονος μαζί με τον 46χρονο που καταζητείται. Οι πληροφορίες που έχουν οι επιτελείς της Κατεχάκη ήταν ότι από το συγκεκριμένο διαμέρισμα έφευγαν τα καλάσνικοφ και οι χειροβομβίδες που χρησιμοποιούσαν για τα χτυπήματά τους.

Ο λόγος που μεταφέρθηκε ο οπλισμός ήταν το φιάσκο με τη ληστεία στο κατάστημα τυχερών παιγνίων. Ένα 48ωρο μετά την ένοπλη ληστεία πήραν τα όπλα και τα μετέφεραν στο Χολαργό. Μάλιστα πριν φύγουν από εκεί καθάρισαν όλους τους χώρους του διαμερίσματος με χλωρίνη για να μην αφήσουν πίσω τους γενετικό υλικό. Κατά την αποχώρησή τους οι αστυνομικοί πήραν τρεις κούτες με υλικό το οποίο και θα εξεταστεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Σε εξέλιξη η έρευνα της ΕΛ. ΑΣ

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, οι βαλλιστικές έρευνες στα όπλα, που βρέθηκαν σε σπίτι στην οδό 17ης Νοέμβρη στον Χολαργό, έδειξαν ότι ένα από τα κλάσνικοφ έχει χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση και για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ειδικότερα, η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» έχει αναλάβει την ευθύνη για δύο επιθέσεις με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, (25-5-2014 και 10-1-2017) και μία στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κολωνάκι, (31-8-2016), καθώς και για την επίθεση με χειροβομβίδα στην γαλλική πρεσβεία, στην οδό Βασ. Σοφίας (10-11-2016), όπου είχε τραυματιστεί και ένας αστυνομικός. Το ίδιο όπλο προέκυψε ότι χρησιμοποιήθηκε και στη ληστεία που έγινε σε κατάστημα του ΟΠΑΠ, στις 21/10/2019, στον Χολαργό.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 κατ’ οίκον έρευνες, έχουν προσαχθεί συνολικά 15 άτομα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπου εξετάζονται, ενώ έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής δύο άντρες, ηλικίας 41 και 45 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών, παράβαση του Νόμου περί όπλων και πλαστογραφία. Για τις ίδιες ενέργειες κατηγορείται και τρίτος ημεδαπός άντρας, ηλικίας 46 ετών, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Επιπλέον, έχει συλληφθεί και μία 39χρονη ημεδαπή γυναίκα, η οποία κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ μετά από συστηματική έρευνα, διακριβώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η εμπλοκή τους στη ληστεία που έγινε τις βραδινές ώρες της 21ης Οκτωβρίου 2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό και εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Ο 41χρονος είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, υπό τον όρο ανάκλησης του υπολοίπου της ποινής (τρία έτη, έξι μήνες και είκοσι 26 ημέρες). Σε περίπτωση που υποπέσει μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή του σε νέα αξιόποινη πράξη από δόλο και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, θα εκτίσει αθροιστικά το υπόλοιπο της ποινής του. Η αποφυλάκιση του έγινε κατ’ εφαρμογή του «νόμου Παρασκευόπουλου», άρθρο 43 του Ν. 4489/2017, ο οποίος, με τροπολογία, είχε λάβει παράταση ισχύος ενός έτους έως τις 28/08/2019.

Σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές, υπό παρακολούθηση από καιρό ήταν, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι αστυνομικοί είχαν σε στενό κλοιό τον 46χρονο που αναζητείται και τον 41χρονο. Ο 46χρονος ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν μεταξύ των συντελεστών της κατάληψης «Γκάρε» στην οδό Καλλιδρομίου, η οποία εκκενώθηκε από την Αστυνομία, στις 26 Αυγούστου 2019.Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση στο κτίριο δεν ήταν τυχαία, καθώς ο 46χρονος ήταν ήδη στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ επίσης φέρεται και ως πρωταγωνιστής σε επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια.

Η ένοπλη ληστεία που διέπραξαν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, τον περασμένο μήνα, απλώς επιβεβαίωσε και εργαστηριακά, ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε εκεί ήταν το ίδιο με το όπλο της οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον εντοπισμό και την σύλληψη του 46χρονου, καθώς τα στοιχεία που έχουν αναφέρουν ότι κατά την ληστεία, το όπλο εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι και το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Την ληστεία φέρονται ότι διέπραξαν ο 41χρονος παλιός γνώριμος της Αντιτρομοκρατικής, μαζί με τον 46χρονος καταζητούμενο.

Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες, 45 ετών, δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν, ωστόσο στο σπίτι που διέμενε, στην οδό 17ης Νοέμβρη 57 στο Χολαργό, βρέθηκαν όλα τα όπλα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής.

Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι ο οπλισμός είχε μεταφερθεί στο σπίτι του 45χρονου τον τελευταίο καιρό, από γιάφκα της οργάνωσης στην Κυψέλη, την οποία άδειασαν και καθάρισαν, καθώς δεν έχει βρεθεί τίποτα μέχρι στιγμής.

Η 39χρονη γυναίκα, όπως έγινε γνωστό είναι σύντροφος του 46χρονου καταζητούμενου και συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν μαχαίρια και άλλα συναφή που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο.

Τα 15 άτομα, που προήχθησαν, συνεχίζουν να εξετάζονται στην Αντιτρομοκρατική, προκειμένου να διαπιστωθεί αν γνώριζαν, και σε ποιο βαθμό, τη δράση της οργάνωσης ή παρείχαν κάλυψη με οποιονδήποτε τρόπο στους άμεσα εμπλεκόμενους, οπότε ενδέχεται κάποιες από τις προσαγωγές να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Μέχρι στιγμής στις διενεργηθείσες κατ’ οίκον έρευνες έχουν βρεθεί και κατασχεθεί, μεταξύ άλλων:

1. Πέντε πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ

2. Ένα υποπολυβόλο

3. Δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα

9. Δύο πυροβόλα πιστόλια

11. Τέσσερις χειροβομβίδες δακρυγόνου CS

12. Έξι κοινοί πυροκροτητές

13. Εννέα ηλεκτρικοί πυροκροτητές

14. Δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές

15. Ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)

16. Δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα

17. Τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας

18. Τρία σώματα χειροβομβίδας

Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Μητσοτάκης: Θα τελειώσουμε οριστικά και αμετάκλητα με το πρόβλημα της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας

“Θέλω να συγχαρώ την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πολύ μεγάλη επιτυχία. Να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή μου ότι θα τελειώσουμε οριστικά και αμετάκλητα με το πρόβλημα της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην Αττική.

Η εκτεταμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Αττική, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες από το μεσημέρι με έρευνες σε πολλά σπίτια και σειρά προσαγωγών, είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη τριών ατόμων -ένας ακόμη καταζητείται- και τον εντοπισμό μεγάλου οπλοστασίου. Οι συλληφθέντες και ο καταζητούμενος, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική είναι μέλη της Οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Το μοιραίο λάθος στη ληστεία του Χολαργού που πρόδωσε την ταυτότητα των δραστών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: