Eurostat: Στο 0,8% η απασχόληση στον αθλητισμό στην ΕΕ, στο 0, 6% στην Κύπρο το 2018

File Photo: 1,76 εκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν συνολικά στον ευρύτερο τομέα του αθλητισμού στις 28 χώρες της ΕΕ κατά την περασμένη χρονιά σύμφωνα με την Eurostat. @cynewsagency




Το 2018, 1,76 εκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν στον τομέα του αθλητισμού στην ΕΕ των 28 και πάνω από το ήμισυ ήταν άνδρες (55%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Στην Κύπρο σχεδόν το 0,6% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στη βιομηχανία του αθλητισμού το 2018 (από 0,5% το 2013).

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Eurostat, το 2018, η απασχόληση στον αθλητισμό αντιπροσώπευε το 0,8% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ, από 0,1% στη Ρουμανία έως 1,7% στη Σουηδία. Στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, τα ποσοστά απασχόλησης στον αθλητισμό έφθασαν στο μέγιστο 1%. πέραν της Σουηδίας, και μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, το ποσοστό αυτό υπερέβη το 1%.

Σε σύγκριση με τη συνολική απασχόληση, οι θέσεις εργασίας στον αθλητισμό εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρά μερίδια, αλλά η συμβολή του αθλητισμού αυξανόταν σταθερά. Μεταξύ 2013 και 2018, η συμβολή του αθλητισμού στη συνολική απασχόληση αυξήθηκε ελαφρά σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη και σε επίπεδο ΕΕ, αυξήθηκε από 0,7% σε 0,8%.

Περίπου το 46% των ατόμων που απασχολούνται στον αθλητισμό έχουν μέσο επίπεδο εκπαίδευσης, το 38% έχει υψηλό επίπεδο και το 16% έχει χαμηλό επίπεδο.

Πρώτη η Ελλάδα σε ποσοστιαία αύξηση στην πενταετία

Από το 2013 έως το 2018, η απασχόληση στον αθλητισμό αυξήθηκε κατά 3,2% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (AAGR), σε σύγκριση με 1,4% που παρατηρήθηκε για τη συνολική απασχόληση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ παρατηρήθηκαν σε Ελλάδα (AAGR +17%), Κροατία (AAGR + 16%) και Λετονία (AAGR + 12%), ενώ αρνητική τάση στην AAGR είχαν η Γαλλία (-2,9%), η Σλοβακία (-3,6%) και η Ρουμανία (-5,2%). Στην Κύπρο το ποσοστό ήταν 5,6%.

Το 2018, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 45% της απασχόλησης στον αθλητισμό στην ΕΕ, αντανακλώντας τη δομή του συνολικού απασχολούμενου πληθυσμού (46%). Σε ένα μεγάλο μέρος των κρατών μελών της ΕΕ οι γυναίκες ήταν μειονότητα επί των ατόμων που απασχολούνται στον αθλητισμό, με τις μεγαλύτερες διαφορές στη Σλοβενία ​​(68%) και τη Σλοβακία (72%). Από την άλλη, περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες εργάστηκαν στον αθλητισμό στη Λετονία και τη Φινλανδία (55% για τις γυναίκες), τη Σουηδία (54%), τη Γερμανία και την Ουγγαρία (52%) και τη Δανία (51%). Δύο κράτη μέλη της ΕΕ ήταν 50% και για τα δύο φύλα: Ολλανδία και Πολωνία. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι περίπου 38%.

Ηλικίες απασχολούμενου πληθυσμού

Σε σύγκριση με την ηλικιακή δομή του συνολικού απασχολούμενου πληθυσμού, είναι αξιοσημείωτο ότι οι νέοι αντιπροσωπεύουν σχετικά σημαντικό μερίδιο στην απασχόληση στον αθλητισμό: το 2018, σχεδόν τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους (38%) στον αθλητισμό στην ΕΕ ήταν ηλικίας 15-29 ετών, ποσοστό διπλάσιο του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων (19%).

Σε όλες τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των νέων στην απασχόληση στον αθλητισμό υπερέβη αριθμητικά τη συνολική απασχόληση. Η διαφορά ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Ισπανία, όπου το ποσοστό των νέων που απασχολούνται στον αθλητισμό ήταν 2,7 φορές υψηλότερο από το μερίδιο των νέων στη συνολική απασχόληση, καθώς και στην Ιταλία (2,5 φορές υψηλότερο) και στη Βουλγαρία (2,4 φορές υψηλότερο). Σε επίπεδο κρατών μελών, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων που απασχολούνται στον αθλητισμό παρατηρήθηκε στη Δανία (58%), τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο (47% το καθένα) και τη Φινλανδία (43%).

Από το 2013, το ποσοστό των νέων που απασχολούνται στον αθλητισμό αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 35% το 2013 σε 38% το 2018. Μεταξύ των χωρών με αξιόπιστα στοιχεία για τα δύο έτη, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση, αντίστοιχα κατά 7 και 6 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα, στην Τσεχία το ποσοστό μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, από 29% το 2013 σε 21% το 2018, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Με πτυχίο

Λαμβάνοντας υπόψη το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των ατόμων που απασχολούνται στον αθλητισμό στην ΕΕ το 2018, το 38% είχε ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ποσοστό αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το μερίδιο των τριτοβάθμιων αποφοίτων στη συνολική απασχόληση (35%).

Σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, οι μισοί ή περισσότεροι από αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: οι χώρες αυτές είναι η Κύπρος (76%), η Λιθουανία (65%), η Ελλάδα (57%) και η Ισπανία (52%).

Σε σύγκριση με τη συνολική απασχόληση, η Πορτογαλία είχε την υψηλότερη αναλογία αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με λόγο 1,7, ακολουθούμενη από την Κύπρο (1,6) και την Ελλάδα και τη Λιθουανία (1,5). Αντίθετα, η Δανία ανέφερε ότι ποσοστό 20% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνται στον αθλητισμό, σχεδόν το ήμισυ του ποσοστού που παρατηρείται στη συνολική απασχόληση (36%). Σε οκτώ επιπλέον κράτη μέλη, το μερίδιο των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην απασχόληση στον αθλητισμό ήταν χαμηλότερο από το μερίδιο της συνολικής απασχόλησης.

Τέλος, μεταξύ 2013 και 2018, το ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απασχολούνται στον αθλητισμό αυξήθηκε στο σύνολο της ΕΕ από 33% το 2013 σε 38% το 2018, καθώς και σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία τα δεδομένα είναι αρκετά αξιόπιστα και για τα δύο έτη , εκτός από την Ελλάδα, τη Λιθουανία και τη Γερμανία.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Στην τρίτη θέση η Κύπρος στη μερική απασχόληση, σύμφωνα με τη Eurostat [σχεδιάγραμμα]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: