Ερχονται συντάξεις α λα καρτ με ελεύθερη επιλογή εισφορών για επαγγελματίες και αγρότες

Στα σκαριά ασφαλιστικό με ελεύθερη επιλογή εισφορών που θα καθορίζουν το ύψος της σύνταξης. Πηγή: pixabay.com / Gerd Altmann




«Eλεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό κάθε ασφαλισμένου» προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τις αλλαγές που έρχονται από το 2020 για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Thessaloniki Summit 2019, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «νέο, καινοτόμο, απλό και αποτελεσμαστικό σύστημα» το οποίο αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών.

«Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης

Πρακτικά το νέο ασφαλιστικό προβλέπει ότι όσο υψηλότερες θα είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας βασικό χαρακτηριστικό θα είναι και η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (υπέρ κύριας ασφάλισης-υγείας) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα.

Κύκλοι του υπ. Εργασιας που επικαλούνται τα Νέα, τόνιζαν ότι με το νέο σύστημα αλλάζει ο υφιστάμενος υπολογισμός των εισφορών με βάση το πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένο φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Με το νέο σύστημα οι ασφαλιστικές κατηγορίες δεν θα συνδέονται με το εισόδημα, ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη κλίμακα θα είναι υποχρεωτική.

Με πληροφορίες από τα ΝΕΑ

Αυξήσεις αναδρομικά στις κύριες συντάξεις και μειώσεις στους φόρους προανήγγειλε ο Βρούτσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: