Εποχή Μουρίνιο στην Τότεναμ, αντικατέστησε τον Ποτσετίνο: Στον πάγκο εναντίον του Ολυμπιακού

File Photo: Νέος τεχνικός της Τότεναμ ο Ζοζέ Μουρίνιο.EPA/ALESSANDRO DI MARCO




Την πρόσληψη του Ζοζέ Μουρίνιο ανακοίνωσε επισήμως η Τότεναμ ύστερα από την απομάκρυνση, χθες, του Αργεντινού τεχνικού Μαουρίσιο Ποτσετίνο.  Ο Πορτογάλος προπονητής επιστρέφει στην αγγλική Prmier League, μετά την απομάκρυνσή του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το Δεκέμβριο του 2018 και θα βρίσκεται στον πάγκο των «πετεινών», την ερχόμενη Τρίτη όταν ο Ολυμπιακός επισκεφτεί τη αγγλική ομάδα για την 5η αγωνιστική του  Champions League.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πρόσληψη του Ζοσέ Μουρίνιο ως επικεφαλής προπονητή με ένα συμβόλαιο που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της σεζόν 2022/23.

Ο Ζοσέ είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους προπονητές του κόσμου έχοντας κερδίσει 25 τρόπαια. Είναι γνωστός για την τακτική του και έχει προπονήσει Πόρτο, Ίντερ, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έχει κερδίσει ένα πρωτάθλημα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία) και είναι ένας από τους τρεις προπονητές που κέρδισε δύο φορές το Champions League με δύο ομάδες, τη Πόρτο το 2004 και την Ίντερ το 2010. Είναι επίσης τρεις φορές πρωταθλητής της Premier League με την Τσέλσι (2005, 2006, 2015)».

Σχολιάζοντας σχετικά, ο πρόεδρος Ντάνιελ Λέβι δήλωσε στην ιστοσελίδα της Τότεναμ: «Με τον Ζοσέ έχουμε έναν από τους επιτυχημένους προπονητές στο ποδόσφαιρο. Έχει πλούσια εμπειρία, μπορεί να εμπνεύσει ομάδες και είναι ένας μεγάλος προπονητής στην τακτική. Έχει κερδίσει διακρίσεις σε κάθε σύλλογο που έχει προπονήσει. Πιστεύουμε ότι θα φέρει ενέργεια και ισχυρή πεποίθηση στην ομάδα.»

Ο Ζοσέ Μουρίνιο τόνισε από την μεριά του, στην επίσημη ιστοσελίδα της αγγλικής ομάδας: «Είμαι ενθουσιασμένος που συμμετέχω σε μια  ομάδα με τόσο μεγάλη κληρονομιά και υπέροχους φιλάθλους. Η ποιότητα τόσο στην ομάδα όσο και στην ακαδημία με ενθουσιάζει. Η συνεργασία με αυτούς τους παίκτες είναι αυτό που με έχει κάνει να φτάσω στην Τότεναμ».

Ο Πορτογάλος  θα προσπαθήσει γίνει ο πρώτος προπονητής που θα καταφέρει να κατακτήσει μεγάλα τρόπαια με τρεις διαφορετικούς αγγλικούς συλλόγους. Μετά την κατάκτηση της Premier League με την Τσέλσι και του Europa League με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η πιθανότητα να κατακτήσει έναν άλλο μεγάλο τίτλο με έναν τρίτο αγγλικό σύλλογο, σίγουρα φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην απόφαση του «Special One».

Η θητεία του Ποτσετίνο

Πέντε χρόνια και έξι μήνες διήρκεσε η θητεία του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στον πάγκο της Τότεναμ. Έφτασε στο Λονδίνο τον Μάιο του 2014 από την Σαουθάμπτον και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αναμόρφωσε ριζικά τον σύλλογο.

Η Τότεναμ από κομπάρσος έγινε πρωταγωνίστρια, χάνοντας προ τριετίας στις λεπτομέρειες τον τίτλο από την Λέστερ, ενώ πλέον είχε σταθερή πορεία στο Champions League φτάνοντας πέρσι στον τελικό.

Έχοντας μπει από τις αρχές του χρόνου στο νέο της σπίτι (ένα υπερσύγχρονο στολίδι 62.000 θέσεων) όλοι περίμεναν ότι τα καλύτερα έρχονται… Μόνο που η εκκίνηση της σεζόν ήταν άκρως απογοητευτική με τους Σπερς να βρίσκονται στην 14η θέση της βαθμολογίας, ενώ στην Ευρώπη ναι μεν έχουν 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα, ωστόσο αυτή η ήττα ήταν η συντριβή στο Λονδίνο με 2-7 από την Μπάγερν που προκάλεσε τρομερές αναταράξεις.

Ο Ποτσετίνο εδώ και ένα μήνα βρίσκονταν υπό έντονη πίεση, με τα δημοσιεύματα στην Αγγλία να αναφέρουν πως αν δεν κερδίσει το Σάββατο την Γουέστ Χαμ τότε θα απολυθεί.

Τελικά η διοίκηση της ομάδας επέλεξε να μην του δώσει ούτε αυτήν την ευκαιρία.

«Είχαμε απογοητευτικά αποτελέσματα»

Η ανακοίνωση της απόλυσης του Ποτσετίνο συνοδεύτηκε από τη δήλωση του προέδρου της ομάδας Ντάνιλε Λίβι, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση.

«Δυστυχώς τα αποτελέσματα στις εγχώριες διοργανώσεις στο τέλος της προηγούμενης σεζόν και στην αρχή της τρέχουσας ήταν εξαιρετικά απογοητευτικά».

«Ήμασταν εξαιρετικά απρόθυμοι να κάνουμε μια τέτοια αλλαγή. Δεν είναι μία απόφαση που πάρθηκε εν θερμώ, ούτε χωρίς πολύ σκέψη, αλλά το συμβούλιο πολλές φορές καλείται να πάρει τέτοιες δύσκολες αποφάσεις. Κι αυτή ήταν μια από αυτές δεδομένων των αξέχαστων στιγμών που ζήσαμε με τον Μαουρίτσιο και τους συνεργάτες του, αλλά το κάναμε για το καλό του κλαμπ», αναφέρει στη δήλωση του ο πρόεδρος της ομάδας, Ντάνιελ Λέβι και συνεχίζει:

«Ο Μαουρίτσιο και οι συνεργάτες του θα είναι πάντα μέτος της ιστορίας μας. Τρέφω το μεγαλύτερο θαυμασμό για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε σε όλες τις δύσκολες στιγμές, μακριά από το σπίτι μας, ενώ χτίζαμε το καινούργιο, αλλά και για όλα όσα έφερε στον σύλλογο μας. Θέλω να τον ευχαριστήσω για όλα όσα πρόσφερε και θα είναι πάντα καλοδεχούμενος εδώ.
Έχουμε μια ταλαντούχα ομάδα, η οποία πρέπει να κάνει επανεκκίνηση για να προσφέρει κάτι καλό στους οπαδούς μας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: