Επιστολή γερουσιαστών στον Πομπέο: Η Τουρκία παραβίασε τη συμφωνία, επιβάλετε κυρώσεις

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ μιλά στη Γερουσία για την Τουρκία. EPA, JIM LO SCALZO
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία τον προτρέπουν να απαντήσει με «σκληρές οικονομικές κυρώσεις» στην Τουρκία, από τη στιγμή που η κατοχική δύναμη παραβιάζει κατάφωρα την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.

  • Την επιστολή υπογράφουν πέντε γερουσιαστές: Οι Κρις βαν Χόλλεν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ), Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικάνος από τη Νότια Καρολίνα), Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ (Δημοκρατικός από το Κονέκτικατ), Μάρσα Μπλάκμπερν (Ρεπουμπλικανή από το Τενεσί) και Τζιν Σαχίν (Δημοκρατική από το Νιου Χάμσαϊαρ).

«Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Πρόεδρος Τράμπ απείλησε ότι «θα καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας εάν παραβεί τις υποχρεώσεις της», έγραψαν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους προς τον κ. Πομπέο.

Σημειώνουν και τα εξής:

  • “Σύμφωνα με αυτή τη θέση, ζητάμε από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επιβολή της συμφωνίας της 17ης Οκτωβρίου με σκληρές οικονομικές κυρώσεις. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο Κογκρέσο για τη μετάβαση σε ένα δικομματικό νομοσχέδιο κυρώσεων για την προστασία των συμμάχων μας (εννοούν τους Κούρδους) και για την υπεράσπιση της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Πολιτειών», ανακοινώνουν οι γερουσιαστές στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ίδια ομάδα των γερουσιαστών υποστήριξε ένα από τα σχέδια νόμου, που καλεί σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Στη Γερουσία έχουν κατατεθεί και άλλα σχέδια νόμου ως απάντηση στην επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας.

Η Βουλή υπερψήφισε την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο με σκληρές κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.

Οι γερουσιαστές Βαν Χόλλεν και Γκράχαμ δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την προσθήκη του νομοσχεδίου της Βουλής για ψηφοφορία στη Γερουσία, αλλά οι προσπάθειες τους για να επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία έχουν σταματήσει προς το παρόν από τον πρόεδρο της Γερουσίας (και επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας) Μιτς Μακόνελ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να βιαστούν και να επιβάλουν κυρώσεις σε μία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Πολλοί νομοθέτες πιστεύουν ότι η Τουρκία παραβίασε τις υποχρεώσεις της στην Ατλαντική Συμμαχία και όλους τους κανόνες του ΝΑΤΟ.

Στην επιστολή τους, οι γερουσιαστές αναφέρουν εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και δυνάμεις που υποστηρίζονται από αυτήν επιτίθενται σε κουρδικές δυνάμεις κοντά στην πόληTal Tamr, η οποία βρίσκεται εκτός της ασφαλούς ζώνης που συμφωνήθηκε.

  • “Εάν είναι αλήθεια, αυτές οι επιθέσεις παραβιάζουν τις ξεχωριστές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός της Άγκυρας που επιτεύχθηκαν τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τη Μόσχα”, αναφέρουν οι γερουσιαστές στον κ. Πομπέο.

Οι πέντε νομοθέτες ζητούν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει “αμέσως” εάν η Τουρκία ή οι εξουσιοδοτημένες από αυτή δυνάμεις λειτουργούν εκτός της ασφαλούς ζώνης και εάν η κυβέρνηση του κ. Τραμπ θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για παραβίαση της συμφωνίας του αντιπροέδρου Μαικ Πενς με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τραμπ κάλεσε τον άνθρωπο που θα σκοτώσει τον Μαζλούμ, καταγγέλλει ο Κρις βαν Χόλλεν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal